subota, 21.10.2017. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:08

Zaražena piletina nije stigla u Srbiju

U Hrvatskoj otkriven kontingent mesa „Perutnine Ptuj” zaražen salmonelom. – Od početka godine kod nas nisu dolazila pileća prsa bez kože, tvrde u Ministarstvu poljoprivrede
Autor: Ivana Albunović i Jelica Anteljutorak, 18.04.2017. u 21:47
У државама величине Србије годишње се (само на салмонелу) испита 200 до 300 узорака свежег живинског меса у промету. Код нас ће усаглашавање са овом ЕУ уредбом тек уследити – највероватније ове године. (Фото Пиксабеј)

Pileća prsa „Perutnine Ptuj” nisu stigla iz Hrvatske u Srbiju, tvrde u Ministarstvo poljoprivrede. Hrvatska je zbog salmonele naredila povlačenje ovog kontingenta mesa, proizvedenog pre mesec dana, koje je iz Slovenije uvezeno u rinfuzu.

– Rinfuznu piletinu nismo uvozili iz Hrvatske, ali ni iz Slovenije. Od početka godine kod nas nisu dolazila pileća prsa bez kože. Proizvodi koji su u Hrvatskoj bili sporni nisu stizali kod nas – navode u Ministarstvu poljoprivrede. Uzorkovanje je urađeno u mesari „Perutnine Ptuj” – „Pipo” u Zagrebu gde su pronađena prsa zaražena ovom bakterijom. Ista bakterija je naknadno ustanovljena i u svežem pilećem mesu – prsima, bataku i karabataku, mlevenom pilećem mesu i mašinski otkoštenom mesu sa Poljoprivrednog gazdinstvu Orehovac. Nije prvi put da se piletina iz „Perutnine” našla na udaru hrvatske inspekcije.

U novembru prošle godine u velikoj akciji inspektori hrvatskog ministarstva poljoprivrede su iz prodaje takođe povukli sveže pileće meso slovenačkog proizvođača (zbog ešerihije-koli i salmonele), a povučeno je i smrznuto pileće meso uvezeno iz Poljske takođe zbog prisustva ove bakterije. Prošle godine Leskovac je potresla epidemija salmonele, kada je više od 100 dece iz predškolskih ustanova bilo zaraženo. Hrvatski mediji bombastičnim naslovima zaključuju da „salmonela ponovo hara Hrvatskom”. Svakako je uočljivo da su kontrole u ovoj državi na prisustvo ove bakterije sve učestalije. Zbog čega? Kako „Politika” saznaje, Hrvatska kao i sve druge članice EU, prema uredbi iz decembra 2011. godine, sprovode obaveznu kontrolu svežeg, sirovog živinskog mesa u prometu. Do tada ovo nije bila obaveza. To je članicama, pa tako i Hrvatskoj, stvorilo pravni okvir da rade monitoring hrane životinjskog porekla u prodaji. Otuda i sve češće informacije o pronađenom zaraženom mesu, jajima… Koliko česte će biti takve kontrole definiše svaka zemlja pojedinačno u okviru nacionalnog plana. U državama veličine Srbije godišnje se (samo na salmonelu) ispita 200 do 300 uzoraka svežeg živinskog mesa u prometu. Kod nas će usaglašavanje sa ovom uredbom EU tek uslediti – najverovatnije ove godine. Pravilnikom o monitoringu hrane životinjskog porekla u prometu tek će biti stvoren pravni put da inspektor kontroliše sirovo meso živine u prometu. Za sada se sveže živinsko meso službeno kontroliše prvenstveno u proizvodnji (na liniji klanja, proverom kožica vratova) na granici prilikom uvoza a u maloprodaji samo po prijavi potrošača i u incidentnim situacijama. – Pogrešno se veruje da je problematična hrana iz uvoza. Ali granične kontrole su rigorozne. Veći problem su male klanice u zemlji kojih ima više od hiljadu, koje dostavljaju robu na lokalna tržišta i pijace – zaključuje naš sagovornik.

 

Bakterija koja se lako širi

Simptomi zaraze salmonelom uključuju povraćanje, proliv, povišenu temperaturu i jake grčeve u stomaku, a javljaju se od 12 do 72 sata nakon inficiranja bakterijom.

– Ova bakterija se lako širi, važno je pravilno rukovati svežom hranom, a naročito svežim mesom, jajima kao i svežim voćem i povrćem – navode stručnjaci.

Salmonela se najčešće može pronaći u jajima, sirovom mesu, nepasterizovanom mleku, svežem siru, voću i povrću, ali i začinima i orašastim plodovima. Većina odraslih oporavi se od ove naporne zarazne bolesti u roku od četiri do sedam dana. Salmonela je izuzetno opasna za bebe, malu decu, starije ljude i hronične bolesnike. Salmonela se najčešće prenosi rukama zaražene osobe, međusobnim kontaktom sirove i kuvane hrane, zaraženim kuhinjskim priborom, preko radnih površina u kuhinji ili držanjem hrane u neodgovarajućim slovima na sobnoj temperaturi.


Komentari2
c5722
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Dr Miggyy
Ko ovima iz Ministarstva poljoprivrede veruje, čast izuzecima. Svašta se dešavalo sa hranom, prolazila zaražena, pogotovu mesa (iz Argentine, Brazila, možda staro i decenijama), pa čak su objavljivani članci da je bila dostupna hrana od iskopavanih crkotina, zatim mesa sa otpada, GMO. Koliko smo progutali penicilina sa mesom i paštete od koske i otpada, to ni Bog ne zna,. Za ovakva nedela niko niti je odgovarao niti će odgovarati, a sve to smo pojeli. Novac je “opravdanje” za sve i svakoga.
Леон Давидович
Не би се смеле салмонеле наћи у храни. Али ако су у свежем месу оне се униште током термичке обраде, печењем или кувањем па неће угрозити људе. ( Некада је пилетина продавана у комаду цело пиле, али сада их сецкају на разне делове. То је веома погодно да се месо контаминира микроорганизмима) Опасно је када се салмонеле нађу у готовом производу којег људи једу. Тада ће доживети тровање таквом храном. Ипак од салмонела су горе стафилококе ( јача тровања), а најгори је Клостридиум ботулинум. Отров који створи та бактерија не можете уништити термичком обрадом. Може изазвати смрт. ( Између осталог и бог тога произвођачи трпају онолике конзервансе нитрите у храну па нас трују и тим конзервансом).

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja