nedelja, 20.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 10:28

Najdugovečniji seoski samit filma i fotografije

U tri dana festivala na letnjoj pozornici smenjuju se premijere amaterskih filmova, a u domu kulture postavljene su umetničke fotografije
Autor: Ol­ga Jan­ko­vićsubota, 05.08.2017. u 21:01
Фотографија „Поподневне активности” награђеног Золтана Бисака

Omo­lji­ca – Naj­sta­ri­ji i je­di­ni ži­ve­ći film­ski fe­sti­val s te­mom se­o­skog ži­vo­ta, Ži­sel 2017, za­vr­ša­va se u Omo­lji­ci, ju­žnom se­lu pan­če­vač­ke op­šti­ne. Or­ga­ni­za­to­ri su po tra­di­ci­ji pri­re­di­li ra­zno­vr­stan pro­gram ko­ji obe­le­ža­va 47. Fe­sti­val ama­ter­skog i vi­deo-fil­ma i ju­bi­lar­ni 45. Sa­lon umet­nič­ke fo­to­gra­fi­je.

Ove go­di­ne me­đu 561 fo­to­gra­fi­jom 147 auto­ra iz ze­mlje, re­gi­o­na, Evro­pe, Austra­li­je i SAD, za iz­la­ga­nje je pri­mlje­no 100 oda­bra­nih od 79 auto­ra.

Pr­va na­gra­da za ko­lek­ci­ju i pla­ke­ta „Zlat­ni sun­co­kret”, pri­pa­la je Zol­ta­nu Bi­sa­ku iz Iva­no­va, dok je naj­bo­lju po­je­di­nač­nu fo­to­gra­fi­ju na­pra­vio Som­bo­rac Ištvan Vi­rag.

Autor­ska na­gra­da, Gran pri 47. Me­đu­na­rod­nog fe­sti­va­la ama­ter­skog fil­ma, u kon­ku­ren­ci­ji 25 ži­ri­ra­nih ostva­re­nja, do­de­lje­na je Ra­do­va­nu Đe­ri­ću i Alek­san­dri Ja­ko­vlje­vić, iz Pan­če­va, za film „Ba­nat­ski bluz”, dok Đe­rić pot­pi­su­je i naj­bo­lju re­ži­ju za ko­ju mu je pri­pa­la pla­ke­ta „Zlat­ni sun­co­kret”. Pr­vu na­gra­du osvo­ji­li su Dra­go La­ti­no­vić i Ili­ja Ga­lo­nja iz No­vog Sa­da za film „Pro­zor u sre­ći”, a na­gra­du „Bla­go­je – Bu­ca Lu­pa” za ani­mi­ra­no ostva­re­nje osvo­ji­la je gru­pa auto­ra OŠ „Đor­đe Jo­va­no­vić” iz Se­lev­ca za film „Ve­li­ka zim­ni­ca iz ma­lih ru­ku”.

„Ove go­di­ne, što nas po­seb­no ra­du­je, pri­met­no je mno­go no­vih, mla­dih auto­ra ko­ji se sve vi­še ba­ve te­ma­ma ži­vo­ta na se­lu i po­seb­no pri­pre­ma­ju ra­do­ve za fe­sti­val. Za nas je iz­u­zet­no zna­ča­jan nji­hov dru­ga­či­ji, nov i svež pri­stup ovoj te­ma­ti­ci i znat­no uve­ća­nje ko­lek­ci­je autor­skih ostva­re­nja”, ka­že za „Po­li­ti­ku” Đu­ri­ca Jo­va­nov, di­rek­tor omo­ljič­kog Do­ma kul­tu­re.

U tri da­na fe­sti­va­la na se­o­skoj let­njoj po­zor­ni­ci sme­nju­ju se pre­mi­jer­ne pro­jek­ci­je ama­ter­skih fil­mo­va, a u Do­mu kul­tu­re po­sta­vlja­ju naj­bo­lje umet­nič­ke fo­to­gra­fi­je ama­te­ra i pro­fe­si­o­nal­nih auto­ra. Fe­sti­val obi­lu­je i pra­te­ćim pro­gra­mi­ma i te­mat­skim oku­plja­nji­ma, to­kom ko­jih se, iz­me­đu osta­log, pri­ča i o va­žno­sti fo­to­graf­skih knji­ga i osmi­šlja­va­nju fo­to­mo­no­gra­fi­je i pred­sta­vlja­ju ra­do­vi is­tak­nu­tih auto­ra Fo­to-sa­ve­za Sr­bi­je.

Du­go­več­ni se­o­ski sa­mit film­skih stva­ra­la­ca i fo­to­gra­fa na­stao je 1970. go­di­ne, ini­ci­ja­ti­vom me­šta­na, ka­da je odr­žan pr­vi fe­sti­val ama­ter­skog fil­ma u biv­šoj Ju­go­sla­vi­ji po­sve­ćen se­o­skoj sva­ko­dne­vi­ci, a u na­red­na dva le­ta pro­ši­rio se i na po­lje fo­to­gra­fi­je. S go­di­na­ma Omo­lji­ca je me­đu fil­ma­dži­ja­ma i fo­to-ama­te­ri­ma po­sta­la naj­po­zna­ti­je „kul­tur­no se­lo” u či­ta­voj SFRJ i go­to­vo da ih ni­je bi­lo ko­ji ni­su uče­stvo­va­li na Ži­se­lu.

Od ta­da, kar­ta ovog de­la sve­ta umno­go­me se pro­me­ni­la, ve­ze su po­ki­da­ne, ali ži­la­vi Omo­lji­ča­ni ne od­u­sta­ju od pra­vlje­nja je­din­stve­nog fe­sti­va­la ko­ji se bez pre­te­ri­va­nja mo­že i da­nas na­zva­ti kult­nim.

Iako je ne­što od sta­rog sja­ja iz­gu­bio, Ži­sel je ostao ži­ška ko­ja od fe­sti­va­la do fe­sti­va­la te­ra ama­te­re ali i pro­fe­si­o­nal­ce da stva­ra­ju do­ku­men­tar­ne fil­mo­ve i ko­lek­ci­je fo­to­gra­fi­ja, a sve osli­ka­va­ju­ći ži­vot da­na­šnjeg se­la.


Komentari0
28a7e
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja