petak, 23.04.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 10.08.2017. u 22:00 Katarina Đorđević

Diskriminacija dece sa teškoćama u razvoju

Umesto da probudi saosećajnost i razumevanje, ovaj razvojni poremećaj često kod okoline izaziva neprimerene reakcije
(Фото Пиксабеј)

Nemio događaj na beogradskom aerodromu, kada supervizor, lekar i menadžerka leta nisu hteli da puste u avion jedanaestogodišnjeg dečaka s autizmom jer su procenili da njegovo dugotrajno plakanje može da uznemiri ostale putnike na polučasovnom letu do Tivta, na najdramatičniji način skrenuo je pažnju šire javnosti na diskriminaciju sa kojom se deca s autizmom suočavaju gotovo na svakom koraku.

​Van­red­ni in­spek­cij­ski nad­zor Di­rek­to­ra­ta
Po­vo­dom slu­ča­ja na Aero­dro­mu „Ni­ko­la Te­sla” ka­da auti­stič­nom de­ča­ku nad­le­žne slu­žbe ni­su do­zvo­li­le da le­ti od Be­o­gra­da do Tiv­ta avi­o­nom „Er Sr­bi­je”, Di­rek­to­rat ci­vil­nog va­zdu­ho­plov­stva Sr­bi­je po­kre­nuo je van­red­ni in­spek­cij­ski nad­zor, sa­zna­je ju­če agen­ci­ja Be­ta.

Otac dečaka, naš kolumnista istoričar Čedomir Antić, koji je na stranicama „Politike” opisao čemu je porodica bila izložena u nedelju, 6. avgusta, na Aerodromu „Nikola Tesla”, najavljuje tužbu protiv nadležnih na aerodromu i „Er Srbije”. Kako Antić navodi, njegov sin Vid je već tri puta, bez problema, avionom putovao do znatno udaljenijih odredišta – Tunisa, Turske i Egipta – i do sada mu nijedna avio-kompanija nije zabranila ulaz u avion, niti je postavljala posebne uslove zbog njegovog stanja.

Potražili smo od stručnjaka odgovor na pitanje da li je opravdana bojazan da mališani s autizmom mogu da povrede druge i budu agresivni prema njima. Bojana Drobnjak, logoped iz Centra za patologiju govora „Logomedika”, kaže:

– Autizam je spektar poremećaja, tako da nijedno dete s autizmom nije isto i ne mora imati iste probleme u ponašanju. Agresivno ponašanje najčešće je prouzrokovano određenim senzornim uticajem koji je za decu s autizmom uglavnom uznemirujući, neprijatan ili bolan. Zato smatram da treba imati više razumevanja ukoliko se takvo ponašanje dogodi na javnom mestu. Svakako je neprihvatljivo da se unapred donose zaključci koji se odnose na svu decu s autizmom i da se ona time ograničavaju u bilo kom pogledu.

Bojana Drobnjak ocenjuje da je, nažalost, diskriminacija dece s autizmom prisutna u svim aspektima njihovog socijalnog života.

​Osu­da dis­kri­mi­na­ci­je
Fej­sbuk gru­pe Vo­za­či ve­li­kog sr­ca Sr­bi­ja i Iz­najm­lji­va­či sa sr­cem, ko­je po­ma­žu de­ci s po­seb­nim po­tre­ba­ma osu­di­le su ju­če sva­ki vid dis­kri­mi­na­ci­je oso­ba sa in­va­li­di­te­tom, po­vo­dom po­stup­ka kom­pa­ni­je „Er Sr­bi­ja” pre­ma po­ro­di­ci je­da­na­e­sto­go­di­šnjeg auti­stič­nog de­ča­ka, pre­no­si Be­ta.Oni oče­ku­ju da se kom­pa­ni­ja „Er Sr­bi­ja” i Aero­drom „Ni­ko­la Te­sla” u Be­o­gra­du jav­no iz­vi­ne po­ro­di­ci de­ča­ka ko­me ni­je do­zvo­lje­no da se ukr­ca na let, kao i svim ro­di­te­lji­ma de­ce s po­seb­nim po­tre­ba­ma i da hit­no usvo­je Pra­vil­nik o po­stu­pa­nju kad je reč o oso­ba­ma s in­va­li­di­te­tom.Na­vo­de da je struč­no oso­blje na Aero­dro­mu po­stu­pi­lo ne­pro­fe­si­o­nal­no i da ni­je sa­mo po­vre­di­lo pra­va de­te­ta, već i po­ka­za­lo da je nji­ho­va slu­žba „pot­pu­no ne­u­pu­će­na u pri­ro­du auti­zma”.Fej­sbuk gru­pe Vo­za­či ve­li­kog sr­ca Sr­bi­ja i Iz­najm­lji­va­či sa sr­cem od­lu­či­le su da po­ro­di­ci de­ča­ka ko­ji ni­je mo­gao da pu­tu­je avi­o­nom „Er Sr­bi­je” po­nu­de bes­plat­ne avi­on­ske kar­te i sme­štaj na Ja­dra­nu.

– Diskriminacija je kulturološki determinisana, jer se u našoj sredini neguje kult ispravnosti i sposobnosti, a svako odstupanje definiše se kao bolest ili nepopravljivo stanje, koje bez poznavanja socijalnih modela ometenosti najviše pogađa osobe koje imaju bilo kakve smetnje ili poremećaje. Deca s autizmom stigmatizovana su u svim sistemima. Iako bi trebalo da gradimo društvo u kome su osobe s bilo kakvim smetnjama prihvaćene, u našem društvu ne postoji poznavanje fenomena autizma, njegovog nastanka i mogućnosti tretmana, pa ovaj slučaj ne predstavlja iznenađenje, već potvrdu o deficitu osnovnih znanja o tome kako funkcionišu deca s autizmom. Ovaj primer je i jasan pokazatelj da inkluzivni programi u Srbiji nisu zaživeli, baš kao ni naučno zasnovani metodološki pristupi poput ABA (ABA – primenjena analiza ponašanja), koji na efikasan način pomažu u prevazilaženju problema u ponašanju – ocenjuje Bojana Drobnjak.

Predsednica Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama s autizmom Vesna Petrović kaže da se ovi mališani od najranijeg detinjstva suočavaju sa čudnim pogledima prolaznika i zlobnim komentarima.

– Pre mesec dana našem udruženju javila se jedna mama koja je svoju devojčicu odvela u dežurni vrtić, jer je njeno obdanište bilo na kolektivnom godišnjem odmoru. Vaspitačica je na hiljadu načina pokušala da odgovori majku od ideje da devojčica privremeno boravi u tom vrtiću – ubeđivala ju je da vrtić nema klimu, da ima previše dece, da ne zna kako će se nova devojčica uklopiti u dečji kolektiv... A to se dešavalo u centralnoj beogradskoj opštini – kaže Vesna Petrović.

Naša sagovornica podseća da je u Nišu pre nekoliko godina dečak sa autizmom izbačen iz dečjeg pozorišta jer je bio uznemiren za vreme predstave. Vest o tom događaju brzo je stigla do tadašnjeg resornog ministra Aleksandra Vulina, koji se izvinio roditeljima dečaka i zatražio od pozorišta da već sutradan tu predstavu ponovo odigraju pred dečakom i njegovim drugarima.

– Nerazumevanje i strah od nepoznatog izazivaju predrasude, koje ponekad prerastu u agresiju i bezobrazluk. Dešava se da dete s autizmom zbog svog unutrašnjeg nemira legne na ulicu i počne da vrišti, a „brižne” komšije zaprete da će pozvati policiju ili centar za socijalni rad da bi kaznili „neodgovorne” roditelje. Poseban problem predstavlja inkluzivno obrazovanje, koje je idealno zamišljeno u teoriji. U praksi, veliki broj učiteljica nije edukovan za rad sa autističnom decom, odeljenja su često prepuna dece, što kod velikog broja učiteljica izaziva veliki stres. Onda se učiteljice javno požale na roditeljskom sastanku da dete s autizmom šeta na času, ne zadržava pažnju, priča samo sa sobom i ponekad grublje gurne školskog drugara u igri... A onda roditelji počnu da prave pritisak da se dete prebaci u specijalnu školu – zaključuje naša sagovornica.

Komеntari33
6fcf3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Зорица Аврамовић
Зар пилоти не седе у својој кабини, изоловани од путника? Не видим како би им малишан "у свом свету" током лета сметао! У најмању руку, као да је у питању терориста! Као да десетогодишње дете, у пратњи одраслих особа, чак и здравственим сметњама, може до те мере да угрози плоучасовни лет авиона? Случајно је реч о сину Чедомира Антића, и ову чињеницу не би требало злоупотребљавати у коментарима. Срамота које глупости и и грубости појединци пишу!
Anja
Procedure poput ove tiču se isključivo bezbednosti, kako drugih putnika, podjednako i bezbednosti deteta, u ovom slučaju sa autizmom, ako se ukrca na avion. Iz istog razloga i druge avio-kompanije imaju ovakve procedure. Tako se 2016. godine dogodilo da je dete u Kini na aerodromu postalo uznemireno, pa se sa ukrcavanjem čekalo da bi se dete smirilo. Ipak, kako se to nije dogodilo, a otac nije imao potrebnu dokumentaciju o terapiji, detetu nije bilo dozvoljeno da se ukrca na avion, ponovo u skladu sa procedurama civilne avijacije, kako je navedeno.
Sveta
Sudeci po komentarima, sreca sto su njihovi autori fizicki razdvojeni inace bi 'letelo perje'. A tek sto bi to bila prica.. Sigurno bi tiraz porastao. Sugerisnao resenje problema medjutim, moglo bi da se rezimira: svaki se i dalje cese gde (i kad) njega svrbi. Sta ima veze, cesemo se i kad drugi dodju da nam uredjuju vlastitu kucu... (A idemo i mi kod njih, u Strazburg i sl..)
Srboljub Petrovic
Kad vec caskamo, civilizovano ponasanje NE podrazumeva toleranciju i pomoc slabim i bolesnim, vec saosecajnost i razumevanje drustva i pojedinca prema SVAKOM drugom bicu i prirodi. Dakle prema svima i svemu. To je sustina dobrog gradjanskog vaspitanja i obrazovanja, humanizma i licne kulture. Ne praviti diskriminaciju ni po kom osnovu, pomoci kome je neophodno, ali racionalno, ne na stetu drugih. U socrealizmu koji je unistio Srbiju (avaj, opet ta politika) pored ostalog i visedecenijskim jeftinim obrazovanjem i duhom "burazerske" kvazi-kolegijalnosti, stiglo se tacno ovde gde ne treba (kako to, nazalost, ilustruju i neki nesuvisli, netolerantni, licni i ostrasceni komentari). Ali, nadajmo se, bice bolje ako nam se ikada vrate deca i unuci sa pecalbe po belom svetu.
MilosNS
Sve mislim da je gdin Kornelije u pravu. Da to dete nije sin od Antića, svi bi okrenuli glavu. Elem... Kad već govorimo šta lekari, ti stručnjaci kažu, nije li lekar opomenuo da upravo takvo dete ne bi trebalo biti u avionu? Takođe, pravo je tražiti i imati pravo na udobnost i komfor. Već sam spominjao primer nestašne devojčice. A što se tiče dece, pa i osoba sa smetnjama u razvoju, kad je već tako, što onda ne bi postojalo zasebno odeljenje, a ne sa ostalim putnicima. I da, diskriminaciji osoba sa posebnim potrebama su činovnici sami doprineli time da se te osobe uključe u životu sa ovim "normalnim". Kako drukčije da objasnim pravilo da takva deca pohađaju redovnu školu? A tome sam nažalost i prisustvovao. I neću reći kakav je nazovi tretman to dete dobilo od ostalih (m)učenika.
Mama
Boze, ala si se nalupetao... znas kad sam razmisljala da li na takvu glupost i needukovanost uopste nesto i da napisem. Jedina "greska" roditelja je sto nisu prilikom rezervacije napomenuli da je rec o detetu sa specijalnim potrebama, kako bi sebi olaksali i ubrzali proceduru ukrcavanja. Zivim u zemlji gde se deca sa autizmom tretiraju kako bi i trebalo i nikada nisam cula vecu glupost od te da lekari takvoj deci zabranjuju letove. A ti "bajo" kad kupis avio kartu, nisi kupio mir i tisinu, nego prevoz od tacke A do tacke B, zajedno sa jos bar 100-300 ljudi koji putuju sa tobom. Ako hoces mir i tisinu tokom leta, iznajmi privatni avion.
MilosNS
Molim vas, ostanite u Kanadi kad ne razumete ništa. A da dodam, i imam pravo da se žalim na nečiju buku i galamu, jer sam čovek.
Prikaži još odgovora

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja