nedelja, 07.03.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
subota, 20.05.2017. u 22:00 Mladen Kremenović
RAZGOVOR NEDELjE: MILORAD DODIK, predsednik Republike Srpske

Zahvalni smo Rusiji, želimo dobre odnose i s Amerikom

U Srpskoj nema nijednog projekta ili operativne aktivnosti koja je vezana za secesiju, to su neistine izrečene od onih koji su skrivili propast ove zemlje
(Фото Танјуг)

Od našeg stalnog dopisnika
Banjaluka – Ne bih imao ništa protiv kada bi se predsednik jedne male Republike Srpske, ma ko to bio, redovno viđao i s predsednikom Amerike. Ili bilo koje druge zemlje koja takvu saradnju želi. Ali oni smatraju da ne treba da se vide s nama. A Vladimir Putin, eto, nađe vremena, rekao je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske u razgovoru za „Politiku”.

„I sad bih trebao biti nezahvalan Putinu? Naprotiv, veoma sam zahvalan što jedna velika Rusija u nama vidi partnera, za bilo kakav obim tog partnerstva. Drugi u nama vide objekat za demontažu, poput Brajana Hojta Jia”, rekao je Dodik, komentarišući navode tog zvaničnika Stejt departmenta, koji je procenio da Rusija podstiče separaciju RS.

Kako ste razumeli poruke Brajana Hojta Jia koji u RS vidi secesionističke namere koje podstiče Rusija?

Sve promašeno i sve neistina. Nema nijednog projekta ili operativne aktivnosti u RS u vezi sa secesijom, ne postoje. Nijedan organ tako nešto nije doneo, niti je nešto poput toga na dnevnom redu bilo kog našeg organa, Vlade RS ili Skupštine RS. Uostalom, da zaista imamo takve planove, zar bismo mogli da ih sakrijemo? Naprosto, nema ih. Hipotetički napadi nisu nesvojstveni Brajanu Hojtu Jiu, zvaničniku koji je ovde mnoge stvari i zagužvao. Pa sada okrivljuje nekoga za neuspeh vlastite politike.

Šta je to što nazivate neuspehom Jiove politike?

Hojt Ji je taj koji je ovde sa svojom ambasadorkom Morin Kormak, iz bivše administracije, vodio politiku. Sad kada na kraju mandata nemaju nikakav uspeh da pokažu, preostaju im jedino argumenti neistine, izrečeni i pred američkim Kongresom, priželjkujući intervencionizam. Ako bi do toga došlo, niko više ne bi mogao sastaviti BiH. Njegov pristup u kome za sve i svašta krivi Rusiju nije nepoznat, ali naprosto nije tačan. Rusija ovde nikada nije vršila pritisak, za razliku od Jia.

Tvrdnje kako Rusija podstiče separaciju RS potpuna je i svesno izrečena laž.

Njemu je najvažnija BiH, za koju i sam primećuje da „rizikuje da bude propala zemlja” ako ne sprovede reforme. I tu mogu da se saglasim s njim. Ali BiH je nadomak propasti bila i pre deset godina, spasavana je samo intervencijom stranaca. Ali kada ja to kažem, treba da idem u zatvor. Reforme o kojima priča Hojt Ji sprovela je samo RS. A nisu Federacija BiH i nivo BiH. I to svi znaju. Moj osećaj je da se to tamo i ne može sprovesti. I kriva je RS zato što je sprovela reforme. Bio sam spreman podržati reforme na nivou BiH, više nisam.

Kažete da nema separatizma, ali Amerikanci očito zbog nečeg brinu?

Šta smo mi to uradili ovde? Pokušali su da nam ukinu praznik Dan RS, koji je nastao još pre Dejtona i pre nego što je Hojt Ji ikada došao ovde. Deveti januar je obeležavan svih ovih godina, na svečanosti su dolazili i zapadni predstavnici, ali je neko naprasno osmislio da ponizi čitavu kolektivnu pamet srpskom narodu, odjednom je to postao silan problem. To je ta Jiova politika, vođena logikom – dajte osporite to, pa ćemo ih optužiti da osporavaju Ustavni sud BiH, u nameri da time nešto izazovu. I to je „podrivanje demokratije”, a to da stranci upravljaju tuđom zemljom je primer demokratije, valjda? A kad meni ukidaju praznik treba da ćutim da bih bio demokratičan.

Neki su analitičari to odmah doveli u vezu i sa izjavama o „velikoj Albaniji”, pitajući se kako to da se u odbrani jednog praznika nalazi veća opasnost.

Hojt Ji je zadužen i za taj prostor, pa na to nije reagovao, Ali mu ne smeta da loše govori o Srpskoj. Kako to da objasnim sem kao prosipanje podlosti? I dan pre je i Valentin Incko pričao u Savetu bezbednosti UN. Ali u to, na sreću, više niko ne veruje. To su dvostruki standardi svetskih mešetara koji su i zaslužni za ovdašnju smutnju. Nikada nije vladala veća apatija.

Kad se problematizuju odnosi RS i Rusije pominjan je i nekakav centar u Mahovljanima pored Banjaluke, sličan onom u Nišu.

Kako komentarisati izmišljotine? Ali mene to u Mahovljanima ne brine, brine me da li to pravi Izetbegović. Živim pet kilometara odatle i ništa nisam video.

A ima li planova te vrste?

Zašto mi, na primer, ne bismo iskoristili pomoć Rusije ukoliko želi da nam pomogne u humanitarnim operacijama. Pomagao je i NATO, a Rusija ne može. Ne razumem zašto se napada taj humanitarni centar u Nišu. Vojna baza stotinu kilometara udaljena od Niša je u redu, ali nije kada se postavi pet helikoptera za gašenje požara.

No, druga je priroda tih politika. Reč je o logici – ili si za nas i s nama ili protiv. A što se naše budućnosti tiče, prihvatićemo svaku vrstu pomoći oko elementarnih nepogoda i bićemo svakom veoma zahvalni na tome. I sada ja treba da kažem kako Rusi ne dolaze u obzir. Ali, dolaze u obzir. Kao što bismo na tom planu bili zahvalni i Americi, Nemačkoj...

Ipak svako malo se problematizuju odnosi Banjaluke i Moskve. Zašto je to tako, postoji li nešto što građani ne znaju o prirodi vaših odnosa s Rusima?

Bio sam s Putinom u Moskvi prošle godine, a Merkelova je s njim bila u Sočiju. Ne poredim se s velikom Nemačkom i Merkelovom. Ali zašto je problem kada se ja sretnem s Putinom, a nije kada to uradi bilo ko drugi? Pa naši su odnosi minijaturni u odnosu na one koje Nemačka ili Amerika imaju s Rusijom, čak i u vreme sankcija. Ali je strašan problem to što Dodik ima sastanak s Putinom, koji bi primao i svakog sledećeg predsednika RS. Poštujem veliku Rusiju, predsednika Putina i njihovo interesovanje za stanje ovde, ali oni nikada i ničim nisu doprineli destabilizaciji. Bosnom nije upravljala Rusija nego bivša američka administracija. I sad je kriva Rusija. Za šta?

Odbili ste rukovati se s Morin Kormak u Jasenovcu. Da li je lavina delom možda krenula posle toga?

Njihova lavina krenula je dva dana pred Trampovu inauguraciju, na koju sam pozvan. Pa su mi nametnuli sankcije, a očekuju poštovanje od mene. U Jasenovcu nisam hteo da rizikujem, ne znajući hoće li Kormakova meni pružiti ruku. Zabrana kontakata se odnosi i na američke građane, i nisam hteo da joj napravim neugodnosti, poštujući njen boravak na mestu na kome smo bili.

Sve to vreme nade polažete u novog američkog predsednika Donalda Trampa.

Obradovan sam stavom predsednika Trampa o nemešanju u unutrašnje stvari drugih zemalja. Hojt Ji predstavlja bivšu administraciju, samo mu još niko nije rekao da će biti smenjen, a koliko znam hoće ili se to može očekivati. O Kormakovoj se pričalo kao o nekom bastionu, koliko znam i ona uskoro odlazi. Njena politika ništa ne znači i bila je promašena, petljala se u sva moguća pitanja. Očuvali su da Bosna funkcioniše, ali možda su i u pravu, jer da nije bilo intervencionizma bivše administracije, možda bi BiH propala ranije. Ovako će sad propasti. Nije moguće da je civilizacijska pamet koncentrisana samo u pameti Klintonove administracije koja nam je nametnula revizije Dejtona i tako zadala smrtni udarac BiH. Jedina šansa BiH bio je ustavni koncept donesen u Dejtonu. Ustav i realnost u BiH sada su sasvim različiti i neko očekuje da to uspe. Zato će BiH propasti.

Ako mislite na podelu BiH, Bakir Izetbegović kaže da to nije moguće bez sukoba koji će dovesti do krvavog kola, a opozicija da građanima nudite potpuno nerealnu priču kako se ne bi videla loša ekonomska situacija u RS?

To su gluposti. Legitimna odluka za rat ne bi mogla da bude doneta. Srpska može bez BiH. Šta ćemo u propaloj zemlji? Zato Hojt Ji predlaže da se demontira RS, ali to ide malo teže. A opozicija ima pravo na svoj doživljaj, ali će zauvek ostati opozicija. Ko danas nema ekonomskih problema? Samo u vreme poplava imali smo nulto stanje, imamo rast BDP-a i industrijske proizvodnje, rast izvoza, smanjenje uvoza, najveći stepen pokrivenosti uvoza izvozom u istoriji. Servisiramo dugove, delom iz novih kredita, ali i tekućih izvora. Nema mesta u RS gde nešto nije napravljeno. Plate u RS nisu smanjene. Planiramo povećati penzije u dogovoru s penzionerima. Prosečna plata ovde je 428 evra, i nismo prezaduženi.

Ali opozicija inicira smenu Vlade RS, naveli su brojne i veoma konkretne razloge u kojima ukazuju na prisutne probleme u RS.

Oni nemaju većinu na nivou BiH gde su u vlasti jer većina više ne postoji, a traže smenu vlasti u RS, gde postoji jasna većina. Ne mogu smeniti Vladu RS, ali je degutantno to što neko ko nema legitimitet dole misli da može pričati o legitimitetu drugih ovde. Bili su uostalom vlast u RS i šta su pokazali, ima li nešto da su napravili u Banjaluci i RS? RS je na dobrom putu.

Da li to uključuje i put iz stranačke platforme vaše stranke o samostalnosti, zbog koje ste i dospeli na udar međunarodne zajednice?

Mislim da je postojeću državnu zajedicu moguće u budućnosti transformisati na taj način. Tako mislim, ali ne poduzimamo nijednu meru te vrste. Ne verujem u BiH, imam pravo da promišljam. Kažnjen sam zbog toga, jer mislim svojom glavom, branim zemlju i narod. Pa napravite vi uspešnu Bosnu i nećemo ići odavde. Ali ako je Bosna propala, šta je sporno da mi budemo samostalni? Srbija mora da zna da dok god postoji BiH, RS nije spremna da učini bilo šta što bi nanelo štetu Srbiji, koja se na širem svetskom planu potvrdila kao faktor stabilnosti, što nam mnogo znači. Kao i podrška Dejtonu iz Beograda, a posebno veoma jasne poruke da se neće dozvoliti nova „Oluja”. A zašto moram biti u Americi, nisam osetio sankcije, niti ih građani osete? Nisam se slagao s unitarizcijom. Voleo bih da RS ima odličan odnos sa SAD, ali to nije do nas. I ko smo mi Amerikancima? Znamo da ima dosta problema oko tranzicije vlasti nove administracije, kada se to desi verujemo da će ispuniti obećanja o nemešanju u unutrašnja pitanja drugih zemalja, smanjivanja uticaja Sorosa ovde, za šta smo veoma zainteresovani, a što se već i oseti.

A kakva je to uspešna Bosna i vidite li snage u Sarajevu da to ostvare ne bi li se krenulo s reformama i možda jednom napokon ušli u EU?

Ma ne vidim BiH uopšte, niti se trudim. Ova teritorija koja se zove BiH ne može da uspe, iz niza istorijskih razloga. Nisam čovek koji bi ovde sprovodio nečije imaginacije, ali jesam čovek mira koji ništa neće uraditi da se ugrozi mir. Ne pozivam na sukobe, a Izetbegović puca iz praznog. No, treba da zna da kada pređete entitetsku granicu vi ste agresor. I ako bi neki muslimani krenuli, onda je to agresija. Može i tako da se gleda. Neće njega narod, nije u pitanju Dodik. A EU... Pa ćemo ući, zašto da ne, ako se ne raspadne...

Izetbegović kaže da je zamolio Erdogana da preko Putina utiče na vaše aktivnosti oko samostalnosti.

Možda Izetbegović i može s Erdoganom o tome da razgovara, a biću kod Putina i baš me zanima hoće li to pomenuti. Ali to su gluposti.

Kakvo je stanje u BiH, Izetbegović kaže da bi ponovio tužbu protiv Srbije?

To je upereno protiv Srba i Srbije, kao i njegova degutantna upoređivanja Jasenovca i Srebrenice, kojima razotkriva svoju političku platformu.

Šta je s istragom protiv vas zbog sprovođenja referenduma?

Bio sam u Sarajevu, dao izjavu i ne znam šta je s tim. Oni se inače tako ponašaju, dignu veliku galamu, pa ništa. Pre dve godine velika priča o kilogramu zlata. Pa ništa. Evo, ohrabrujem ih da mi stave više te lisice da idem u zatvor.

Komеntari19
c00b3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Игор Г.
Док су амери на Балкану мистер Додик нема потребе да се брине, како за народ тако ни за своју имовину. Мада се брига за народ и не примећује.
Jaroslav Streljcov
Neka su svi Srbi ujedeni u jednoj zajednickoj derzavi. Zivjeo Dodik - predsednik svih Srba! Pozdrav iz Moskve!
Игор Г.
"Леон Давидович" Русија се залаже за мир, посебно у Украјини и Грузији и Сирији. Русија као и другр веле-силе гледају свој интерес и чекају тренутак, у зависности од тренутне моћи, када ће да некога згазе. Што се тиче Р. Српске руси могу само да шаљу дописнице с лепим жељама и поздравима. Ниједна велика сила неће дозволити растурање БиХ. Не заборавите да је Русија на Берлинском конгресу дозволила Анексију Босне и на једвите јаде осамостаљивање кнежевине Србије а за узврат добила одрешене руке да анектира Грузију. Пошто је Русија на Балкану занемарљивог утицаја тражи жртвено јагње, то јест бесног кера, да изазове неки нови рат. Доодик је најавио референдум о осамостаљењу Р. Српске 2018 супротно Дејтону, али не секирајте се док је год НАТО на Балкану биће мира.
Milivoje Radaković
Ako Vi, Lafe, kao naoko atikulisan komentator zaista ne uočavate da se radi o lapsusu, onda na Balkanu nema nade za debatu.
Леон Давидович
Радаковићу лепо човек пише да је Русија на Берлинском конгресу дозволила анексију Босне или ја то онда не видим добро или не знам значење речи ?
Prikaži još odgovora
Dragan Pik-lon
Gospodine Dodik, bilo bi lepo da prosirite svoje ambicije i kandidujete se za Premijera Srbije.Ovi u BiH-ni vas ne vole mnogo.Jer misle da su sirotinja zato sto ste vi tu-koji nedate svoje tudjinu.No od sirotinje je i Bog digao ruke-jer masta da sluzi tudjinu.Podsecam vas,da je nacionalni zadatak broj jedan-sloboda za generala Mladica!Zasto?Zato sto su "oni"nama nametnuli tesko breme,koje moramo sto pre zbaciti sa ledja,da bi mogli napred!!!
Милорад Царић
@RSrpska:Неразумем шта сте написали? ostavite Srpsku na miru!Živ bio Milorade! ? Захвални смо Русији, желимо добре односе и с Америком. овде у мојим коментару сам направио грешку. Ту где сам написао: ми смо један Народ само различит нам је говор. То сам мислио на целокупан Српски род и на Русе. Е, сад ако мислите за покер и карте то ћу Вам објаснити да знате: Виделисте да је Трамп код најопаснијег фабриканта тероризма направио пословну сарадњу, а можете да видите да су играли и Доналд и Тирезен Саудијску игру и то све за интерес. Видимо сви да Трамп гледа и од НАТО Партнера да му плате да бих САД била у НАТУ значи све за Доларе ради САД а посебно сада Председник који је мулти милијардер. А, зашто да и ми не понудимо Трампу? Ми исто имамо добре ликације у пословним смислу.Немамо море а може и без мора да му дамо да у сваком Граду целе Српске и Србије направи огромне пословне Центре бутике разне џиџе миџе Хотеле и удобне Абијенте. И шта бих нам фалили да недајбоже направимо лепе улице

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja