petak, 27.11.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 06.04.2017. u 18:28

SSSS zadovoljan sastankom sa Vučićem

Са састанка у влади Србије (Фото Танјуг/Сава Радовановић)

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović izjavio je da je zadovoljon sastankom koji je danas imao sa premijerom Aleksandarom Vučićem i da je on pokazao spremnost da Vlada izađe u susret i pomogne da se prevaziđu problemi radnika u Srbiji, što otvara vrata Srbije na njenom putu ka Evropskoj uniji.

„Sastanak koji sam imao sa premijerom Srbije i njegovim sradnicima, a kome su prisustvovao i generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata Luk Visentini, bio je na temu socijalnog dijaloga u Srbiji, o radu Socijalno ekonomskog saveta (SES), kao i o pregovorima oko kolektivnog ugovora”, kazao je on agenciji Tanjug.

Orbović je dodao da je sastanak nije ponudio konkretna rešenja, naglašavajući da sad predstoje razgovori na SES-u, kolegijumu SES-a i tripatitni sastanci na kojima će se razgovarati o pokrenutim temama.

„Sastanak je bio vrlo korektan i daje prostora za dalju kvalitetniju priču u kojoj je pitanje minimalne zarade, a koja se očekuje da se u narednom periodu ponovo poveća”, rekao je on dodavši da je očekivanje i da nivo u kome je Srbija sa dosta niskim zaradama u narednom periodu raste.

Luk Visentini, generalni sekretar Evropske konfederacije sindikata, koja okuplja 89 organizacija iz 32 zemlje i zastupa 45 miliona radnika, kazao je Tanjugu da je glavna tema razgovora bilo kolektivno pregovaranje i funkcionisanje SES-a.

„Tokom sastanka naznačili smo da je najbitnije da socijalni partneri, sindikati i poslodavačke organizacije na sesijama SES-a razgovaraju o ključnim problemima u državi kako bi sam dijalog bio smislen. Razgovaralo se i o minimalnim zaradama i jako smo srećni što je Vlada Srbije povećala minimalne zarade”, rekao je Visentini.

Prema njegovim rečima, za pravi socijalni dijalog potrebno je obratiti pažnju na činjenicu da je prag za potpisivanje kolektivnih ugovora sa proširenim dejstvom u Srbiji i dalje jako visok i da je tih 50 odsto koji se zahtevaju za to potpuno jedan neraelan zahtev.

„Uslov za potpisivanje kolektivnih ugovora ne bi terbalo da bude procenat koji bi se dostizao, već reprezentativnost, odnosno treba da se odredi koje su to organizacije koje su reprezentativne”, objasnio je on i dodao da je u nekim zemljama taj fiksni procenat koji se tiče reprezentativnosti samo pet odsto u određenom sektoru. On je naglasio da je suština da Vlada bude ta koja će pomagati socijalnim partnerima da mogu da vode istinski pravi socijalni dijalog.

Visentini je istakao i da je kolektivno pregovaranje ključna tačka koja se mora poboljšati podsetivši da je Evropska konfederacija sindikata započela kampanju gde je fokus na povećanju zarada, odnosno da se visina zarada što više približava i da se sve više smanjuje nejednakost kako bi to uticalo na oporavak i održivost ekonomije.

„U uspešnim zemljama 70 i 80 odsto njihovog rasta zavisi od unutrašnje potrošnje i tražnje. Dakle da bi se povećala ta unutrašnja tražnja potrebno je i da se povećaju zarade. Što se tiče pristupanja EU, kako bi Srbija što brže napredovala na tom putu potrebno je da se određeni problemi eleminišu, pre svega da Vlada utiče na poboljišanje socijalnog dijaloga u smislu da multinacionalne kompanije koje se nalaze u Srbiji poštuju prava radnika, socijalna i sindikalna prava što bi značilo da nema izbegavanja uplate poreza, odnosno da u državi mora da postoji vladavina prava kako bi ona što više napredovala na putu ka EU”, rekao je on. (Tanjug)

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja