subota, 23.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
sreda, 10.05.2017. u 21:05 Jasna Vujičić, nutricionista
ISHRANA

Spanać obavezno spremati sa mlekom

Oksalati, koje sadrži ovo lisnato povrće, doprinose stvaranju kamena u bubrezima, pa se ne preporučuje česta i obilna konzumacija spanaća
Пре припреме за јело, свеже поврће потребно је увек добро опрати под јаким млазом воде (Фото Пиксабеј)

Spanać je povrće veoma visoke biološke vrednosti. Izrazito je bogat gvožđem, kalcijumom i karotinom u vitaminima Be1, Be2 i Ce. Međutim, sadrži nepoželjna jedinjenja: nitrate i oksalate. Iako je bogat gvožđem, u organizmu se veoma teško resorbuje jer je ono vezano za oksalnu kiselinu.

Zbog toga bi, u svakom slučaju, spanać trebalo spremati sa mlekom, da bi se oksalna kiselina vezala za kalcijum iz mleka. Poznata je činjenica da u stvaranju bubrežnog kamenca ulaze oksalati. Upravo to je razlog što ne bi trebalo preterivati u čestom i obilnom konzumiranju spanaća.

Za bolje stanje zuba
Tamnozeleno lisnato povrće sadrži mnogo kalcijuma, a pojedino i fosfora. Remineralizacija zuba (ojačavanje zubne gleđi) se postiže upravo unosom namirnica koje imaju dovoljne količine soli kalcijuma i fosfora. Bareni spanać sadrži 129 miligrama kalcijuma i 45 miligrama fosfora u 100 grama.

Ovih dana je upravo sezona prve godišnje berbe spanaća. To je ujedno povrće koje se lako nalazi na našim pijacama i u supermarketima. Kako se njegova nutritivna svojstva u svežem stanju mogu sačuvati tek nekoliko dana, radi dužeg čuvanja obično se zamrzava. U smrznutom obliku spanać je dostupan tokom cele godine.

U spanaću se osim značajne koncentracije gvožđa nalazi i značajan izvor kalcijuma, ali prisustvo oksalata takođe, baš kao i kod gvožđa, smanjuje resorpciju i kalcijuma. Zbog toga se kalcijum iz spanaća veoma teško resorbuje, samo pet posto, u odnosu, na primer, na brokoli kod kojeg je stepen resorpcije kalcijuma čak 50 posto.

Ispitivanja gubitka nitrata, vitamina Ce, magnezijuma i gvožđa u toku kulinarske obrade (kuvanje i pirjanje) pokazuje da dolazi do njihove razgradnje i to: nitrati (koji su nepoželjni, a kojima je spanać bogat) za 70–85 posto, vitamin Ce za 70–80 odsto, magnezijum 30–50 posto, dok do gubitka gvožđa nije ni došlo.

Jelo od spanaća se ne sme čuvati za naredni dan, nego se mora baciti ukoliko se ne pojede. Vodu u kojoj je kuvan spanać trebalo bi prosuti. Ona sadrži nitrate koji se pod dejstvom bakterija pretvaraju u nitrite.

Komеntari2
3cb01
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Djuro Pucar Stari
Od muke sjesti i plakati ili pak ustati i pojesti jednu jabuku a ako ni to ne pože ona paradajz sa sosom od nutele. Tako se bar u nekim krajevima nam južne slavije od vajkada gustiralo
Стефан
У мензи често спремају спанаћ, велика већина студената га често конзумира. Шта ћемо сада, није као да нам дају неки велики избор?

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja