utorak, 04.08.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
utorak, 11.04.2017. u 22:00 Ana Jovanović

Što dalje od centra Beograda prasetina sve skuplja

U Malom Mokrom Lugu skuplje nego na Kalenić pijaci
​Према кретањима цена меса на тржишту и печењаре формирале ценовнике уочи Васкрса, првомајских празника и Ђурђевдана (Фото Д. Јевремовић)

Bez pečenja nema ni prave gozbe, saglasni su mnogi. Prasetina ili jagnjetina, poslužena hladna ili tek sa ražnja vruća, nezaobilazno je na prazničnim trpezama. Posebno na našim prostorima. Bliži se Vaskrs, tu su prvomajski praznici, ali i Đurđevdan, jedna od jačih slava. Zato se očekuje da će tražnja za pečenjem, kao i svake godine u ovo doba, biti veća. Nema sumnje da su potrošački budžeti istanjeni, ali naći će se nekako za ukusne i sočne komade mesa. Bila kriza ili ne, predstoji pražnjenje novčanika.

Po ponudi u radnjama ne može se primetiti jagma za svežom prasetinom. A ni za jagnjetinom. Posebno zbog cena. I neočekivano skupog prasećeg mesa koje staje oko 500 dinara i to na akcijama, što je samo nešto manje od sveže jagnjetine koja je od 600 do 700 dinara.

I mesari osećaju krizu, kažu, ali ne dozvoljavaju potrošačima da to vide. Kako najveći promet imaju baš uoči velikih hrišćanskih praznika i mrsnih slava, nadaju se da će biti posla ovih dana.

Nije neuobičajeno da potrošači odluče da naruče kilogram, dva da ima za ručak svežeg pečenja. Lakše je to nego da sami spremaju, a pitanje je i koliko je isplativije. Shodno kretanjima cena ove dve vrste mesa na tržištu, pečenjare širom grada su formirale i svoje cenovnike, prilično različite. Sve zavisi gde i kako nabavljaju robu.

Kilogram prasetine u pečenjari u naselju Medaković košta 1.200 dinara, dok je za jagnjetinu potrebno izdvojiti 1.600. Nešto jeftinije može se pazariti u pečenjari u Ulici vojvode Stepe gde se kilogram hrskavog prasećeg pečenja ceni 1.100 dinara, a jagnjećeg 1.400. Pečenjara u Malom Mokrom Lugu nudi prasetinu po 1.500 dinara, a jagnjetinu za 2.000 po kilogramu. Na putu ka Kosmaju jedna od kafana – pečenjara gde se često zastaje praseće pečenje je 1.400, a jagnjeće 200 dinara skuplje. Za utehu gostima je da kupus salata ide gratis. Na Kalenić pijaci u nekoliko pečenjara prasetina je od 1.100 do 1.300 dinara, a jagnjetina od 1.300 do 1.600

Cena prasadi skočila je dvostruko od zimus. Kilogram žive vage na pijacama ceni se oko 330 dinara, a do pre nekoliko meseci važila je cena od 160. Proizvođači tvrde da je čak isplativije u ovom trenutku pazariti jagnjetinu.

– Uprkos krizi i besparici, domaćini se neće odreći tradicije. Retko ko mari za novac kada je u pitanju pečeno prasence ili jagnje. Za to uvek mora da se izdvoji – kažu prodavci u pečenjarama iz iskustva od ranijih godina.

Zato oni koji ne mogu da obrnu ražanj u dvorištu, u pečenjari će pronaći ono što im odgovara. Omiljeni delovi za koje se kupci po običaju „uhvate” jesu but i rebarca. Dok se muškarci otimaju za sočniju i masniju parčad, žene se pre odlučuju za krtije meso i po nepisanom pravilu su zahtevnije i kao mušterije.

Komentari3
789b2
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Dijaspora Düsseldorf
ovde sam vec 52 g aji mogu da izbrojim na,jednu ruku ponudu pajceka! Zasto je to tako? Prase ako ste ocistili ima svega 9-10 kg Max. ( ugl, manje) Samo nakon 3 mjeseca tezak je 50--60 kg misicav je Sa manjem masti i ukusniji! MAGYARI ne kolju prasce iz g .n razloga jer je to razbacivanje hrane ! Losi slavenski obicaj nisu bas naucili na stednju! ( Mi znamo reci :vise su dani nego kobasice, misli malo i na sutra ,zbog toga se slovimo ko skrti u ocima Slav. brace!
bice veselo
Ustala je Srbija na goloruke prasice!!!Kamo duhovna hrana u nebeskom narodu,nakon posta...nadoknada???
Opacic
Treba dodati i BOLJA! Meso je puno kvalitetnije u centralnoj Srbiji Ja sve nabavljm direktno od malih farmera iz okoline valjeva kvaliten neuporediv!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja