ponedeljak, 06.04.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 11:59

Borba protiv raka jajnika

Na In­sti­tu­tu za on­ko­lo­gi­ju i ra­di­o­lo­gi­ju ci­lja­no je te­sti­ra­no vi­še od 50 bo­le­snih že­na ko­ji­ma je već di­jag­no­sti­ko­van ovaj kar­ci­nom
Autor: Danijela Davidov-Kesarsreda, 26.04.2017. u 20:52
Операција рака јајника често је неопходна у лечењу (Фо­то А. Васиљевић)

Po­vo­dom go­di­nu da­na od po­čet­ka ge­net­skih te­sti­ra­nja, u In­sti­tu­tu za on­ko­lo­gi­ju i ra­di­o­lo­gi­ju Sr­bi­je odr­ža­na je tri­bi­na na te­mu ra­ka jaj­ni­ka, sa ci­ljem da se po­dig­ne svest o ovom naj­smr­to­no­sni­jem gi­ne­ko­lo­škom kan­ce­ru i pred­sta­vi za­in­te­re­so­va­ni­ma ko­je su sve ras­po­lo­ži­ve mo­guć­no­sti u bor­bi pro­tiv ra­ka jaj­ni­ka.

U po­sled­njoj go­di­ni na In­sti­tu­tu za on­ko­lo­gi­ju i ra­di­o­lo­gi­ju ci­lja­no je te­sti­ra­no vi­še od 50 bo­le­snih že­na ko­ji­ma je već di­jag­no­sti­ko­van rak jaj­ni­ka, od ko­jih 11 že­na ima po­zi­tiv­ne re­zul­ta­te, od­no­sno BR­CA mu­ti­ra­ni kar­ci­nom jaj­ni­ka, a se­dam se već na­la­zi na sa­vre­me­noj per­so­na­li­zo­va­noj te­ra­pi­ji.

– Ge­net­sko te­sti­ra­nje već obo­le­lih že­na od kar­ci­no­ma jaj­ni­ka je iz­u­zet­no va­žno. Da­nas po­sto­je le­ko­vi iz gru­pe PARP in­hi­bi­to­ra ko­ji se pri­me­nju­ju kod onih pa­ci­jent­ki­nja sa ra­kom jaj­ni­ka ko­je ima­ju mu­ti­ra­ne BR­CA ge­ne. Te­ra­pi­jom se po­sti­že da se taj pe­ri­od bez bo­le­sti pro­du­ži go­to­vo tri pu­ta u od­no­su na pa­ci­jent­ki­nje ko­je te le­ko­ve ne pri­ma­ju – na­gla­ša­va dr Su­za­na Va­so­vić, me­di­kal­ni on­ko­log iz In­sti­tu­ta za on­ko­lo­gi­ju i ra­di­o­lo­gi­ju.

Po­sto­ji ne­ko­li­ko fak­to­ra ri­zi­ka ko­ji mo­gu da uti­ču na raz­voj kar­ci­no­ma jaj­ni­ka kao što su go­di­ne sta­ro­sti, broj trud­no­ća, lič­na isto­ri­ja ra­ka doj­ke, jaj­ni­ka, de­be­log cre­va ili rek­tu­ma, du­go­roč­na upo­tre­ba te­ra­pi­je za­me­ne hor­mo­na i go­ja­znost. Je­dan od fak­to­ra ri­zi­ka je i ge­net­ska pre­di­spo­zi­ci­ja. Oko 10 do 15 od­sto kar­ci­no­ma jaj­ni­ka se raz­vi­ja­ju pod uti­ca­jem mu­ti­ra­nih BR­CA1 i BR­CA2 ge­na. Pri­su­stvo mu­ta­ci­ja ni­je ogra­ni­če­no sa­mo na pa­ci­jent­ki­nje sa po­ro­dič­nim na­sle­đem i mla­đe ži­vot­ne do­bi. 

– I te­sti­ra­nje i te­ra­pi­ja obez­be­đe­ni su pu­tem do­na­ci­je. Do­bro je što ta­kve ini­ci­ja­ti­ve po­sto­je, ali ne­će bi­ti ta­ko do­ve­ka. Cilj Udru­že­nja za bor­bu pro­tiv ra­ka jaj­ni­ka „Pro­go­vo­ri” je­ste da se za pa­ci­jent­ki­nje sa ra­kom jaj­ni­ka na­đe si­stem­sko re­še­nje, ta­ko da sva­ka od njih mo­že da do­bi­je neo­p­hod­nu te­ra­pi­ju, uz po­moć i po­dr­šku dr­ža­ve. U po­sled­nje vre­me je bi­lo od­re­đe­nih po­ma­ka, je­dan lek je ne­dav­no sta­vljen na li­stu RF­ZO, što je ve­li­ka stvar, ali mo­ra­mo da na­gla­si­mo da u Sr­bi­ji ima još že­na obo­le­lih od ra­ka jaj­ni­ka ko­je ne­ma­ju obez­be­đe­nu te­ra­pi­ju iako su im le­ko­vi tu, na­do­hvat ru­ke – is­ti­če Zo­ri­ca Ve­lic­ki, iz Udru­že­nja „Pro­go­vo­ri”.

Rak jaj­ni­ka je de­se­ti naj­u­če­sta­li­ji rak kod že­na, pe­ti po smrt­no­sti od svih kan­ce­ra ko­ji po­ga­đa­ju že­ne, a pr­vi od svih gi­ne­ko­lo­ških kar­ci­no­ma.


Komentari1
9d7a9
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Сара Поповић
На Институту раде истински хероји нашега народаа. Они заслужују признања, поштовање. И једно највеће хвала.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna / Društvo /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja