četvrtak, 17.06.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista

Sr­bi u Oslu

Дру­же­ње на оба­ли мо­ра (Фото М. Ми­ја­то­вић)

Rat­ne i po­rat­ne go­di­ne, kao i eko­nom­ske ne­da­će, do­ve­le su do to­ga da je ve­li­ki broj dr­ža­vlja­na Sr­bi­je i dru­gih re­pu­bli­ka biv­še SFRJ na­pu­stio svo­ja og­nji­šta i kre­nuo u svet „za bo­ljim ži­vo­tom“. Jed­na od dr­ža­va gde su na­šli svoj dom je i Kra­lje­vi­na Nor­ve­ška, a pre­ma po­da­ci­ma ko­ji­ma ras­po­la­že am­ba­sa­da Re­pu­bli­ke Sr­bi­je u Oslu, u ovoj ze­mlji ži­vi iz­me­đu 6.000 i 7.000 na­ših dr­ža­vlja­na, od če­ga u sa­mom Oslu oko 1.800. Za­hva­lju­ju­ći en­tu­zi­ja­zmu lju­di od ak­ci­je, ve­li­koj vo­lji i že­lji da se sa­ču­va­ju na­rod­ni obi­ča­ji i tra­di­ci­ja, dru­štve­ni ži­vot na­ših ze­mlja­ka u ovoj skan­di­nav­skoj ze­mlji je u uz­le­tu. Or­ga­ni­za­ci­jom za­bav­nih i sport­skih do­ga­đa­ja, ov­de se ne za­bo­ra­vlja za­vi­čaj i po­tre­ba da se po­mog­ne. Ta­ko je u ne­de­lju 18. ju­na, Hu­ma­ni­tar­na or­ga­ni­za­ci­ja „Sr­bi za Sr­be“ or­ga­ni­zo­va­la u „Ku­ba par­ku“ u Oslu sport­sko tak­mi­če­nje u šu­ti­ra­nju troj­ki, na ko­me je uče­stvo­vao 41 tak­mi­čar, de­set je ušlo u fi­na­le, a po­be­dio je Alek­san­dar Lin­cner. Ta­ko­đe, 13 eki­pa je uče­stvo­va­lo na tur­ni­ru „3 pu­ta 3“, i na­kon že­sto­kih, ali fer eli­mi­na­ci­ja, pr­vo me­sto pri­pa­lo je eki­pi „Ibar Kra­lje­vo”, dru­go je osvo­ji­la eki­pa „No nejm”, a tre­će „Har­mo­ni­ka­ši”. 

Po­red ko­ti­za­ci­je za tak­mi­če­nje, or­ga­ni­za­to­ri su pro­da­va­li „hu­ma­ni­tar­ne“ krof­ne i dru­ge po­sla­sti­ce i osve­ža­va­ju­će na­pit­ke, i na kra­ju tak­mi­če­nja, ka­da su se sa­bra­li pri­ho­di, hu­ma­ni­tar­ni sal­do je 13.670 nor­ve­ških kru­na, što je oko 1.500 evra. I ova sred­stva će bi­ti upla­će­na oni­ma ko­ji­ma su naj­po­treb­ni­ja. U or­ga­ni­za­ci­ji tur­ni­ra uče­stvo­va­li su čla­no­vi or­ga­ni­za­ci­je „Sr­bi za Sr­be” Nor­ve­ška: Žar­ko Pro­dan, Mla­đen Erić, Alek­san­dra Sće­kić, Mo­mir No­va­ko­vić, Ivan Ko­va­če­vić, Lu­ka Di­mi­tri­je­vić, Ka­ta­ri­na Mi­kić-Pu­po­vac, a do­pri­nos su da­li i mno­gi dru­gi, di­rekt­no ili po­sred­no. U pa­u­zi iz­me­đu tak­mi­če­nja od­i­gra­no je ne­ko­li­ko na­rod­nih ko­la iz Sr­bi­je. Tak­mi­če­nje je po­sma­tra­lo sto­ti­nak na­ših ze­mlja­ka, a dan ra­ni­je na oba­li mo­ra kod Osla, u Kal­vo­ji, dru­že­nje uz ro­štilj, gi­ta­ru i srp­sku za­sta­vu, or­ga­ni­zo­va­lo je Srp­sko dru­štvo „Ras“, u okvi­ru ko­ga od­ne­dav­no po­sto­ji i isto­i­me­no kul­tur­no-umet­nič­ko dru­štvo. 

Fol­klor­ci su kra­jem pro­šle ne­de­lje u par­ku Bir­ke­lund­par­ken, sko­ro u cen­tru glav­nog gra­da Nor­ve­ške, or­ga­ni­zo­va­li opro­štaj­no dru­že­nje pred go­di­šnji od­mor. U srp­sko ko­lo hva­ta­li su se i mno­gi Nor­ve­ža­ni, ko­ji ne zna­ju naš je­zik, ali su im dra­gi na­ši obi­ča­ji i mu­zi­ka. Na­ši kul­tur­ni po­sle­ni­ci ka­žu da se za je­sen spre­ma da­le­ko ve­ća ak­tiv­nost, osni­va­nje no­vih igrač­kih po­sta­va u okvi­ru „Ra­sa“, kao i fol­klor za naj­mla­đe i za one u „naj­bo­ljim go­di­na­ma“. Tre­ba­lo je ču­ti i vi­de­ti ko­li­ko dru­ga­či­je zvu­če „Mo­ra­vac“ ili „Ča­čak“ na se­ve­ru Evro­pe, i sa ko­li­kom že­ljom gra­đa­ni ra­znih na­ci­ja i bo­ja po­sma­tra­ju na­še fol­klor­ce. 

Ono što po­seb­no ohra­bru­je je­ste či­nje­ni­ca da se sve vi­še mla­dih uklju­ču­je u ak­tiv­no­sti, i do­la­zi u hram Sve­tog Va­si­li­ja Ostro­škog, što go­vo­ri da se lju­bav pre­ma za­vi­ča­ju ne­će uga­si­ti i da će sa ovih me­ri­di­ja­na još du­go sti­za­ti po­moć u do­mo­vi­nu, oni­ma ko­ji­ma je naj­po­treb­ni­ja.

Mi­lan Mi­ja­to­vić, Oslo

Komеntari2
ab043
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Kosta Svedic
Zaista je bilo vrhunsko druzenje. Ono sto je ostavilo poseban utisak na mene je zastava koja je sluzila kao identifikacija a kojoj su prilazili Norvezani. Nisu razumeli nase rostiljske marifetluke ali su se prilagodili za par sekundi. Moram da dodam da su Norvezani divan narod i u razgovoru sa njima se oseti osuda 99-e. Oni to porede sa nacistickim bombardovanjem Bergena davnih 40-ih godina. Trobojka mi je na retrovizoru i uvek ce biti. Puno pozdrava za oko 7 miliona srba i svih nacionalnih manjina koji zive u Srbiji!
Вукица
Браво, земљаци моји! Поштујте, градите и волите земљу која вам је пружила уточиште кад сте своју морали да напустите, али не заборављајте где сте поникли, не одричите се себе, својих обичаја и вере! Бићете сигурно цењенији у окружењу као оригинали, него као неуспеле копије својих комшија, а ми, који смо остали, ћемо знати да сте на сигурном, али и да вас нисмо потпуно изгубили. Срећно вам било дружење!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja