četvrtak, 29.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
subota, 08.04.2017. u 12:33 Anica Telesković

Vučić: Nećemo potonuti s Agrokorom

Pojačana kontrola deviznih plaćanja primeniće se na firme Ivice Todorića u Srbiji kako bi se sprečio odliv kapitala, saznaje „Politika”
Александар Вучић на конференцији за новинаре (Фотографије Танјуг / Тања Валич)

Samo dan pošto je prezaduženi hrvatski tajkun Ivica Todorić u Zagrebu svoju kompaniju predao hrvatskoj državi na upravljanje, u Beogradu – u Palati Srbija – predstavnici srpske države sastali su se s rukovodstvom „Agrokorovih” firmi u našoj zemlji i s njihovim dobavljačima. I dok u susednoj Hrvatskoj veliki snabdevači obustavljaju svoje isporuke trgovinskom lancu „Konzum”, zbog nemogućnost da naplate potraživanja, iz Srbije stižu optimistične poruke.

– Ne postoji nikakav razlog za paniku – poručio je posle sastanka s dobavljačima kompanije „Merkator S” premijer Aleksandar Vučić.

U okviru ovog trgovinskog lanca, čiji je Todorić vlasnik, u Srbiji posluju „Idea” i „Roda”, zaposleno je oko 9.000 ljudi. „Merkator” u našoj zemlji snabdeva više od 600 dobavljača i za sada nema problema u naplati potraživanja. U Srbiji, kao deo koncerna „Agrokor”, posluju i „Frikom”, „Dijamant”, „Mg mivela”, „Kikindski mlin” i „Nova sloga”. Ukupno, na Todorićevom platnom spisku je 11.000 radnika iz Srbije.

– Probleme ovde nemamo, ali nećemo da nam se pojave – rekao je predsednik Vlade i dobavljačima poručio da ne brinu i da nastave da isporučuju robu ovom trgovinskom lancu.

S druge strane, u Srbiji određeni izazovi postoje kada je reč o kompanijama „Frikom”, „Dijamant”, „Mg mivela”, „Nova sloga” i „Kikindski mlin”, koje su direktno vezane za koncern „Agrokor”.

Premijer Aleksandar Vučić nagovestio je da će u konkretnom slučaju preduzeti neke mere zbog kojih će biti kritikovan, a da ne može javno i pred novinarima da govori o kakvim potezima je reč.

– Mi ne možemo da postavljamo upravu, nemamo pravo na to. Ali da kontrolišemo poslovanje tih kompanija svakako možemo – rekao je premijer i dodao da će mere primeniti nadležni organi.

Nije precizirao koji. Nagovestio je da će aktivnu ulogu u tom poslu imati Narodna banka Srbije (NBS), kao i da će se pratiti tokovi kapitala na relaciji Srbija–Hrvatska kako ne bi bilo izvlačenja novca jer sve firme u našoj zemlji dobro posluju.

– Vlada Srbije i Narodna banka pripremiće plan kojim imamo nameru da obezbedimo da novac iz kompanija koje su povezane u sistem „Agrokor” ne odlazi iz Srbije jer ne možemo svi da potonemo – rekao je Vučić.

Kako „Politika” saznaje, primeniće se pojačana kontrola deviznih plaćanja. NBS ima te mehanizme, a to joj omogućuje Zakon o deviznom poslovanju. Reč je o propisu koji uglavnom postoji u tranzicionim ekonomijama, a koji centralnoj banci omogućava kontrolu kapitalnih transfera prema inostranstvu. NBS, po tom propisu, ima mehanizme da zaustavi neka plaćanja prema inostranstvu za koja ne postoji osnov.

Da bi umirio njihove strahove i nervozu dobavljača, Vučić je izneo i podatke o poslovanju „Merkatora S”, koje je, kako kaže, privredno društvo koje posluje nezavisno od „Agrokora”. Kapital preduzeća iznosi 320 miliona evra, ukupni dugovi su 140 miliona, što je dobar odnos duga i kapitala.

– „Merkator” u Srbiji je najzdraviji deo firme. U vlasništvu je slovenačkog „Meraktora”, koji takođe ima neke probleme, ali posluje nezavisno od koncerna i u boljoj je poziciji. To je dobra kompanija – rekao je Vučić i najavio da će tim povodom razgovarati i sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom.

„Važno je da sa Slovencima postavimo blok ka svim problemima u Hrvatskoj”, rekao je premijer. Da podebljamo zid između njih i nas u finansijskom u upravljačkom smislu, dodao je.

Kao što je „Politika” već pisala, „Merkator” uopšte nije deo stend stil aranžmana, sporazuma koji je Ivica Todorić pre desetak dana potpisao s bankama.

Međutim, neke od ovdašnjih velikih kompanija, koje svoju robu izvoze u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku i prodaju je u „Konzumovim” objektima, trenutno imaju problema s naplatom jer ovaj trgovinski lanac nema para da izmiri svoja dugovanja. U Hrvatskoj, ukupni dugovi prema dobavljačima iznose oko dve milijarde evra, a od juče ujutru u ove trgovinske lance stiže samo hleb. Snabdevači su obustavili isporuku druge robe sve dok se ne napravi dogovor s bankama koji bi njima garantovao da neće biti oštećeni.

S druge strane, dobavljači uopšte nisu deo stend stil aranžmana, a i pitanje je kako će se on primenjivati s obzirom na to da je Ivica Todorić pre dva dana aktivirao Leks Agrokor, zakon o sistemski važnim kompanijama, koji državi omogućava da postavi prinudnu upravu u firmu. Bankari su taj zadatak već poverili Antoniju Alvaresu Trećem, iz konsultantske kuće „Alvares i Maršal” pa je potpuno nejasno hoće li država i poverioci po tom pitanju uopšte sarađivati. Sastanak dobavljača i predstavnika banaka u Zagrebu je, kako prenosi HRT, trajao celu noć.

Todorić je, inače, poslovao tako što je prilikom uzimanja kredita za jednu firmu koja posluje u okviru koncerna vrlo često kao kolateral, odnosno sredstvo obezbeđenja, zalagao drugu firmu.

Ono što je za nas olakšavajuća okolnost jeste da ovdašnje kompanije nisu garant za krovne kredite „Agrokora”. Kako za „Politiku” pojašnjavaju u Narodnoj banci Srbije „nije moguće da privredna društva u Republici Srbiji koja posluju u okviru koncerna ’Agrokor’ daju jemstva za obaveze svog matičnog privrednog društva, ni u Republici Hrvatskoj, a ni domaćoj banci koja je ’Agrokoru’ odobrila kredit”.

 

Ne mogu o tome ko se s kim igra

Uz opasku da se igraju razne igre, a na pitanje s kim igra hrvatski premijer Andrej Plenković, a s kim Todorić, Vučić je rekao da o tome ne može da govori, ali da je siguran da svi veliki dobavljači, kao i oni u sindikatima banaka, kao i vlada, rade za Srbiju i imaju dres Srbije. Priče o „nadmetanju” ruskih banaka i američkih fondova u slučaju spasavanja „Agrokora” takođe je odbio da komentariše.

– Gospodar sam svake neizgovorene, a sluga svake izgovorene reči – misteriozan je bio premijer.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja