četvrtak, 17.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 14:55
ŠTA RODITELjI ZAMERAJU

Površni pregledi pre vakcinacije

Autor: Julijana Simić-Tenšićsreda, 19.04.2017. u 22:02
(Фото Dfuhlert.cc.by.2.0)

Ro­di­te­lji ko­ji ne že­le da vak­ci­ni­šu de­cu kao ar­gu­men­te iz­no­se tvrd­nje da vakcine ni­su bez­bed­ne i naj­če­šće ih po­ve­zu­ju sa po­ja­vom obo­lje­nja po­put auti­zma. 

– Na­ma je pe­di­ja­tar uvek pre vak­ci­ni­sa­nja tra­ži­la ana­li­zu kr­vi i bris gr­la. Ka­sni­je sam shva­ti­la da je ona jed­na od ma­lo­broj­nih ko­ja je to prak­ti­ko­va­la... Ne mo­gu da tvr­dim da je vak­ci­na kod mog si­na bi­la oki­dač za auti­zam jer ka­sni­jom ana­li­zom nje­go­vog raz­vo­ja shva­ti­li smo da je u po­ro­di­li­štu još bio dru­ga­či­ji... – na­vo­di Ve­sna Traj­ko­vić iz Udru­že­nja ro­di­te­lja de­ce sa auti­zmom i na­gla­ša­va da je kod ro­di­te­lja sve pri­sut­ni­ja i bo­ja­zan o kva­li­te­tu i is­prav­no­sti vak­ci­na.

Ta­ta de­ča­ka ko­ji ima auti­zam po­dr­ža­va vak­ci­na­ci­ju, ali ni­je za pro­ga­nja­nje onih ko­ji to od­bi­ja­ju. Tre­ba­lo bi im omo­gu­ći­ti oba­ve­znu pro­ve­ru zdra­vlja de­te­ta i iz­bor po­je­di­nač­ne vak­ci­ne, ob­ja­šnja­va ovaj ro­di­telj.

Slo­bo­dan iz­bor i in­for­mi­sa­ni pri­sta­nak ro­di­te­lja, od­no­sno za­kon­skog sta­ra­te­lja na vak­ci­na­ci­ju de­te­ta je ono za šta se za­la­že Udru­že­nje „Gra­đan­ska ini­ci­ja­ti­va za neo­ba­ve­znu vak­ci­na­ci­ju”. 

In­sti­tu­ci­ja „in­for­mi­sa­nog pri­stan­ka” ko­ja je te­melj me­di­cin­ske eti­ke i ga­ran­to­va­na Usta­vom RS, pra­vo je sva­kog gra­đa­ni­na ko­je se do­sled­no po­štu­je u 18 evrop­skih ze­ma­lja. Ro­di­te­lji u tim dr­ža­va­ma ima­ju slo­bo­du iz­bo­ra i in­for­mi­san pri­sta­nak na vak­ci­ni­sa­nje nji­ho­ve de­ce, a u Sr­bi­ji i biv­šim ju­go­slo­ven­skim re­pu­bli­ka­ma ro­di­te­lji se pri­si­lja­va­ju na vak­ci­na­ci­ju nov­ča­nim ka­zna­ma, pret­nja­ma i uce­na­ma – ka­žu u ovom udru­že­nju. 

Mno­gi ro­di­te­lji i udru­že­nja sma­tra­ju da se kon­trol­nim pre­gle­di­ma pre sa­me vak­ci­na­ci­je po­vr­šno pri­stu­pa. Ne ra­de se, tvr­de, ni osnov­ne ana­li­ze, ne pro­ve­ra­va se imu­no­lo­ški i ne­u­ro­lo­ški sta­tus de­te­ta u da­nu ka­da tre­ba da bu­de vak­ci­ni­sa­no. 

Ne­ki ro­di­te­lji su se na lič­nom is­ku­stvu uve­ri­li u opa­sno­sti i ri­zi­ke vak­ci­na­ci­je i za­to od­lu­ku da de­te do­bi­je vak­ci­ne sma­tra­ju naj­kob­ni­jom gre­škom. I to je če­sto pre­su­dan mo­tiv za nji­ho­vu od­lu­ku o ne­vak­ci­ni­sa­nju, ka­že Dra­ga­na Ba­ša iz „Gra­đan­ske ini­ci­ja­ti­ve”.

Od­bi­ja­njem da se de­ca vak­ci­ni­šu na­no­si se ve­li­ka šte­ta, jer već sa­da je pro­ce­nat vak­ci­na­ci­je ni­ži ne­go što bi smeo da bu­de, a na taj na­čin se ugro­ža­va jav­no zdra­vlje, na­gla­ša­va­ju u Udru­že­nju „Ro­di­telj”  či­ji čla­no­vi u pot­pu­no­sti po­dr­ža­va­ju vak­ci­na­ci­ju i iz­ri­či­ti su da de­cu tre­ba vak­ci­ni­sa­ti.

– Ja­ko je va­žno da se ro­di­te­lji pra­vil­no in­for­mi­šu o mo­guć­no­sti ne­že­lje­ne re­ak­ci­je na vak­ci­nu a le­ka­ri su u oba­ve­zi da te re­ak­ci­je pri­ja­ve. I upra­vo se ma­sov­nom vak­ci­na­ci­jom šti­te ova, ne­vak­ci­ni­sa­na de­ca od za­ra­znih bo­le­sti – uka­zu­je An­ge­li­na Ra­du­lo­vić, is­pred „Ro­di­te­lja”, na­gla­ša­va­ju­ći da ro­di­te­lji tre­ba da vak­ci­ni­šu de­cu a od­lu­ka da se de­te ne vak­ci­ni­še mo­že da se do­ne­se sa­mo u do­go­vo­ru sa pe­di­ja­trom uko­li­ko po­sto­ji me­di­cin­ski raz­log. 

– Tre­ba­lo bi pro­na­ći na­čin da se edu­ka­ci­ja ro­di­te­lja spro­vo­di kon­ti­nu­i­ra­no. Le­kar­ska stru­ka tu na ža­lost ka­ska, jer se ne ba­ve in­ter­ne­tom ni­ti ko­ri­ste me­di­je kao sa­ve­zni­ke u bor­bi za što bo­lju edu­ka­ci­ju o vak­ci­na­ma i pred­no­sti­ma vak­ci­na­ci­je, oce­nju­ju u udru­že­nju.


Komentari9
32892
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Nina Lekar
A meni?se doktorica bukvalno smejala u lice kad sam trazila uput za vadjenje krvi pre MMR vakcine! Istina je, povrsno pregledaju, iako mi je statije dete imalo reakciju na MMR, a i cerka. Tretiraju nas kao stoku!
Veterinar veterinarović
Gospodo, ni pristojan veterinar koji drži do svoje struke, ne vakciniše životinju bez fizičkog kliničkog pregleda i pedantne anamneze uzete od vlasnika. Ni jedan lekar, naročito pedijatar, ne bi smeo da vakciniše dete za koje ne zna u kakvom je zdravstvenom stanju ili da li porodično opterećenje nekim značajnim oboljenjem, npr multiplom sklerozom u vezi sa HIB vakcinom. Dete su nam vakcinisali u 29. novembra, u zavodu za zaštitu zdravlja, bez i jednog pitanja ili pregleda, u kancelariji a ne ordinaciji sa vakcinom koju smo sami doneli. Van svake pameti. Tadašnja načelnica centra za MS je preporučila da ne radimo revakcinaciju zbog MS u široj familiji. A vi vidite kako se rade stvari i zbog čega roditelji negoduju. Pronađite statistiku za MS u Francuskoj pre i posle uvođenja ove vakcine. Ali PREGLED (anamneza i klinički pregled) AMAN, lekari. Pregled a ne zvona i praporci farmaceutske industrije. Ako ništa drugo.
Majka troje dece i lekar
Nisam za to da se pre svake vakcinacije rade analize krvi i bris grla. Za bris grla je potrebno 48-72 sata da se potvrdi da je sterilan, a za to vreme dete moze da dobije neku infekciju. Ali jesam zato da pregled pre vakcinacije bude podrobniji. Poslusati dete, pogledati mu grlo, opipati limfne zlezde, pipnuti stomacic, izmeriti temperaturu, uzeti anamnezu od roditelja - to je sasvim dovoljno za odluku da li dete moze da se vakcinise ili ne.
Svetislava
Gospo draga, niste vi nikakv lekar i nemojte lazno predstavljati svoju profesiju. Mozda majka jeste , ali lekar sigurno niste. Prvo , ne postoji "sterilan" bris, takav izraz u medicini - ne postoji. Nijedan bris ne moze biti sterilan, vec se bakterije mogu naci u "normalnom" broju koje ima svaka osoba. Drugo, provera krvne slike, posebno leukocita, gvozdja, triglicerida, eritrocita itd. itekako je bitno, jer svako odstupanje je pokazatelj samog stanja organizma, a time i imuniteta pacijenta. Dete moze biti anemicno, pa mu to vase "pipanje" i potvrda zdravkja nista ne znaci. Isto tako moguce je da postoji neki upalni proces u irganizmu, infekcija ili nesto trece ali se ni to "pipanjem" ne moze utvrditi. I da ne nabrajam dalje. Za vasu informaciju a i sire, obavezna je i urinokultura. Dakle 3 analize bi morale biti pod obavezno: krvna slika, urinokultura i bris iz grla, uz naravno i to vase " pipanje" ili kako se to kaze - anamnezu.
Preporučujem 17
da da
Pedijatar je tražila analizu jer je videla da nešto nije u redu sa detetom. Šta se roditelji prave ludi.
Milojica Dragicev
Pluskvamperfekat je vreme kada smo verovali,fanaticno,u drzavu institucije tipa zdravstvo skolstvo,sada skoro svi znamo da je sve politika,odnosno biznis. Samo eto,jedan deo drzave vajdi,drugi deo radi za ovaj prvi deo.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja