četvrtak, 09.07.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 27.04.2017. u 09:19

Netačni navodi francuskog suda posle oslobađanja Haradinaja

Ramuš Haradinaj slobodan posle odbijanja srpskog zahteva za izručenje zbog ratnih zločina na Kosmetu 1999. godine. - Sud u Francuskoj tvrdi da Srbija nije ispunila formalne uslove, što Ministarstvo pravde demantuje
Билборд са поруком "Рамуш Харадинај је Косово" у Приштини (Фото Фонет)

KOLMAR – Istražno veće Apelacionog suda u Kolmaru odbilo je danas zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, kojeg srpsko tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. i ukinulo mu meru zabrane napuštanja teritorije Francuske.

Haradinaj: Bitka je dobijena, slobodan sam da se vratim kući
KOLMAR – Nakon odluke suda u Kolmaru da odbije zahtev za izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji, lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova je izjavio da je „ovo pobeda Albanaca” i da je on danas slobodan čovek da se vrati kući.Haradinaj se obratio svojim pristalicama ispred suda rekavši da je „ova bitka dobijena” i zahvalio im na podršci.Inače, odluka suda o oslobađanju bivšeg kosovskog premijera je u sudnici dočekana aplauzom.„Pošto sam sada slobodan, idem da dobijem pasoš u Strazburu. Nadam se da ću se danas vratiti na Kosovo. Izgubljena su četiri meseca, vreme je dragoceno, rekao je Haradinaj. (Tanjug)

Sud je dao negativno mišljenje povodom zahteva srpskih vlasti za njegovo izručenje, navodi se u saopštenju Apelacionog suda u Kolmaru. Dodaje se da francuski javni tužilac ima pravo da u roku od pet dana da uloži Vrhovnom kasacionom sudu Francuske.

Haradinaj, nekadašnji vođa OVK a danas na čelu Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija.

Ministarstvo pravde Srbije je potom uputilo Francuskoj zahtev za njegovo izručenje uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja je protiv njega u toku.

Haradinaj je nedelju dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru. Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom. 

Francuski sud, koji je danas odbio zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, pozvao se u obrazloženju na formalne, odnosno proceduralne razloge u donošenju takve odluke. To proističe iz teksta Odluke, koju je taj sud dostavio Tanjugu.

Sud, doduše, u obrazloženju odluke konstatuje da zahtev Srbije nije politički, ali navodi da nisu ispunjeni svi formalni uslovi da bi bio prihvaćen.

U odluci se, tako, navodi da „ma kakav da je cilj ka kojem se teži ili kontekst zlodela zbog kojih se traži izručenje, događaji zbog kojih se ( Haradinaj) traži, s obizrom na njihovu težinu, ne mogu da budu posmatrani kao da imaju politički kakrakter”.

„Ne može se smatrati da je cilj zahteva Srbije politički, s obzirom da je ispunila uslove u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina, što je konstatovano i u izveštaju Evropske komisije”, naveo je pored ostalog sud u Kolmaru.

Međutim, konstatovano je i da bi Haradinajevo izručenje Srbiji moglo da uzrokuje „izuzetno ozbiljne posledice po njegovu ličnost, pre svega zbog njegove uloge u oružanom sukobu i u političkom životu Kosova, kao i zbog njegovog državljanstva Kosova - države koju Srbija ne priznaje”.

Sud je takođe napomenuo da današnja odluka nije konačna i da se ne može u celosti objaviti, s obzirom da francuski javni tužilac ima rok od pet dana da se žali Vrhovnom kasacionom sudu.

U odluci suda, najpre se konstatuje da su ispunjeni pravni uslovi za izručenje iz prvobitnog zahteva Srbije, koji je dostavljen sudu 6. januara, ali da je sud proglasio neprihvatljivom pisanu notu koju je Srbija sudu dostavila 1. marta:

„Srbija je putem svoje ambasade prosledila notu datiranu na 1. mart 2017, koja je primljena 10. marta 2017 - pre nego što je Istražno veće, odlukom od 2. marta, naložilo dostavljanje dodatnih podataka - nova dokumenta u okviru zahteva za izručenje Haradinaja”.

Dalje se navodi da „nota u čijem su prilogu dokumenta izvučena iz stranog postupka, a koja je spontano upućena u ime države da bi bila prosleđena Istražnom veću, predstavlja podnesak i mora biti proglašena neprihvatljivom, s obzirom na to da država koja je uputila zahtev za izručenje nije ispoštovala proceduru”, navodi se u odluci Francuskog suda.

Za francuski sud je takođe neprihvatljiva dopuna zahteva za izručenje, koja je sudu dostavljen nakon odluke o proširenju istrage tužilaštva za ratne zločine 5. januara 2017. godine, jer, kako je navedeno, ne ispunjava formalne uslove propisane krivičnim zakonima.

Dopuna zahteva, kako je ukazao sud, nije praćena ni nalogom za hapšenje (poternicom), niti aktom koji bi imao tu pravnu snagu, za razliku od naloga za hapšenje (poternice) od 1. oktobra 2004.

Srbija je u dodatnim dokumentima precizirala da je, u skladu sa primenom novog krivičnog zakona, koji je na snazi od 15. janura 2012, ranija koncepcija krivične istrage izmenjena i da istražni postupak sada sprovodi tužilac, a ne više istražni sudija, navodi se u odluci.

Prema stavu suda, Srbija je podrazumevala da joj ne treba nova poternica u odnosu na proširenje istrage, jer jedna već postoji. „Međutim, svaki zahtev za izručenje mora da zadovolji formalizam, koji je obavezan kad je reč o zahtevu za izručenje”, naglašava francuski sud. 

Ministarstvo pravde: Srbija je ispoštovala proceduru

               Spomenik Caru Dušanu ispred Palate pravde u Beogradu (Foto D. Ćirkov)

Ministarstvo pravde saopštilo je da nisu tačni navodi suda u Kolmaru, koji je danas odlučivao o zahtevu za izručenje Ramuša Haradinaja, da Srbija nije ispoštovala proceduru i naglasilo da je Srbija u potpunosti ispoštovala sve procedure i zahteve, što je i sud potvrdio u izreci presude - da su ispunjeni uslovi za razmatranje zahteva za ekstradiciju, koji je Srbija dostavila u januaru.

To znači da je u potpunosti ispoštovana procedura koja je propisana Evropskom konvencijom o ekstradiciji i da je Srbija uz Zahtev za izručenje dostavila i Rešenje o sprovođenju istrage, Rešenje o određivanju pritvora, kao i Naredbu o izdavanju poternice. Navedeni dokumenti su bilo dovoljni da francuski organi i na osnovu toga utvrde da su ispunjeni svi neophodni uslovi potrebni za izručenje Ramuša Haradinaja, ukazalo je Ministarstvo pravde,

Ministarstvo ističe da se Naredba o proširenju istrage od januara 2017. godine, koja je doneta i prosleđena sudu u Kolmaru, odnosi na isti predmet kojim se tereti Ramuš Haradinaj za ratne zločine počinjene na KiM i predstavlja sastavni deo prvobitne istrage (i istraga i proširenje istrage predstavljaju delove jednog istog postupka).

Sa druge strane, kaže se u saopštenju, poternica za Haradinajem, koja je raspisana 2004. godine, obuhvata i proširenu istragu, samim tim što naredba za proširenje istrage predstavlja deo jednog istog predmeta, što je ukazano i dostavljeno sudu, po njihovom nalogu iz marta ove godine.

Ministarstvo pravde ukazuje da je sudu takođe dostavilo i dodatnu dokumentaciju koja ne predstavlja dopunu Zahteva za izručenje, već objašnjenje da se Ramuš Haradinaj ne tereti za ista dela pred srpskim organima, kao što se procesuirao pred Haškim sudom.

Podseća se da je Haradinajeva odbrana isticala da je protiv Ramuša Haradinaja već pravosnažno okončan postupak pred Haškim sudom i da je oslobođen svih optužbi za koje mu se navodno ponovo sudi pred srpskim organima.

Upravo pojašnjenje koje je Srbija prosledila potvrđuje da se pred Tužilaštvom za ratne zločine protiv Ramuša Haradinaja vodi postupak za događaje koji su se dogodili u junu 1999. godine, a koji nisu bili obuhvaćeni postupkom pred Haškim sudom, gde mu se na teret stavljaju događaji iz 1998. godine, naglasio je Ministarstvo.

Iako je navedena dokumentacija blagovremeno dostavljena, sud u Kolmaru je održao još jedno ročište početkom marta, na kojem je dodatno zatražio od Srbije da dostavi odgovore u vezi sa izmenama krivično-pravnog sistema Republike Srbije (pojašnjenje novog Zakona o krivičnom postupku, tužilačke istrage, kao i delova Krivičnog zakonika, koji se odnose na propisane maksimalne kazne za delo stavljeno na teret, kao i rokove zastarelosti za krivična dela ratni zločini), što je Srbija i dostavila.

U svakom slučaju, Srbija je, uz svo poštovanje kako domaćih tako i međunarodnih procedura o ekstradiciji, dostavila svu potrebnu dokumentaciju i više nego dovoljno potrebnih dokaza i činjenica, da francuskih sud u Kolmaru donese pozitivnu odluku i dozvoli da Ramuš Haradinaj bude izručen Srbiji, istaklo je Ministarstvo pravde. (Tanjug)

Tači: Oslobađanje Haradinaja je dobra vest za Kosovo

PRIŠTINA - Kosovski predsednik Hašim Tači ocenio je da je odluka francuskog suda o oslobađanju lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja dobra vest za Kosovo.

U prvoj reakciji na ovu odluku Tači je na Fejsbuk profilu napisao da je ova odluka dokaz nepravednih optužbi Srbije prema pripadnicima OVK.

„Presuda suda u Kolmaru da se gospodin Haradinaj vraća na Kosovo je dobra vest za njegovu porodicu, saradnike i sve građane Kosova. Još jednom je dokazano da su optužbe Srbije protiv Oslobodilačke vojske Kosova nepravedne i protivne demokratskim principima”, napisao je Tači. (Tanjug)

Slavlje na ulicama Prištine

PRIŠTINA - Oslobađanje opozicionog lidera i bivšeg kosovskog premijera od odgovornosti za ratne zločine nad Srbima od francuskog suda u Kolmaru dočekana je u Prištini sa vatrometom i pucnjavom. Građani Prištine slave oslobađajuću presudu za Haradinaja, a na prištinskim ulicama ođekuju pucnji.

Apelacioni sud u Kolmaru u Francuskoj danas je odbacio zahtev za izručenje Haradinaja Srbiji. Haradinaj je uhapšen na granici Švajcarske i Francuske 4. januara. Srbija ga potražuje zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima na Kosovu. (Tanjug)

Drecun: Odluka suda ohrabriće ekstremiste

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun smatra da je odluka francuskog suda kojom se odbija izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji politička, a ne pravna, te da će kao takva ohrabriti ekstremiste među Albancima na KIM.

„Uprkos neoborivim dokazima koje je Srbija podnela, sud je doneo oslobađajuću oduku. Evidentno je da je sve sa pravnog otišlo na politički teren i to je krajnje neprihvatljivo, nije dobro i potpuno je pogrešna odluka”, rekao je Drecun Tanjugu.

On kaže da se Francuska na ovaj način svrstala u red onih država koje diskriminišu žrtve kada su u pitanju sukobi na KiM i onih koji selektivno prilaze kažnjavanju počinilaca najtežih ratnih zločina.

„Sem toga mislim da će ova odluka imati veoma negativan uticaj na događaje na samom KiM zato što će ohrabriti ekstremiste među Albancima da sprovode dodatno nasilje nad Srbima”, naveo ej Drecun. Njega, kako je naveo, posebno zabrinjava apsolutna nespremnost svih Albanaca, i na KiM i u Albaniji, da se suoče sa zločinima koje je teroristička OVK počinila i da ih osude.

„Oni Haradinaja slave kao heroja i time šalju jasnu poruku Srbima da nisu dobrodošli na Kosmetu i time se zatvara put ka izgradnji jednog stabilnog procesa pomirenja Srba i Albanaca”, smatra Drecun.

On je dodao da mu se čini da je cela priča oko Haradinaja „dobro smišljena politička igra između onih koji su bili na čelu terorističke OVK, a prevashodno Tačija i Haradinaja”. Napominjući da je upozoravao da postoji opasnost od ovakvog scenarija, Drecun smatra da će Haradinaj sada biti neka vrsta nacionalnog heroja. (Tanjug)

Dodik: Puštanje Haradinaja – tu nema ni pravde, ni prava

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je puštanje Ramuša Haradinaja na slobodu nedopustivo i da se vidi da tu nema ni pravde niti prava.

„To je nedopustivo, to diskavalifikuje bilo kakve predznake o neutralnosti, tu nema ni pravde ni prava, nažalost. Ovo je jedan tužan dan, ali Srbi su naučili na te udarce”, rekao je Dodik, prenosi RTS.

Prema njegovim rečima, Haradinaj ovde ostaje zločinac koji je počinio zločine nad Srbima. (Tanjug)

Komentari181
e167d
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Petar S.
Treba svu dokumentaciju o slucaju Haradinaj poslati Mari Lepen, pa nek to ona iskoristi u Presednickoj kampanji. Sustina njene politike je upravo to. Zabraniti da teroristi slobodno vrsljaju (i pustaju na slobodu politickim preinacenim odlukama) po Evropi. Neka ovaj slucaj bude tema pred 2 krug izboraq u FR. Ovo takodje jasno pokazjuje da je "nezavisno" sudstvo u Evropi sarena laza (kao i slucaj Juliana Asaza), mrtvo slovo na papiru. Vazi dok se politika ne umesa. Hoce li Freancuska (kao i ostatak Zapadne Evrope) sacekati da teroristi urade ono sto je Haradinaj radio na Kosovu da bi shvatili neke stvari.
Matija Soskic
Ako je Srbija imala dokaze o zlocinima Haradinaja, zastih nije blagovremeno dostavila Haskom tribunalu. Francuski sud je imao dobar razlog da zahtev Srbije za njegovo izrucenje oceni kao politicki motivisano.
lazar daničić
Pomoć koju su nam pružili su dobro naplatili, čak su se i pertle našele na računu.
Raca Milosavljevic
... a za Djurdju iz Kosovske Mitrovice poruka ... nema mnogo nasih medija,vecina su pod uticajem stranim,i od stranog novca finansirani ...ali citajte Politiku,Vecernje Novosti ...ima jos nasih medija i portala ...
Raca Milosavljevic
... zao mi je ove nase danasnje garniture na vlasti koja je progutala udicu i sada nema gde ... samo pravi predstavu za javnost nasu domacu ...

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja