ponedeljak, 06.04.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 15:29
ISHRANA

Kajsija čuva srce

Koštuničavo voće snižava rizik od kardiovaskularnih problema, smanjuje nivo lošeg holesterola i olakšava probavu
Autor: Jasna Vujičić, nutricionistapetak, 09.06.2017. u 17:15
Најбоље су плодови наранџасте боје, релативно тврди (Фото Пиксабеј)

Kajsija (Prunus armeniaca) koštuničavo je voće iz grupe kojoj pripadaju i šljiva, breskva, trešnja. Plod je najsličniji plodu breskve, a veličina i boja su mu nešto drugačije. Obično su žute ili narandžaste boje, koštica je znatno glađa od one u breskvi i više liči na košticu šljive.

Tvrđi plodovi duže traju
Prilikom kupovine potrebno je obratiti pažnju na boju i čvrstinu ploda. Najbolje su plodovi narandžaste boje, relativno tvrdi. Ako volite da ih jedete u svežem stanju, birajte plodove bez znakova oštećenja, a ako ih koristite za džemove i prelive za torte i kolače, možete da uzmete i mekše plodove jer su slatki. Ako su nedozrele najbolje je da ih stavite u papirnu kesu i da ih držite na sobnoj temperaturi, dva do tri dana, dalje od sunca jer će sazreti. Ukoliko se čuvaju u frižideru traju do nedelju dana. Plodove koji su prezreli najbolje je odmah upotrebiti za jelo ili pripremu sokova, džema.

U 100 grama kajsija ima 48 kalorija. Kajsija sadrži najviše šećera, a malo masti i belančevina. Od vitamina značajne su količine vitamina A i Ce, dok je od minerala najzastupljenije gvožđe.

Sušene kajsije imaju nešto veću energetsku vrednost, pa u 100 grama ima 241 kalorija. Zbog velikog sadržaja vlakana, suve kajsije mogu da se koriste za olakšavanje probave i rešavanja problema zatvora. Laksativni efekat može da se postigne posle pojedena tri do četiri komada suve kajsije.

Istraživanjima je utvrđeno da kajsije imaju najveći nivo karotenoida od sveg voća. Karotenoidi su antioksidansi koji snižavaju rizik od kardiovaskularnih problema, smanjuju nivo lošeg holesterola i štite od raka. U nekim kulturama se kajsijama pridaju i afrodizijačka svojstva. U tradicionalnoj kineskoj medicini kajsije potpomažu rehidrataciju i imaju detoksikološku ulogu.

S obzirom na latinsko ime koje znači „jermenska šljiva”, pretpostavlja se da je postojbina kajsije Jermenija, gde su pronađene koštice kajsije iz neolitskog vremena. Ova pretpostavka se ne može dokazati jer su ostaci ovog voća nađeni u Indiji i Kini u 5.000 godina starim arheološkim slojevima. Danas kajsije rastu širom sveta, ali najviše na Mediteranu, srednjoj Aziji i dalekom istoku. Najveći proizvođači kajsija su Turska, Iran, Italija, Pakistan, Grčka, Francuska, Alžir, Španija, Japan, Maroko i Sirija.


Komentari2
21ee6
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Sreten Bozic -Wongar
Suve kajsije,( uvezene iz Turske ) se prodaju u Australiji po 6 dolara kilo. Australija proizvodi suvo grozdje,ali ne i ostalo voce.
Боранин
За произвођача је важнија откупна цена, него цена за крајњег потрошача у другој држави или на другом континенту.
Preporučujem 6

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja