utorak, 29.09.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
utorak, 18.07.2017. u 21:00 G. Z.

Vlaški kačamak za stotinu ljudi

На шестом етно-фестивалу „Бела црква – Бељајка” истргнути од заборава гастрономски специјалитети и обичаји источне Србије (Фото: Г. Зоркић)

Despotovac – Etno-festival „Bela crkva – Beljajka”, kod manastira Bela crkva nadomak Despotovca, autentičan je po promociji srpskih i vlaških gastronomskih specijaliteta i običaja, a ovogodišnji, šesti po redu, bio je jedinstven po najvećem kačamaku u Srbiji. Četvorica majstora iz Udruženja građana „Bela crkva – Beljajka” napravili su kačamak prečnika 1,10 metara, koji mogu da jedu preko 100 osoba.

Majstori su potrošili su 15 kilograma brašna i četiri litra ulja, a mešali su ga ručno, pomoću ćurkala ili motke, kako ovaj drveni ručni mikser zovu Vlasi.

Sofija Miloradović, naučni savetnik u Institutu za srpski jezik SANU, ocenila je da u Srbiji postoji mnogo festivala sa predznakom etno, ali da je ovaj jedinstven po prostoru na kome se održava i spoju materijalne, duhovne i socijalne baštine srpskog i vlaškog naroda resavskog kraja.

– Ovde se neguju običaji Vlaha i Srba, dva naroda koji žive složno. A čuvajući svoje korene, doprinosimo kulturnom bogatstvu naše zemlje – navodi za „Politiku” Snežana Gržobić Pavlović, glavna koordinatorka za manifestacije u Nacionalnom savetu Vlaha, koja prati manifestacije u 18 opština istočne Srbije.

Majstori su za kačamak potrošili 15 kilograma brašna i četiri litra ulja, a mešali su ga ručno, pomoću ćurkala, kako ovaj drveni ručni mikser zovu Vlasi

Vurda sa bačije, borandeu, koja se priprema samo za Božić od sitno seckanog svinjskog mesa, proja sa vrelom, a ne hladnom vodom, pljeskavice od kopriva, gibanica sa blitvom, salčići, išleri, medenjaci, uštipci sa ajvarom samo su neki od vlaških specijaliteta na ovom festivalu.

– Ove vlaške specijalitete, koji su prepoznatljivi svuda u svetu, trebalo bi zaštiti kao brend – ističe koordinatorka Gržobić Pavlović.

Među kuvaricama smo pronašli i inženjera rudarstva Ivana Gučeka iz Despotovca, člana Udruženja građana „Bela crkva – Beljajka”, koji je za sve učesnike pripremao tradicionalna vlaška jela: pasulj, kupus i srneći gulaš. – Tajna je u majstoru i velikom broju začina, koje beremo na našim poljima. Ljubav prema kuvanju preneo mi je pokojni otac Maksimir – veli Ivan i dodaje da ručak sprema on, a ne supruga.

– Pripremale smo čevriš, koji čine pileće belo meso, beli luk i brašno, domaću proju, pitu sa „živim” korama, kiflice, uštipke, oblande, ratluk. To su sve tradicionalna jela iz Bošnjana kod Paraćina. Na taj način promovišemo selo i kulturno-umetničko društvo – kaže Zorica Rakić, članica KUD „Božikovo” iz Bošnjana kod Paraćina.

Pored dobre, ali, pre svega, zdrave hrane, etno-festival je obeležilo takmičenje kosača, među kojima je najbolji bio Danijel Bjelić Mitanović (25) iz Beljajke, jer je imao najbolju tehniku i širinu maha, takmičilo se u nadvlačenju konopca, sviranju saksofona, prelo se, igrao se „Moravac” i vlaško kolo.

Komentari1
65d7f
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Vladan
Fenomenalno!!! Mi u istočnoj Srboji smo ponosni na sjajne odnose između Srba i Vlaha. Nadam se da nam političari neće napraviti probleme i da ćemo i dalje živeti složno u dobru i zlu kao i do sada kroz sve ove velove zajedničkog života.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja