sreda, 05.08.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 22.05.2017. u 20:35 M. Bra­ko­če­vić

Ni dana bez „Politike”

Mi­ro­slav i Mir­ja­na Ku­bu­ro­vić iz Kra­gu­jev­ca, ver­ni su či­ta­o­ci na­šeg li­sta
(Фото М. Бракочевић)

U do­mu po­ro­di­ce Ku­bu­ro­vić „Po­li­ti­ka” se či­ta sva­kog da­na, već pet i po de­ce­ni­ja. Pr­vih de­se­tak stra­na naj­sta­ri­jeg dnev­nog li­sta na Bal­ka­nu ne­pre­sta­no je na „ta­pe­tu” ove kra­gu­je­vač­ke fa­mi­li­je, ali Ku­bu­ro­vi­ći ne za­o­bi­la­ze ni sport­ske ni stra­ni­ce po­sve­će­ne či­ta­o­ci­ma u ru­bri­ci „Me­đu na­ma”.

Za njih su po­seb­no osve­že­nje – „Tre­će do­ba” i „Me­di­ci­na”, u či­jim re­do­vi­ma pro­na­la­ze mno­štvo sa­ve­ta za bo­lji i lak­ši ži­vot.

– Sa­mo ta­ko na­sta­vi­te, bez „Po­li­ti­ke” pen­zi­o­ner­ski ži­vot ne bi bio to što je­ste. Vaš i naš list je ipak obe­le­žio epo­hu. U na­šem ži­vo­tu je sva­ko­dnev­no. Kao što oba­ve­zno še­ta­mo po Šu­ma­ri­ca­ma, jer ži­vi­mo u bli­zi­ni tog spo­men-par­ka, ili či­ta­mo knji­ge, ta­ko ne mo­že­mo da pro­ve­de­mo dan bez „Po­li­ti­ke” – ka­žu Mi­ro­slav (80) i Mir­ja­na (77) Ku­bu­ro­vić, pro­fe­so­ri u pen­zi­ji.   

Mi­ro­slav je za­vr­šio dva fa­kul­te­ta – Pri­rod­no-ma­te­ma­tič­ki i Po­ljo­pri­vred­ni. Po­sle 39 go­di­na rad­nog sta­ža, u pen­zi­ju je oti­šao sa Agro­nom­skog fa­kul­te­ta u Čač­ku gde je bio re­dov­ni pro­fe­sor na ka­te­dri za ge­ne­ti­ku i se­lek­ci­ju ra­tar­skih kul­tu­ra. Nje­go­va su­pru­ga Mir­ja­na za­vr­ši­la je Pri­rod­no-ma­te­ma­tič­ki fa­kul­tet, a pen­zi­o­ni­sa­la se po­sle 37 go­di­na. Bi­la je pro­fe­sor bi­o­lo­gi­je u Pr­voj kra­gu­je­vač­koj gim­na­zi­ji.

– U gru­pi sam onih „bo­ga­ti­jih” pen­zi­o­ne­ra. Od svo­je pen­zi­je mo­gu da pre­ži­vim me­sec, ali ipak tre­ba re­ći da mi je me­seč­ni ček sma­njen za čak 6.500 di­na­ra što, pri­zna­će­te, ni­je ma­lo. Da ži­vim sam bio bih u pro­ble­mu ka­ko pre­ži­ve­ti me­sec, a ova­ko sa su­pru­gom mo­gu nor­mal­no da funk­ci­o­ni­šem. Ipak, ako se zna da za ko­mu­na­li­je tre­ba da odvo­ji­mo oko 15.000 di­na­ra me­seč­no, on­da ne mo­že­mo da pri­ča­mo o pre­ve­li­kom uži­va­nju u pen­zi­o­ner­skim da­ni­ma – ka­že Mi­ro­slav. 

Ovaj vi­še­de­ce­nij­ski či­ta­lac „Po­li­ti­ke” iz Kra­gu­jev­ca sma­tra da su „bo­ga­ti” pen­zi­o­ne­ri, a me­đu nji­ma su i prav­ni­ci, eko­no­mi­sti, pro­fe­so­ri i in­že­nje­ri, i te ka­ko do­pri­ne­li pri­vred­nom na­pret­ku ze­mlje, ali ih je dr­ža­va ka­zni­la pro­gre­siv­nim uma­nje­njem pen­zi­ja. Ka­ko on­da odr­ža­ti po­zi­ti­van duh pod sta­re da­ne?

– Ni­je nam baš la­ko, po­seb­no ka­da zna­mo da se sve pre­la­ma pre­ko na­ših ple­ća. Upra­vo su pen­zi­o­ne­ri po­ne­li naj­ve­ći te­ret fi­skal­ne kon­so­li­da­ci­je, a ni­ko to ne ume da ce­ni u dru­štvu. Za­to nam je i te­ško da uvek osta­ne­mo ve­drog du­ha – do­da­je on, i pod­se­ća da bi dr­ža­va tre­ba­lo još vi­še da bri­ne o naj­u­gro­že­ni­ji­ma, kroz raz­ne vr­ste po­pu­sta i sub­ven­ci­ja za ko­mu­na­li­je. 

Mi­ro­slav i Mir­ja­na Ku­bu­ro­vić su u bra­ku već 54 go­di­ne. Ima­ju si­na i kćer­ku i tro­je unu­ča­di. Za 39 go­di­na ra­da, Mi­ro­slav je sa­mo jed­nom bio na bo­lo­va­nju, na me­sec da­na, i to zbog pre­lo­ma ru­ke i gri­pa. 

Komentari1
6dad1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Nensi
Jao slatki su. I u mojoj kuci se Politika cita od kraja 40-tih godina. Nema joj ravne :)

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja