Da hrana može biti lek, poznato je još od vremena Hipokrata, antičkog grčkog lekara i oca medicine.
Moderan način života uticao je na to da ljudi sve manje jedu voće, a posebno povrće, što se odražava i na zdravstveno stanje građana.
Zato lekari na sve načine pokušavaju da privole ljude da obilaze pijace i biraju namirnice koje im mogu biti dobri saveznici u održavanju vitalnosti.
Prema rečima dr Slavice Stefanović, svaka namirnica ima svoje lekovito svojstvo, a činjenica je da ljudi hranu doživljavaju kao nešto bez čega se ne može u održavanju pravilne funkcije organa. Neke od namirnica na koje bi posebno trebalo obratiti pažnju su celer i cvekla.
– Celer je svima poznata biljka s posebnim nutritivnim i lekovitim svojstvima. Poznat je od davnina, čak su ostaci lišća pronađeni u Tutankamonovoj grobnici. Danas se uglavnom koristi kao začin ili prilog. Spada u niskokalorično povrće sa samo 16 kalorija na 100 grama, a sadrži vitamine Be grupe, vitamin Ce, vitamin A, vitamin E, minerale, kalcijum, natrijum, eterična ulja. Posebno bi trebalo istaknuti vitamin Ka koji je bitan za zgrušavanje krvi, zdravlje kostiju i krvnih sudova, kao i stvaranje energije – pojašnjava dr Stefanović.
Lekovito delovanje celera najviše sadrži korisnih materija u sirovom, svežem soku iz korena, listova i stabljike. Koristan je kod upala mokraćnih puteva i stimuliše rad bubrega. Naša sagovornica napominje da je u studijama dokazano da smanjuje razmnožavanje bakterija i čisti organizam od toksina, a dobar je i za one koji žele da smršaju jer smanjuje potrebu za prejedanjem.
– Važan je i zato što snižava krvni pritisak jer deluje na opuštanje krvnih sudova, ali i na hormone stresa jer kroz opuštanje doprinosi snižavanju pritiska kod ljudi gde je problem sa psihom uzrok skoka pritiska. Dobar je i jer pomaže u borbi protiv kancera, zbog toga što sadrži 18 različitih grupa antikancerogenih spojeva. Kod ljudi koji imaju čir na želucu preporučuje se da svakodnevno piju svež sok od celera i da jedu njegov plod. Trebalo bi pomenuti i studiju gde su pacijenti sa osteoartritisom, osteoporozom ili gihtom uzimali 34 mg ekstrakta celera dva puta dnevno, a posle tri nedelje kod jednog broja ispitanika bol se smanjio od 60 do 100 odsto – dodala je dr Stefanović.
Svi oni koji su imali problem sa malokrvnošću, sigurno su nekada probali razna jela ili salate gde je cvekla glavni sastojak. Cvekla potiče iz severne Afrike, a u početku su se jeli samo njeni listovi sve do trenutka kada stari Rimljani nisu počeli da jedu i koren cvekle. Vrlo je bogata hranljivim sastojcima, mineralima manganom, magnezijumom, gvožđem, bakarom, fosforom kalijumom i vitaminom Ce.
– Gvožđe iz cvekle je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi. Posebno se preporučuje trudnicama zbog visokog sadržaja folne kiseline. Vlakna, koja sadrži cvekla, mogu da smanje nivo holesterola do 40 odsto. Njen sok je značajan jer stimuliše rad jetre i žuči i sprečava zatvor. Poznato je korišćenje ove biljke u sprečavanju pojave karcinoma – naglasila je dr Stefanović.