utorak, 27.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
subota, 29.04.2017. u 22:00 Zo­ri­ca Gli­go­ri­je­vić
Sta­ri za­na­ti iz­u­mi­ru u Sr­bi­ji

Umetničke majstorije kovača

Svi­laj­nac je imao vi­še od 100 za­nat­skih rad­nji, a da­nas za­na­tli­je mo­gu da se iz­bro­je na pr­ste jed­ne ru­ke
Горан Ристовић кује сабљу (Фо­то З. Гли­го­ри­је­вић)

Svi­laj­nac – Dok je ne­ka­da sva­ko se­lo u Sr­bi­ji ima­lo po pet-šest ko­va­ča, da­nas ih ima sto­ti­nak, a naj­go­re je što je me­đu nji­ma ma­lo mla­dih, pro­ce­nju­ju ko­va­či ko­ji su se oku­pi­li u ko­vač­ni­ci „Če­kić” Ivi­ce i Mi­li­ce Iva­no­vić iz Du­blja kod Svi­lajn­ca, ka­ko bi mla­de za­in­te­re­so­va­li za ovaj za­nat.

Sto­la­ra, kor­pa­ra, opan­ča­ra, bra­va­ra, ko­la­ra, grn­ča­ra i dru­gih za­na­tli­ja još uvek ima, ali iz­u­mi­ra­nje naj­vi­še pre­ti nji­ho­vom za­na­tu. Ko­va­či sma­tra­ju da dr­ža­va tre­ba da ula­že u obra­zo­va­nje mla­dih i da im obez­be­di po­volj­ne kre­di­te. To­ga se do­se­ti­la svi­laj­nač­ka op­šti­na, ali za­in­te­re­so­va­nih, bar za sa­da, ne­ma.

– Svi­laj­nac je po­znat kao grad za­na­tli­ja i tr­go­va­ca. Do in­du­stri­ja­li­za­ci­je ne­gda­šnje Ju­go­sla­vi­je ima­li smo pre­ko 100 za­nat­skih rad­nji, a da­nas za­na­tli­je mo­gu da se iz­bro­je na pr­ste jed­ne ru­ke. Zbog to­ga smo od­lu­či­li da sva­kom ko se ja­vi sa že­ljom da iz­u­ča­va bi­lo ko­ji za­nat, op­šti­na po­mog­ne bes­po­vrat­nim sred­stvi­ma ili po­volj­nim kre­di­ti­ma za ku­po­vi­nu osnov­nih sred­sta­va– ka­že za „Po­li­ti­ku” Vla­dan Raj­ko­vić, pred­sed­nik Skup­šti­ne op­šti­ne Svi­laj­nac.

Mi­li­ci Iva­no­vić, ko­ja svom su­pru­gu Ivi­ci po­ma­že u ko­vač­koj ra­di­o­ni­ci, ko­ja ume i da va­ri i da pot­pa­li va­tri­šte, žao je što nji­ho­ve dve kćer­ke ne­će da na­sta­ve tra­di­ci­ju. Ma­da, ša­li se ona, po­što je ovo se­lo po­zna­to po naj­ve­ćem bro­ju mu­ška­ra­ca na mi­ra­zu, mo­žda do­đu ze­to­vi ko­ji će na­sta­vi­ti ko­vač­ku tra­di­ci­ju.

– Iako je za­nat te­žak i pr­ljav, od gvo­žđa sva­šta mo­že da se na­pra­vi. Ivi­ci po­ma­žem, kao što je nje­go­va maj­ka Vi­do­sa­va po­ma­ga­la ocu Sta­me­nu – ve­li Mi­li­ca, ta­ko­đe mi­ra­dži­ka.

Ko­va­či ko­ji su, ka­žu, na­šli ra­ču­ni­cu u ovom za­na­tu, ob­u­ča­va­ju svo­ju de­cu. Je­dan od njih je Go­ran Ri­sto­vić (42), vla­snik ko­vač­ni­ce „Maj­dan” iz Maj­da­na kod Gor­njeg Mi­la­nov­ca.

– Tač­no je da je to te­žak rad, a da­na­šnja omla­di­na vi­še vo­li  kom­pju­te­r. Ba­vim se umet­nič­kom bra­va­ri­jom i odr­ža­va­njem i po­prav­kom po­ljo­pri­vred­ne me­ha­ni­za­ci­je u če­mu mi po­ma­že pet­na­e­sto­go­di­šnji sin Ste­fan, ko­ji će, na­dam se, bi­ti moj na­sled­nik – ve­ru­je Ri­sto­vić i hva­li se sa­bljom, či­ji je štit­nik za ru­ku ura­dio ple­te­njem gvo­žđa, dok je če­lič­no se­či­vo če­ki­ćem mo­rao da uda­ri naj­ma­nje hi­lja­du pu­ta da bi ga ot­ko­vao.

Ko­va­či se sla­žu i da je nji­hov za­nat vr­sta umet­no­sti. I Ra­di­vo­je An­dre­jić (60), ko­ji u Svi­lajn­cu ima ko­vač­ku ra­di­o­ni­cu „Ba­ja” i da­lje sve ra­di ruč­no, kao što je to ra­dio i pre 42 go­di­ne ka­da je po­čeo.

– Sva­ka fi­gu­ra mi pro­đe kroz ru­ku. I dan-da­nas uži­vam u po­slu. Ne ko­ri­stim bru­si­li­cu, već se­kač, ne upo­tre­blja­vam ni apa­rat za za­va­ri­va­nje, a imam i me­ho­ve na ruč­ni i no­žni po­gon, ko­ji­ma se va­tra odr­ža­va, a ko­je je dav­no za­me­nio ven­ti­la­tor – ka­že An­dre­jić i do­da­je da je u op­šti­ni ne­ka­da bi­lo 20 ko­va­ča, da je sva­ko od njih imao po ne­ko­li­ko še­gr­ta, a da ih sa­da ima sa­mo tri.

Komentari0
5350f
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja