Bez pečenja nema ni prave gozbe, saglasni su mnogi. Prasetina ili jagnjetina, poslužena hladna ili tek sa ražnja vruća, nezaobilazno je na prazničnim trpezama. Posebno na našim prostorima. Bliži se Vaskrs, tu su prvomajski praznici, ali i Đurđevdan, jedna od jačih slava. Zato se očekuje da će tražnja za pečenjem, kao i svake godine u ovo doba, biti veća. Nema sumnje da su potrošački budžeti istanjeni, ali naći će se nekako za ukusne i sočne komade mesa. Bila kriza ili ne, predstoji pražnjenje novčanika.
Po ponudi u radnjama ne može se primetiti jagma za svežom prasetinom. A ni za jagnjetinom. Posebno zbog cena. I neočekivano skupog prasećeg mesa koje staje oko 500 dinara i to na akcijama, što je samo nešto manje od sveže jagnjetine koja je od 600 do 700 dinara.
I mesari osećaju krizu, kažu, ali ne dozvoljavaju potrošačima da to vide. Kako najveći promet imaju baš uoči velikih hrišćanskih praznika i mrsnih slava, nadaju se da će biti posla ovih dana.
Nije neuobičajeno da potrošači odluče da naruče kilogram, dva da ima za ručak svežeg pečenja. Lakše je to nego da sami spremaju, a pitanje je i koliko je isplativije. Shodno kretanjima cena ove dve vrste mesa na tržištu, pečenjare širom grada su formirale i svoje cenovnike, prilično različite. Sve zavisi gde i kako nabavljaju robu.
Kilogram prasetine u pečenjari u naselju Medaković košta 1.200 dinara, dok je za jagnjetinu potrebno izdvojiti 1.600. Nešto jeftinije može se pazariti u pečenjari u Ulici vojvode Stepe gde se kilogram hrskavog prasećeg pečenja ceni 1.100 dinara, a jagnjećeg 1.400. Pečenjara u Malom Mokrom Lugu nudi prasetinu po 1.500 dinara, a jagnjetinu za 2.000 po kilogramu. Na putu ka Kosmaju jedna od kafana – pečenjara gde se često zastaje praseće pečenje je 1.400, a jagnjeće 200 dinara skuplje. Za utehu gostima je da kupus salata ide gratis. Na Kalenić pijaci u nekoliko pečenjara prasetina je od 1.100 do 1.300 dinara, a jagnjetina od 1.300 do 1.600
Cena prasadi skočila je dvostruko od zimus. Kilogram žive vage na pijacama ceni se oko 330 dinara, a do pre nekoliko meseci važila je cena od 160. Proizvođači tvrde da je čak isplativije u ovom trenutku pazariti jagnjetinu.
– Uprkos krizi i besparici, domaćini se neće odreći tradicije. Retko ko mari za novac kada je u pitanju pečeno prasence ili jagnje. Za to uvek mora da se izdvoji – kažu prodavci u pečenjarama iz iskustva od ranijih godina.
Zato oni koji ne mogu da obrnu ražanj u dvorištu, u pečenjari će pronaći ono što im odgovara. Omiljeni delovi za koje se kupci po običaju „uhvate” jesu but i rebarca. Dok se muškarci otimaju za sočniju i masniju parčad, žene se pre odlučuju za krtije meso i po nepisanom pravilu su zahtevnije i kao mušterije.