sreda, 03.06.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
petak, 05.05.2017. u 21:15 Jasna Petrović-Stojanović

Gorivo uskoro jeftinije za četiri do pet dinara

Ve­le­pro­daj­ne ce­ne de­ri­va­ta od kra­ja apri­la ni­že za pet di­na­ra, a ben­zin i di­zel po­jef­ti­nio na pum­pa­ma za sve­ga po­la di­na­ra
(Фото Д. Јевремовић)

Ce­ne naf­te pa­le su pre dva da­na na naj­ni­ži ni­vo od kra­ja no­vem­bra zbog sve vi­dlji­vi­jih zna­ko­va da ak­ci­ja Or­ga­ni­za­ci­je ze­ma­lja iz­vo­zni­ca naf­te (OPEK) za sma­nje­nje pro­iz­vod­nje ne uspe­va da eli­mi­ni­še vi­šak po­nu­de ove si­ro­vi­ne na tr­ži­štu.

Ba­rel cr­nog zla­ta pro­da­vao se jef­ti­ni­je za vi­še od dva od­sto na obe stra­ne Atlan­ti­ka, iz­ve­šta­va agen­ci­ja „Blum­berg”. Ame­rič­ka la­ka naf­ta za do­sta­vu u ju­nu, to jest ko­ja će se pro­da­va­ti sle­de­ćeg me­se­ca, pa­la je za 1,28 do­la­ra (2,7 od­sto) i sa­da ko­šta 46,39 do­la­ra, što je naj­ni­ži ni­vo od 30. no­vem­bra.

Se­ver­no­mor­ska naf­ta brent, ko­ja se pre­ra­đu­je u Sr­bi­ji, za jul­ske is­po­ru­ke je po­jef­ti­ni­la za 1,23 do­la­ra, od­no­sno 2,4 pro­cen­ta. Nje­na ce­na je 49,33 do­la­ra za ba­rel. Pad ce­ne naf­te na svet­skim ber­za­ma, ali i ni­že ve­le­pro­daj­ne ce­ne po ko­ji­ma se go­ri­vo pre­u­zi­ma u do­ma­ćoj ra­fi­ne­ri­ji, vo­za­či u Sr­bi­ji ni­su mno­go ose­ti­li. Go­ri­vo je od po­čet­ka me­se­ca na ve­ći­ni pum­pi po­jef­ti­ni­lo tek za po­la di­na­ra.

Ako je su­di­ti po kre­ta­nju ve­le­pro­daj­nih ce­na, NIS-a ko­je ova kom­pa­ni­ja ob­ja­vlju­je na svom saj­tu, usko­ro bi se mo­gao oče­ki­va­ti pad ce­ne go­ri­va na ben­zin­skim sta­ni­ca­ma.

Lo­gi­ka na­la­že da bi ni­že ve­le­pro­daj­ne ce­ne mo­gle da uti­ču na po­jef­ti­nje­nje go­ri­va na pum­pa­ma, bez ob­zi­ra na to da li je NIS svo­je ve­le­pro­daj­ne ce­ne sma­njio pod uti­ca­jem kon­ku­ren­ci­je ili će kon­ku­ren­ti sma­nji­ti ce­ne pod uti­ca­jem NIS-a.

Onog tre­nut­ka ka­da na ben­zin­skim pum­pa­ma bu­de po­ve­ćan udeo go­ri­va ku­plje­nog po ni­žim ce­na­ma, po­tro­ša­či mo­gu oče­ki­va­ti po­jef­ti­nje­nje od če­ti­ri do pet di­na­ra po li­tru ben­zi­na i di­ze­la, od­no­sno ne­što ma­nji pad ce­na teč­nog naft­nog ga­sa, tvr­de pro­dav­ci.

Pre­ma ra­ni­je ob­ja­vlji­va­nim po­da­ci­ma udeo ben­zi­na pro­iz­ve­de­nog u ra­fi­ne­ri­ji NIS-a u ukup­noj po­tro­šnji je oko 85 od­sto, a di­ze­la oko 70 pro­ce­na­ta, ta­ko da pro­me­ne ve­le­pro­daj­nih mo­gu da po­slu­že kao po­u­zdan in­di­ka­tor pred­sto­je­ćih kre­ta­nja ce­na na ben­zin­skim sta­ni­ca­ma.

– Ce­ne ben­zi­na na pum­pa­ma u Sr­bi­ji su i da­lje na ni­vou re­gi­o­nal­nog pro­se­ka, dok su ce­ne di­ze­la kao naj­za­stu­plje­ni­jeg go­ri­va i teč­nog naft­nog ga­sa, u sa­mom vr­hu. Ovo je po­sle­di­ca pre sve­ga znat­no ve­ćih dr­žav­nih za­hva­ta­nja na ovim de­ri­va­ti­ma naf­te u Sr­bi­ji, ne­go u ze­mlja­ma u okru­že­nju. U struk­tu­ri ce­ne go­ri­va dr­ža­va po osno­vu ak­ci­za i PDV uzi­ma 77,89 di­na­ra plus 2,60 di­na­ra na­kna­de za oba­ve­zne re­zer­ve. Kom­pa­nij­ska ce­na iz­no­si 66,80 di­nar – ka­že To­mi­slav Mi­ćo­vić, ge­ne­ral­ni se­kre­tar Udru­že­nja naft­nih kom­pa­ni­ja Sr­bi­je.

Da se vo­za­či s pra­vom bu­ne da go­ri­vo u Sr­bi­ji mno­go br­že po­sku­plju­je, ne­go što po­jef­ti­nju­je, po­tvr­đu­ju i či­nje­ni­ce da je 26. apri­la  ve­le­pro­daj­na ce­na go­ri­va iz­no­si­la 132,24 di­na­ra (a da je ben­zin na pum­pa­ma pro­da­van za 147,49 di­na­ra, evro­di­zel za 152,89 di­na­ra, a TNG 79,09 di­na­ra). Sa­da ka­da je ve­le­pro­daj­na ce­na 127,74 di­na­ra, ben­zin ko­šta sko­ro isto kao ka­da se go­ri­vo na ve­li­ko pro­da­va­lo za pet di­na­ra sku­plje, pa se ben­zin to­čio za 147,29 di­na­ra, di­zel 152,19 di­na­ra, a TNG 79,22 di­na­ra. Iako ve­ći­na tr­go­va­ca tvr­di da ovog ben­zi­na i di­ze­la, či­ja je ve­le­pro­daj­na ce­na ni­ža za pet di­na­ra, još ne­ma u ve­li­kom pro­cen­tu na pum­pa­ma, is­ti­ču da je ipak re­al­no oče­ki­va­ti da go­ri­vo usko­ro po­jef­ti­ni.

Komentari4
dac80
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Boki
Jel se to meni cini ili je samo kod nas dizel skuplji od benzina? O formiranju cene goriva iluzorno je da mi potrosaci ista govorimo, drzava uzima najvise upravo tako gde se svaki dan najvise i trosi. Pa nece valjda za Rolex satove da uvedu ogromne akcize, za svih pet koji se prodaju mesecno?!
Bora
Platili smo Vodji izbore, sad može da nas malo pusti. Do idućih.
Ratko
Nema veze sa padom barela tj cene sirove nafte sve ce gubitke ovih svetskih giganata za proizvodnju nafte nadoknaditi potrosaci na pumpama sirom ove planete. Jer jos nijedna zemlja na ovoj nasoj dragoj planet nije pratila pad cene nafte tj barela na pumpama gde toce potrisaci gorivo svakim danom. O tome svi novinari cute (nema istrazivanja sta se krije iza pada cene barela nafte) a to je orkestrirana pljacka (svih drzava) nas potrosaca koji pokrivamo kao njihove gubitke a oni zaradjuju kao prodaju drogu i to sve legalno. A potrosaci sirom ove drage planete cute i placaju i dalje skupo gorivo i to u visoko razvijenim zemljama, a mi smo boranija koja se samo uklopila u taj trend!
Саша Јовановић
Грађани из својих све тањих новчаника пуне буџет а неко се тиме дичи, хвалише и руга тим истим грађанима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja