petak, 03.04.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:40
ISHRANA

Muskatni oraščić umiruje organizam

Dobar je protiv nesanice, deluje protiv dijareje i mučnine, olakšava varenje, pojačava funkciju srca i mozga
Autor: Jasna Vujičić, nutricionistačetvrtak, 22.06.2017. u 17:47
Мускатни орашчић не треба давати деци (Фото Пиксабеј)

Muskatni oraščić je jezgro semena muskatnog oraha, voća sličnog breskvi koje raste na tropskom zimzelenom drvetu. Po izgledu je sličan orahu. Izuzetno je tvrd, ali nožem može da se razdvoji.

Za ovaj oraščić je karakteristična naboranost i smeđa boja, posut je često belim prahom koji potiče od kreča. Oraščići okruglastog oblika se više cene od oraščića duguljastog oblika. U njemu ima od sedam do 15 odsto etarskog ulja, oko 35 posto masti, malo smole, fitosterola, oko 25 odsto skroba, saponina, boje i drugih materija. Ističe se među ostalim začinima prijatnim, finim i intenzivnim mirisom. Ukus mu je aromatičan i gorak.

U srednjem veku merio se zlatom
U srednjem veku muskatni oraščić se merio zlatom i za tri muskatna oraščića mogla se dobiti ovca. Muskat su mogli da koriste samo bogati, a kada su hteli da zasene goste servirali bi im kao poslasticu kandirane muskatne orahe.

Prirodna postojbina su mu Molučka ostrva, ali se danas uvozi iz Indonezije i Indije. Muskatni oraščić poreklom iz Indije ima dva stepena kvaliteta u zavisnosti od područja iz kojeg se bere (istočna i zapadna Indija). Istočnjački muskatni oraščić ima neznatno viši sadržaj ulja, i samim tim mu je i cena viša. Poznate trgovačke vrste su „java”, „banda”, „penang” i „amboni”.

Ovaj oraščić ima blago umirujuće dejstvo i koristi se kod nesanice, deluje protiv dijareje i mučnine, olakšava varenje, pojačava funkciju srca i mozga. Koristi se u malim količinama i ne treba ga davati deci. Muskatni oraščić može da se koristi u celini ili samleven.

Kao začin ima veliki primenu. U pekarstvu muskatni oraščić se najčešće koristi u krofnama, začinjenim testima ili žitkim testima i u suvim prelivima za pogačice. Aroma je kompatibilna sa šećerom, višnjama, breskvom, kruškom i aromom kafe. Kombinacija sa kakaom daje veoma dobar ukus, a takođe i sa pomorandžom i limunom.

Osim široke primene u mesnoj industriji, koristi se u industriji voća i povrća. Ribani oraščić se koristi u kuhinji: za supe, jela od mesa, peciva, pića. Koristi se kao vrlo aromatični začin za izradu likera. Poznata je smeša ovog začina sa kardamom, cimetom, pimentom i biberom koju treba dodavati u veoma malim količinama.


Komentari0
85a46
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja