ponedeljak, 30.03.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:14
ISHRANA

Kuvanje, dinstanje i grilovanje najzdraviji

Pohovana pa potom pržena namirnica je najlošiji način pripreme jer osim što se obavlja u dubokoj masnoći, namirnica obložena u brašno, jaja i prezle dodatno upija ulje
Autor: Jasna Vujičić, nutricionistačetvrtak, 15.06.2017. u 16:50
(Фото Пиксабеј)

Česta su pitanja koji načini pripreme hrane su najbolji naročito ako u domaćinstvu ima i mališana pa brižne mame razmišljaju o njihovom pravilnom rastu i razvoju. Nutricionisti se pridržavaju ovog redosleda: kuvanje, dinstanje, kuvanje na pari, blanširanje, grilovanje i pečenje. Što se tiče prženja, ovaj način pripreme bi mogao da se zaobiđe, makar za neko vreme, jer je najlošije od pomenutih načina pripreme, naročito prženje u dubokoj masnoći.

Tačnije, pohovano pa prženo je najlošija kombinacija jer osim što se obavlja u dubokoj masnoći, namirnica se oblaže u brašno, jaja i prezle, pa tako upija dodatno ulje. Zato, evo saveta u vezi sa pojedinim načinima pripreme hrane i karakteristika za svako od njih.

 

Kuvanje

 

Povrće, ukoliko je to moguće, najbolje je kuvati celo, neljušteno (krompir, cvekla). Ukoliko se krupnije seče, doći će do manjeg gubitka hranljivih sastojaka. Kuva se u što manje vode i stavlja tek kada voda provri, jer je tada gubitak hranljivih materija najmanji. Izuzetak čine leguminoze (pasulj, sočivo, grašak), koji se stavljaju u hladnu vodu pa tek onda kuvaju.

Najbolje je povrće kuvati u ključaloj vodi na temperaturi od 100 stepeni Celzijusa, osim skrobnog povrća koje se kuva na temperaturi od 85 do 99 stepeni.

Vreme kuvanja povrća u vodi je od tri do 90 minuta, što zavisi od vrste, zrelosti i veličine. Vodu u kojoj se povrće kuvalo ne treba baciti već može da se upotrebi za pripremu drugih jela: supa, čorbi, sosova. Povrtne čorbe i supe se sole na kraju kuvanja, dok se pirei, variva i salate sole na početku kuvanja.

Čorbe i supe se sole na kraju kuvanja, dok se pirei, variva i salate sole na početku

Prilikom kuvanja mesa ova namirnica bi trebalo da bude potpuno potopljeno u vodi, a sud poklopljen. Kvalitetnije meso se dobija ako se meso stavlja u kipuću vodu pa je ono sočnije i ukusnije. Vreme kuvanja mesa zavisi od starosti i vrste životinja.

Kuvanjem žitarica i proizvoda od njih se dobijaju razne kaše. Tada su potrebne velike količine vode u odnosu na griz, ovsene pahuljice, kukuruzno brašno, pirinač. Prilikom pripreme kaša od griza najpre griz treba razmutiti u maloj količini mleka da se pri kuvanju ne stvore grudvice, a posle se kuva sa ostatkom mleka (vode).

 

Dinstanje

 

Najčešće se dinstaju mlado povrće, riba i meso. Prvo se namirnice zapeku na malo masnoće, a potom se dospe voda i poklopi se poklopcem. Dinstanje se vrši na umerenoj temperaturi, da namirnice ne zagore.

Ovaj način pripreme za rezultat ima ukusno spremljenu namirnicu, a gubitak hranjivih materija nije znatan.

 

Blanširanje

 

Blanširanje je kada se namirnica potopi kratkotrajno u ključalu vodu. Ovim načinom povrće i voće zadržava prirodnu boju.

 

Pečenje

 

Najčešće se peče mlado meso, riba, povrće (paprika, krompir), voće i razne vrste testa. Kod pečenja temperatura u početku uvek treba da bude viša, dok se malo ne zapeče namirnica, a potom se smanjuje. Pečena hrana može da izazove nadražaj organa za varenje kod osetljivih osoba.

 

Grilovanje

 

Griluju se meso, riba i određene vrste povrća. Unutrašnjost namirnice kod grilovanja je veoma kvalitetna, sočna i ukusna, dok je sama pokorica teško svarljiva. Ovo je cenjen način pripreme namirnica u ishrani.

 

Prženje

 

Najčešće se prže manji komadi mesa, ribe, krompira, testa i drugo. Za prženje ne treba upotrebljavati ulja koja na visokim temperaturama menjaju ukus, a time i ukus i miris gotovog jela (ulje od repice, soje i semena bundeve).

Prži se do temperatura od 180 stepeni Celzijusa, ne dopuštajući degradaciju ulja, najbolje u fritezama sa termostatom.

Pregorelo ulje se ne sme koristiti za ponovno prženje, najviše se sme dva puta pržiti u istom ulju, pod uslovom da se ono procedi i istaloži od prethodnog prženja. Prženje kao način pripreme u ishrani dece treba izbegavati, jer je ovo najneprihvatljivija metoda sa aspekta svarljivosti namirnica.


Komentari3
5ccfe
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Aleksandar
Гриловање ?
Душан
Питање од милион долара: како скувати прженице?
Milica Jeremic
Ispeci ih u rerni na papiru za pecenje ili na resetki. A milion dolara sacuvaj.
Preporučujem 12

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja