utorak, 20.11.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 08:35

Crni hleb nije crn zbog boje

Zbog pomame potrošača za zdravom hranom pekari danas u testima sve više koriste crno brašno tipa 1100, ali je pravi crni hleb, koji se pravi od tog brašna, još retkost na tržištu
Autor: Đuro Đukićnedelja, 09.04.2017. u 21:00
Суштина није у боји хлеба, већ у структури брашна од којег се он меси (Фото Ђ. Ђурић)

Zrenjanin – Crnom hlebu raste popularnost. Dok se nekad po boji hleba koji konzumiraju potrošači prepoznavao njihov socijalni status – onaj crni bio je jeftiniji, pa ga je jela sirotinja, a beli je dospevao na trpeze imućnijih, danas se sve više traži ova namirnica tamnije boje, pošto je proglašena zdravom hranom.

Mada ga lekari mnogo ne preporučuju, hleb bilo koje vrste, u poređenju sa stanjem u zapadnim i razvijenim državama gde mu je smanjena potrošnja, kod nas je još veoma prisutan u ishrani.

Stručnjaci firme koja je sa svojih osam pogona i dnevnom produkcijom od 300.000 vekni lider u pekarskoj industriji Srbije i koja je zakupila pogone nekadašnjeg žitomlinskog giganta zaglavljenog u tranziciji, a koji se zvao „Žitoprodukt”, međutim, ističu da se ubrzano okrećemo crnom hlebu, pošto se tvrdi da je on daleko zdraviji. Ali suština nije u boji hleba, već u strukturi brašna od kojeg se on mesi, a onda i peče. Kako nam objašnjavaju, način na koji se to zrno obrađuje umnogome određuje koliko će hranljiv i kvalitetan biti hleb na našim trpezama.

Danas na tržištu postoje brojne vrste hleba koje se proizvode od različitih tipova brašna. Najveći procenat zauzima najpristupačniji, ali i najnezdraviji beli hleb, iako u poslednje vreme na odabir ove namirnice sve češće utiče upravo njegovo nutritivno bogatstvo.

Osluškujući potrebe tržišta, pekari danas u svojim testima sve više koriste crno brašno tipa 1100, ali je pravi crni hleb, koji se pravi od tog brašna, još retkost na tržištu.

Pošto se nagla potražnja crnog hleba sve više zloupotrebljava tako što se nudi zaista crn proizvod, ali ne zbog strukture, već zbog aditiva koji utiču na boju, zrenjaninski pekari objašnjavaju kako se pravi originalni proizvod sa traženim svojstvima.

Mnogi pekari pribegavaju takozvanim specijalnim hlebovima, koji se tako nazivaju da bi postigli višu cenu, slični su pravom crnom hlebu samo po boji, ali su daleko lošijeg kvaliteta

Koristi se brašno dobijeno mlevenjem najvećeg dela zrna pšenice, pomenuti tip 1100, i ono je samo za nijansu tamnije od belog brašna, pa je često teško na prvi pogled uočiti razliku.

Ta razlika je još manja kad govorimo o gotovom hlebu na polici. Ali, pravi crni hleb ima specifičnu aromu i svežinu, veći sadržaj proteina, masti i minerala, a ono zbog čega se posebno izdvaja od ostalih vrsta jeste sadržaj biljnih vlakana.

Zato se namirnice od sto odsto crnog brašna koriste u prevenciji gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti i mnogih poremećaja koji se javljaju kao posledica nepravilne ishrane.

Ipak, nema svaki tamni hleb na pekarskim policama ta svojstva. Mnogi pekari pribegavaju takozvanim specijalnim hlebovima, koji se tako nazivaju da bi postigli višu cenu, a slični su pravom crnom hlebu samo po boji, ali su daleko lošijeg kvaliteta.


Komentari15
cf0ec
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

нина
Најсигурнија варијанта је да сами умесите хлеб од брашна по вашем избору.
Aleksandar NS
Voleo bih da mi autor stručno obrazloži "...ali i najnezdraviji beli hleb"? Po ko zna koji put se piše o nečemu o čemu se nema pojma. NIJEDNA namirnica nije nezdrava ako se konzumira umereno i ako se bavite umerenim fizičkim aktivnostima. Ako sedite i ležite po ceo dan, možete da se hranite na najzdraviji mogući način i NEĆETE biti zdravi. Ne prežderavajte se, ne izležavajte se i vežbajte pomalo i nema potrebe da birate šta možete a šta ne možete da jedete. Ovde naravno ne mislim na ljude koji moraju da paze na ishranu iz zdravstvenih razloga. Izbalansirana umerena ishrana i umereno vežbanje i živećete 100 godina. Naravno, naučiti i izbegavanje stresa :)
Uborevich
Svojevremeno je na trziztu bio i "makrobioticki hleb"pekare u pancevu, po mom misljenju do sada nenadmasan kao dijetalan i zdravstveni produkt, ali se vise nigde nemoze naci.
Strekok
Crni hleb je ražani. Tačka. I nije „malo tamniji” od belog nego je crn, zbijen, i nemoguće ga je pobrkati sa nekom imitacijom. Samo što ga kod nas nema.
Aleksandar NS
Samo da mi je znati kako si došao do tog zaključka? :) A šta je sa heljdinim, speltinim i hlebovima od drugih žitarica? Evo da se malo edukuješ: "Prema vrsti upotrebljenih osnovnih sirovina, osnovne vrste hleba i peciva stavljaju se u promet kao: 1) pšenični hleb i pšenično pecivo; 2) ražani hleb i ražano pecivo; 3) hleb i pecivo od brašna hibrida raži i pšenice; 4) kukuruzni hleb; 5) heljdin hleb; 6) mešani hleb i mešano pecivo. Član 84 Prema tipu upotrebljenog pšeničnog brašna, pšenični hleb i pšenično pecivo mogu se proizvoditi i stavljati u promet kao: 1) beli hleb i belo pecivo, umešeni od brašna tipa „500“; 2) polubeli hleb i polubelo pecivo, umešeni od brašna tipa „850“; 3) crni hleb i crno pecivo, umešeni od brašna tipa „1100“; 4) graham-hleb i graham-pecivo, umešeni od prekrupe."
Preporučujem 3
Bogdan Čortanovci
Najzdraviji bi trebao biti TONUS hleb od brašna mlevenog celog zrna pšenice, jedino ga peče pekara u Bečeju. Ili još bolje bi bio raženi hleb, ali ga je teško naći u pekarama. Još nešto: U Americi, skoro u svakoj pekari imaju stakleno zvono u kojem prodaju kugle kiselog testa koje narod kupuje za pizze, rezance ili pite (štrudle). To preporučujem obema pekarskim radnjama u Čortanovcima gde živim, ali 'gle vraga'....nijedna ni da čuje to da radi..! Čudan mentalitet..!!!!
Aleksandar NS
TONUS hleb se ne pravi od brašna već se žitarice potapaju u vodu i proklijala melju. Sve lepo piše na internetu, samo treba proguglati pre nego što se nešto napiše. Što se tiče "Najzdraviji", sve sam rekao u posebnom komentaru :)
Preporučujem 1

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja