ponedeljak, 01.06.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 01.05.2017. u 19:00 B. Pe­jo­vić

Traganje za starim fotografijama Starog Vlaha

Но­ва Ва­рош, сни­мак из ал­бу­ма би­бли­о­те­ке „Јаша Томић” (Фо­то Би­бли­о­те­ка „Јо­ван То­мић”)

No­va Va­roš – Ko u po­ro­dič­nom al­bu­mu ču­va ka­kvu dav­na­šnju fo­to­gra­fi­ju ili raz­gled­ni­cu No­ve Va­ro­ši, okol­nih se­la, lju­di iz tog kra­ja zna­nog kao Sta­ri Vlah, mo­gao bi da po­mog­ne da se otrg­nu od za­bo­ra­va ov­da­šnja pro­šlost i tra­di­ci­ja. Ta­kav jav­ni po­ziv upu­ti­la je Bi­bli­o­te­ka „Jo­van To­mić” iz No­ve Va­ro­ši, po­zi­va­ju­ći su­gra­đa­ne i ze­mlja­ke ra­su­te po Sr­bi­ji i sve­tu da u tu svr­hu pre­be­ru po po­ro­dič­nim al­bu­mi­ma, or­ma­ni­ma, ta­va­ni­ma... Da se pri­sti­glo po­tom pri­ku­pi i raz­vr­sta, a on­da i od­štam­pa u po­seb­noj mo­no­gra­fi­ji.

Di­rek­tor­ka bi­bli­o­te­ke Mi­la­na Je­lić ka­že da sta­re fo­to­graf­ije sa­ku­plja­ju ka­ko bi ob­no­vi­li se­ća­nja na kul­tu­ru, obi­ča­je, gra­đe­vi­ne, za­ni­ma­nja, va­ša­re, ško­le, svet­ko­vi­ne, no­šnje, lju­de iz ove sre­di­ne. Ka­ko bi se bo­lje shva­ti­la pro­hu­ja­la vre­me­na, re­al­no upo­zna­la pro­šlost sta­ro­vla­škog pod­ruč­ja sa svim bla­go­de­ti­ma i ne­vo­lja­ma ko­je je no­si­la.

– I po­seb­no na­gla­ša­va­mo da vla­sni­ci tih fo­to­gra­fi­ja i za­pi­sa ne tre­ba da bri­nu o tim svo­jim dra­gim uspo­me­na­ma. Mi te sta­re fo­to-za­pi­se ne za­dr­ža­va­mo, od­mah ih ske­ni­ra­mo i vra­ća­mo vla­sni­ku. Mo­gu i mej­lom da nam ih po­ša­lju i uz njih do­sta­ve po­dat­ke šta je na sli­ka­ma – ob­ja­šnja­va di­rek­tor­ka. 

Ovaj po­ziv no­vo­va­ro­ške bi­bli­o­te­ke ni­je ostao bez od­je­ka. Za krat­ko vre­me već je pri­ku­plje­no sto­ti­nak sta­rih fo­to­gra­fi­ja i raz­gled­ni­ca, No­vo­va­ro­ša­ni uglav­nom do­no­se sta­re sli­ke va­ro­ši, se­la, po­ro­di­ca... Naj­sta­ri­ja do­sad do­ne­ta je­ste raz­gled­ni­ca ovog me­sta iz 1904. go­di­ne. Ja­vio se, re­ci­mo, i je­dan Be­o­gra­đa­nin ro­dom iz No­ve Va­ro­ši, ko­ji će po­sla­ti ve­li­ku sli­ku na ko­joj je nje­gov pre­dak, ne­kad po­zna­ti no­vo­va­ro­ški tr­go­vac Ha­dži Mi­le Cu­cić. 

– Sti­žu nam sta­re sli­ke i pre­ko „Fej­sbu­ka”, od na­ših ze­mlja­ka po sve­tu. Le­po je ova ak­ci­ja kre­nu­la, oče­ku­je­mo još mno­go fo­to­gra­fi­ja. Kad sve sa­ku­pi­mo, na­pra­vi­će­mo se­lek­ci­ju i raz­vr­sta­ti ih po te­ma­ti­ci, pa do kra­ja go­di­ne štam­pa­ti mo­no­gra­fi­ju. Te sli­ke po­sta­će do­ku­men­ti i iz­vor za isto­rij­ska, et­no­lo­ška i dru­ga is­tra­ži­va­nja ovog kra­ja – do­da­je Mi­la­na Je­lić.

Komentari0
ecdef
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja