NOVI SAD – Tokom muzičkog festivala „Egzit”, novosadski ugostitelji su veoma oprezni sa cenama. Mada znaju da bi u tih nekoliko festivalskih dana mogli bolje da zarade, cene uglavnom ne podižu. U gradu je na hiljade gostiju više nego drugim danima, a mnogi od njih su stranci kojima je u Srbiji znatno jeftinije nego kod kuće, pogotovo onima iz zemalja zapadne Evrope. Ugostiteljima u Novom Sadu je ipak važnije da visokim cenama ne oteraju domaće stalne goste, od kojih žive tokom cele godine.
– Ne živi se od tri dana – kaže Boško koji u Ulici Laze Telečkog radi u lokalu „Avon”, u čijem nazivu se ističe da se tu nudi moderna srpska kuhinja. Dnevni meni tu košta 390 dinara i sastoji se od supe, mesa, salate, hleba i slatkiša. Gostiju je, po njegovoj proceni, više za oko 20 odsto, ali cene, dodaje, nisu podizali. Jedino su dodali ili „preveli” da meni košta 3,2 evra.
U susednom „Lazinom salašu”, uređenom u etno-stilu, goste dočekuju sa „belim tanjirom” mladog sira, kačkavalja, zrelog i plavog sira i kajmaka (380 dinara), a onda i zakuskom od govedine za dve osobe (880 dinara) u kojoj su goveđa pečenica, sudžuk kobasice i domaći zreli sir.
Brojni lokali nude i „brzu” hranu, ćevape i pice, kao i italijansku kuhinju, a u jednom od takvih restorana menadžer navodi da kod njih obrok staje od 600 do 800 dinara.
– Tražena su i domaća piva i vina iz naših vinarija – kaže Ljubiša, menadžer „Korzoa”.
– Stranci najviše vole da osete lokalnu autentičnost. Posetioci „Egzita” nisu luksuzniji gosti, ali su platežniji. Dosta su popularna kraft piva. Hvala bogu, globalizacija je, pa imamo da im ponudimo i ono što inače piju u svojim zemljama – ističe predsednik udruženja „Ugostitelji Novog Sada” Branko Koprivica, vlasnik kafea „Šećer i soul”.
Po njegovim rečima, članovima udruženja preporučili su da cene ne podižu.
– Možete da uvredite stalnog gosta – ističe Koprivica.
Njegov utisak je da je „Egzit” festival pozitivna priča i da donosi benefit i ugostiteljima, ali da to ipak zavisi od dela grada u kome se nalazi lokal.
– Ugostitelji su spremno dočekali goste, ali su spremne i inspekcije. U nekim lokalima se žale na njihove česte posete. U redu su kontrole, ali zaustavlja se posao, a svi smo čekali da „Egzit” počne – kaže Koprivica.
Problem je i to što bašte lokala mogu da budu otvorene do 23 sata radnim danima, a letnje je vreme i mnogi posetioci tek tada stižu.