petak, 03.07.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
sreda, 28.06.2017. u 08:00

Sr­bi u Oslu

Дру­же­ње на оба­ли мо­ра (Фото М. Ми­ја­то­вић)

Rat­ne i po­rat­ne go­di­ne, kao i eko­nom­ske ne­da­će, do­ve­le su do to­ga da je ve­li­ki broj dr­ža­vlja­na Sr­bi­je i dru­gih re­pu­bli­ka biv­še SFRJ na­pu­stio svo­ja og­nji­šta i kre­nuo u svet „za bo­ljim ži­vo­tom“. Jed­na od dr­ža­va gde su na­šli svoj dom je i Kra­lje­vi­na Nor­ve­ška, a pre­ma po­da­ci­ma ko­ji­ma ras­po­la­že am­ba­sa­da Re­pu­bli­ke Sr­bi­je u Oslu, u ovoj ze­mlji ži­vi iz­me­đu 6.000 i 7.000 na­ših dr­ža­vlja­na, od če­ga u sa­mom Oslu oko 1.800. Za­hva­lju­ju­ći en­tu­zi­ja­zmu lju­di od ak­ci­je, ve­li­koj vo­lji i že­lji da se sa­ču­va­ju na­rod­ni obi­ča­ji i tra­di­ci­ja, dru­štve­ni ži­vot na­ših ze­mlja­ka u ovoj skan­di­nav­skoj ze­mlji je u uz­le­tu. Or­ga­ni­za­ci­jom za­bav­nih i sport­skih do­ga­đa­ja, ov­de se ne za­bo­ra­vlja za­vi­čaj i po­tre­ba da se po­mog­ne. Ta­ko je u ne­de­lju 18. ju­na, Hu­ma­ni­tar­na or­ga­ni­za­ci­ja „Sr­bi za Sr­be“ or­ga­ni­zo­va­la u „Ku­ba par­ku“ u Oslu sport­sko tak­mi­če­nje u šu­ti­ra­nju troj­ki, na ko­me je uče­stvo­vao 41 tak­mi­čar, de­set je ušlo u fi­na­le, a po­be­dio je Alek­san­dar Lin­cner. Ta­ko­đe, 13 eki­pa je uče­stvo­va­lo na tur­ni­ru „3 pu­ta 3“, i na­kon že­sto­kih, ali fer eli­mi­na­ci­ja, pr­vo me­sto pri­pa­lo je eki­pi „Ibar Kra­lje­vo”, dru­go je osvo­ji­la eki­pa „No nejm”, a tre­će „Har­mo­ni­ka­ši”. 

Po­red ko­ti­za­ci­je za tak­mi­če­nje, or­ga­ni­za­to­ri su pro­da­va­li „hu­ma­ni­tar­ne“ krof­ne i dru­ge po­sla­sti­ce i osve­ža­va­ju­će na­pit­ke, i na kra­ju tak­mi­če­nja, ka­da su se sa­bra­li pri­ho­di, hu­ma­ni­tar­ni sal­do je 13.670 nor­ve­ških kru­na, što je oko 1.500 evra. I ova sred­stva će bi­ti upla­će­na oni­ma ko­ji­ma su naj­po­treb­ni­ja. U or­ga­ni­za­ci­ji tur­ni­ra uče­stvo­va­li su čla­no­vi or­ga­ni­za­ci­je „Sr­bi za Sr­be” Nor­ve­ška: Žar­ko Pro­dan, Mla­đen Erić, Alek­san­dra Sće­kić, Mo­mir No­va­ko­vić, Ivan Ko­va­če­vić, Lu­ka Di­mi­tri­je­vić, Ka­ta­ri­na Mi­kić-Pu­po­vac, a do­pri­nos su da­li i mno­gi dru­gi, di­rekt­no ili po­sred­no. U pa­u­zi iz­me­đu tak­mi­če­nja od­i­gra­no je ne­ko­li­ko na­rod­nih ko­la iz Sr­bi­je. Tak­mi­če­nje je po­sma­tra­lo sto­ti­nak na­ših ze­mlja­ka, a dan ra­ni­je na oba­li mo­ra kod Osla, u Kal­vo­ji, dru­že­nje uz ro­štilj, gi­ta­ru i srp­sku za­sta­vu, or­ga­ni­zo­va­lo je Srp­sko dru­štvo „Ras“, u okvi­ru ko­ga od­ne­dav­no po­sto­ji i isto­i­me­no kul­tur­no-umet­nič­ko dru­štvo. 

Fol­klor­ci su kra­jem pro­šle ne­de­lje u par­ku Bir­ke­lund­par­ken, sko­ro u cen­tru glav­nog gra­da Nor­ve­ške, or­ga­ni­zo­va­li opro­štaj­no dru­že­nje pred go­di­šnji od­mor. U srp­sko ko­lo hva­ta­li su se i mno­gi Nor­ve­ža­ni, ko­ji ne zna­ju naš je­zik, ali su im dra­gi na­ši obi­ča­ji i mu­zi­ka. Na­ši kul­tur­ni po­sle­ni­ci ka­žu da se za je­sen spre­ma da­le­ko ve­ća ak­tiv­nost, osni­va­nje no­vih igrač­kih po­sta­va u okvi­ru „Ra­sa“, kao i fol­klor za naj­mla­đe i za one u „naj­bo­ljim go­di­na­ma“. Tre­ba­lo je ču­ti i vi­de­ti ko­li­ko dru­ga­či­je zvu­če „Mo­ra­vac“ ili „Ča­čak“ na se­ve­ru Evro­pe, i sa ko­li­kom že­ljom gra­đa­ni ra­znih na­ci­ja i bo­ja po­sma­tra­ju na­še fol­klor­ce. 

Ono što po­seb­no ohra­bru­je je­ste či­nje­ni­ca da se sve vi­še mla­dih uklju­ču­je u ak­tiv­no­sti, i do­la­zi u hram Sve­tog Va­si­li­ja Ostro­škog, što go­vo­ri da se lju­bav pre­ma za­vi­ča­ju ne­će uga­si­ti i da će sa ovih me­ri­di­ja­na još du­go sti­za­ti po­moć u do­mo­vi­nu, oni­ma ko­ji­ma je naj­po­treb­ni­ja.

Mi­lan Mi­ja­to­vić, Oslo

Komentari2
574f6
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Kosta Svedic
Zaista je bilo vrhunsko druzenje. Ono sto je ostavilo poseban utisak na mene je zastava koja je sluzila kao identifikacija a kojoj su prilazili Norvezani. Nisu razumeli nase rostiljske marifetluke ali su se prilagodili za par sekundi. Moram da dodam da su Norvezani divan narod i u razgovoru sa njima se oseti osuda 99-e. Oni to porede sa nacistickim bombardovanjem Bergena davnih 40-ih godina. Trobojka mi je na retrovizoru i uvek ce biti. Puno pozdrava za oko 7 miliona srba i svih nacionalnih manjina koji zive u Srbiji!
Вукица
Браво, земљаци моји! Поштујте, градите и волите земљу која вам је пружила уточиште кад сте своју морали да напустите, али не заборављајте где сте поникли, не одричите се себе, својих обичаја и вере! Бићете сигурно цењенији у окружењу као оригинали, него као неуспеле копије својих комшија, а ми, који смо остали, ћемо знати да сте на сигурном, али и да вас нисмо потпуно изгубили. Срећно вам било дружење!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja