sreda, 25.11.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
nedelja, 16.04.2017. u 09:52 D. B.

Vučić: Vojska Srbije biće najbolja u regionu

Predsednik vlade posetio je povodom Uskrsa pripadnike 250. raketne brigade u kasarni u Jakovu s kojima je doručkovao i učestvovao u tradicionalnom tucanju jajima
Премијер Александар Вучић на положају ракеташа у Јакову (Фото Танјуг/Димитрије Гол)

Obnavljamo i podižemo našu vojsku i mislim da će ona biti bez premca u regionu, izjavio je Aleksandar Vučić u kasarni „Narodni heroj major Milan Tepić” u Jakovu.

Premijer Srbije je povodom Uskrsa posetio pripadnike 250. raketne brigade Vojske Srbije s kojima je doručkovao i učestvovao u tradicionalnom tucanju jajima.

Čestitajući pripadnicima Vojske Srbije i građanima najveći hrišćanski praznik, Vučić je najavio modernizaciju oružanih snaga, nabavku novog naoružanja i uniformi i istakao da će se raditi na povećanju zarada pripadnika Vojske, prenele su agencije.

On je naglasio da će u kragujevačku „Zastavu” biti uloženo najviše novca, da investicije neće zaobići ni industriju „Milan Blagojević” u Lučanima, ali i da je potrebno da se što pre završi fabrika u Uzićima i da se reši pitanje fabrike žiroskopa „Teleoptik”.

„Mislim da tu leži naša velika šansa da se razvijamo, unapređujemo i ubrzamo rast naše ekonomije, ali i vojnih snaga”, objasnio je Vučić.

Optužujući vlasti posle 2000. godine za uništavanje raketa tipa „strela”, on je istakao da će ovi resursi biti obnovljeni.

„Godinama smo terani da uništavamo naše ’strele’, pa sam se pitao čime da oborimo neprijateljski helikopter. Hvalili smo se kako dobijamo 250 dolara za uništenu ’strelu’. Sada obnavljamo resurse”, kazao je Vučić.

Kad je o 250. raketnoj brigadi reč, Vučić je naveo da je ponosan na Vojsku Srbije i na to što je tehnika u toj brigadi ispravna čak 98 odsto. „Videli ste modernizovane radarske sisteme. Ovo je jedini sistem koji na ovim prostorima može da hvata nevidljive avione. Da smo ga imali 1999. verovatno bismo mogli da oborimo više neprijateljskih aviona”, rekao je Vučić.

On je najavio i da se u narednim nedeljama može očekivati da stignu prve isporuke oružja dogovorene s Rusijom, precizirajući da je reč o lovačkim avionima Mig-29, modernizovanim tenkovima T-72 i borbeno-izviđačkim vozilima. Vučić je podsetio i da je u razgovoru sa ruskim i beloruskim predsednicima Vladimirom Putinom i Aleksandrom Lukašenkom pominjao želju da se nabavi i raketni protivvazdušni sistem S-300, što bi značilo rešenje za „dugi niz godina”.

Osvrćući se na pisanje pojedinih medija da je Rusija devedesetih godina prošlog veka taj sistem prodala Hrvatskoj, Vučić je ocenio da je demanti ruske strane „precizan i nedvosmislen”.

„Mislim da će se čuti i odgovor Ministarstva odbrane Rusije. Nemam informaciju da Hrvatska ima to oružje, to nije igla da se sakrije”, objasnio je Vučić.

On je naveo i da je plan da zarade pripadnika Vojske ove godine budu povećane, ali ne linearno, već vojnicima i podoficirima. „Ove godine smo broj vojnika u našoj armiji uvećali za 500. U septembru će biti još 300 vojnika više, a planiramo i novih 500 za sledeću godinu”, zaključio je Vučić.

Premijer je kasarnu posetio u pratnji ministra odbrane Zorana Đorđevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića. Pre zajedničkog doručka, vojnici su u kratkoj vežbi pokazali spremnost i opremljenost brigade. Posle doručka, usledilo je tucanje jajima sa vojnicima, u kojem je Vučić pobedio Đorđevića, a Diković premijera.

 

Dobra saradnja s Kforom

Srpske službe bezbednosti imaju ozbiljnu saradnju s kolegama iz SAD, Nemačke i drugih država kad je reč o borbi protiv ekstremnog islamskog faktora, rekao je Aleksandar Vučić. Odgovarajući na pitanja novinara u kasarni u Jakovu, on je istakao da Vojska Srbije i službe bezbednosti pažljivo prate situaciju na Kosovu i Metohiji kad je reč o terorizmu i da je zadovoljan što se na vreme otkrivaju ćelije Islamske države.

Vučić je rekao i da Srbija sa Kforom ima partnerski odnos i osudio to što je jedan državljanin Srbije oštetio džamiju u selu Labljane u opštini Novo Brdo na Kosovu.

„To su nedopustive stvari i srećan sam što na teritoriji koju mi kontrolišemo takvih pokušaja nema i to Srbija neće dozvoliti nikome”, poručio je Vučić.

 

Ne bira RIK predsednika

Mogu da šetaju i protestuju još deset godina, ako je to mirno, odgovorio je Aleksandar Vučić na novinarsko pitanje dokle se mogu održavati aktuelni protesti u više gradova u Srbiji. Premijer je najavio da će država reagovati ukoliko demonstranti budu probali nasiljem bilo šta da urade.

„Ako nekog napadnu ili napadnu institucije, to je granica. Do sada ništa od toga nisu učinili”, rekao je Vučić.

On je podsetio da je još u kampanji govorio da se priprema takozvani makedonski scenario, u kojem će pojedini političari probati nasiljem da ostvare ono što nisu uspeli na izborima.

„Govorili su mi da to nije istina, a oni danas sami najavljuju nemire i radikalizaciju”, ukazao je Vučić.

On je nazvao „teatrom apsurda” to što su, kako je kazao, ljudi nekada izlazili na ulicu da bi se borili za očuvanje svoje izborne volje, a danas bi „neki političari da teraju neke ljude na ulicu da se bore za njih, protiv narodne volje”.

„Nekad mi dođe smešno kad gledam kako ih komesari sa RTS-a promovišu i šta sve čine za nekoga, kad ih se skupi 100, 200”, istakao je Vučić, dodajući da svakodnevno odgovara na sva novinarska pitanja.

On je ocenio i da neki predsednički kandidati pokušavaju da promenom članova u Republičkoj izbornoj komisiji izmene rezultate izbora.

„Tako mali Đokica zamišlja da je moguće promeniti narodnu volju odlukom političara. Nije RIK taj koji bira predsednika Republike. Onda bi se pravili izbori za RIK, pa koga RIK izabere – taj je predsednik. To je smešno”, zaključio je Vučić.

 

Ministar Đorđević posetio Kozjak

Više od 20.000 migranata do sada je sprečeno da ilegalno uđe na teritoriju Srbije, rečeno je tokom jučerašnje posete ministra odbrane Zorana Đorđevića pripadnicima Vojske i policije na posednutom objektu „Kozjak”, na granici s Makedonijom.

Na tom objektu, koji pokriva 104 kilometra državne granice, ministra Đorđevića dočekao je komandant Zajedničkih snaga vojske i policije brigadni general Dejan Janković, koji je rekao da je otkriven i sprečen 121 pokušaj krijumčarenja i uhvaćeno 139 krijumčara. (Tanjug)

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja