subota, 31.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 22.05.2017. u 06:15 A. C.

Mural umetnika iz Beograda na zgradi u Beču

Му­рал „Пред­ви­ђа­ње” Ми­ха­е­ла Ми­лу­но­ви­ћа (Фо­то Р. Ни­валд/Винер Штедише версихерунгсверајн)

U skla­du sa de­ce­nij­skom tra­di­ci­jom da se to­kom let­njih me­se­ci fa­sa­da zgra­de „Ring­turm” u Be­ču, glav­nom gra­du Austri­je, u ko­joj je cen­tra­la osiguravajućeg društva Vi­en­na In­su­ran­ce Gro­up (VIG) ukra­si umet­nič­kim de­lom, ove go­di­ne iza­bra­no je de­lo „Pred­vi­đa­nje” Mi­ha­e­la Mi­lu­no­vi­ća, umet­ni­ka iz Be­o­gra­da. 

Na mu­ra­lu pre­o­vla­đu­ju dva mo­ti­va: pla­va pla­ni­na i cr­ve­ni auto­bus ko­ji po­ku­ša­va da osvo­ji vrh. „Va­žan mi je po­je­di­nac u od­no­su na gru­pu, nje­go­va te­žnja ka tran­scen­dent­nom. Cr­ve­ni auto­bus, ko­ji se kre­će ka vr­hu je ale­go­ri­ja – pri­kaz so­li­dar­no­sti i iz­dr­žlji­vo­sti, oso­bi­na ko­je su neo­p­hod­ne da bi se osvo­jio vrh. An­te­na na vr­hu pla­ni­ne sim­bo­li­zu­je de­lje­nje po­zi­tiv­ne ener­gi­je sa dru­gi­ma”, ob­ja­snio je Mi­lu­no­vić.

Nje­go­vo umet­nič­ko de­lo pred­sta­vlja kul­tu­ro­lo­ški di­ja­log iz­me­đu Austri­je i Sr­bi­je. 

„Dra­go nam je da će umet­nik Mi­ha­el Mi­lu­no­vić ukra­si­ti fa­sa­du zgra­de Ring­turm. Kao iz­raz na­šeg po­što­va­nja pre­ma nje­go­vom umet­nič­kom de­lu i bli­skom od­no­su sa na­šim part­ne­ri­ma u Sr­bi­ji po­ve­ri­li smo mu ovaj za­da­tak”, iz­ja­vio je Gin­ter Ge­jer, pred­sed­nik uprav­nog od­bo­ra VIG-a. 

Milunović po­ti­če iz umet­nič­ke po­ro­di­ce, ro­di­te­lji su mu va­ja­ri, a de­da sa oče­ve stra­ne Mi­lo Mi­lu­no­vić, sli­kar i va­jar, je­dan od osni­va­ča Aka­de­mi­je li­kov­nih umet­no­sti u Be­o­gra­du. Mi­ha­e­lu su iz­me­đu osta­lih men­to­ri bi­li Vla­di­mir Ve­lič­ko­vić i Ma­ri­na Abra­mo­vić, a nje­go­vi ra­do­vi se mo­gu vi­de­ti u ga­le­ri­ja­ma ši­rom Evro­pe.

Komentari4
71f90
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Sasa Trajkovic
Veliko priznanje nasem umetniku a umetnost je jos jednom pokazala da nezna za granice rasne ili verske podele i granice.
Mili
Sjajno!!!
ella
"Као из­раз на­шег по­што­ва­ња пре­ма ње­го­вом умет­нич­ком де­лу и бли­ском од­но­су са на­шим парт­не­ри­ма у Ср­би­ји по­ве­ри­ли смо му овај за­да­так"- bas volim ovaj mekan pristup komercijali i sirenju biznisa preko umetnosti a sve preko deljenja istih vrednosti i ubedjenja - zasto da ne - osiguranje, umetnost, poverenje , ciljna grupa - balkan.
Славко
У Беч, наравно! Неће ваљда у Нови Сад...

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja