subota, 04.04.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:54
ISHRANA

Blitva jača imuni sistem

Lisnato povrće pozitivno utiče na rad creva, deluje povoljno na zdravlje kože i kose, ubrzava zarastanje rana
Autor: Jasna Vujičić, nutricionistačetvrtak, 27.04.2017. u 11:47
Може да се сачува замрзнута (Фото Д. Јевремовић)

Blitva je lisnato zeleno povrće veoma zastupljeno u mediteranskoj ishrani. Lako se razlikuje od drugog zelenog lisnatog povrća po debelim stabljikama koje prema vrsti blitve mogu da budu bele, crvene, roze ili žute boje. Listovi su veoma hranljivi i termički obrađeni koriste se za spremanje pite, gibanice, a u svežem stanju i kao varivo i za salatu.

Na pijačne tezge stiže tokom aprila i ima je do kraja maja. Ujedno je jedna od izdržljivijih „zeleniša”, jer sezona berbe traje duže od one za kelj ili spanać. Sezona „berbe” blitve završava se kada dnevne temperature dostignu 30 stepeni Celzijusa.

Nije preporučljiva za osobe sa kamenjem u bubrezima
Deci, trudnicama i osobama koje su na dijetama blitva se svakako preporučuje, jer stvara osećaj sitosti, ima nutritivno vredne elemente i vitamine. Međutim, poput spanaća, blitva sadrži velike količine oksalata pa se ne preporučuje osobama koje imaju kamenje u bubrezima. Takođe i osobe sa osteoporozom ne bi trebalo da konzumiraju veće količine blitve jer oksalati u određenoj meri sprečavaju apsorpciju kalcijuma.

Blitva kuvana u vodi daje svega 19 kilokalorija na 100 grama, a od hranjivih materija sadrži: ugljenih hidrata 4,13 grama, šećera 1,1 gram, masti 0,08 grama, proteina 1,88 grama. Ima mnogo vitamina A (beta karotena), vitamina Ka (jedna od najbogatijih biljaka ovim vitaminom) i vitamina Ce, kao i minerala:  magnezijuma, mangana, gvožđa i kalijuma.

Od antioksidanasa blitva sadrži lutein i zeaksantin, karotenoide koji povoljno utiču na mrežnjaču oka i sprečavaju makularnu degeneraciju koja uzrokuje slepilo.

Kuvanjem se vitamini gube, ali zbog njihove velike koncentracije blitva i dalje ima blagotvorno dejstvo. Takođe, ima rastvorljiva vlakna koja pozitivno utiču na rad creva, sprečavaju opstipaciju. Vitamin A deluje povoljno na zdravlje kože i kose, ubrzava zarastanje rana. Svi aktioksidansi iz blitve dobri su za imuni sistem, što je veoma bitno posle dugog zimskog perioda kada se i javljaju sezonske respiratorne infekcije.

Kao sveža izuzetno je kvarljiva, pa je najbolje upotrebiti je odmah po branju ili kupovini. Za salate se koristi isključivo mlada, sveža očišćena od stabljike, u kombinaciji sa drugim lisnatim povrćem, odnosno prolećnim zelenišem.

Zreli listovi blitve trebalo bi da se kuvaju jer se tim procesom smanjuje gorčina. Idealna je za čorbe, kao prilog sa krompirom i belim lukom, od njenih listova se poput onih od kupusa mogu zavijati sarme, može da bude zamena krompiru u musakama...

Za deo godine kada je nema na poljima, može da se sačuva zamrznuta poput spanaća.


Komentari0
66ae6
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja