četvrtak, 24.05.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 17:47

Vučić: Da sam neko iz EU želeo bih Srbiju u Uniji

subota, 12.08.2017. u 16:30
(Фото Танјуг/Д. Кујунџић)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, kao i većina zemalja EU, ipak želi Srbiju kao deo unije, te da je Junkerova izjava na nije za žurbu po pitanju prijema zemalja Zapadnog Balkana ipak napredak u odnosu na raniju Junkerovu izjavu da ne očekuje dalje proširenje Unije.

„Nešto mi se čini da sam drugačije čuo (Junkera), ali i to je napredak u odnosu na njegovu izjavu od pre četiri, pet godina kada je rekao da ne očekuje dalje proširenje EU. Sada je bar rekao da treba da se ostavi perspektiva za proširenje”, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa Dejvidom Mekalisterom.

„Verujem da evropska perspektiva postoji”, rekao je srpski predsednik i da bi, da predstavlja neku od od zemalja EU, želeo Srbiju kao deo Unije.

On je istakao da veoma poštuje Junkera i da je nedavno sa njim razgovarao.

Kako je Mekalister pomenuo kancelarku Angelu Merkel, Vučić se „nadovezao” da je siguran da će ona ubedljivo da pobedi na izborima u Nemačkoj.

„To će biti dodatno olakšanje za Evropu, a nadam se da će to značiti i dodatno ohrabrenje za evropski put Srbije, što iskreno želim i Merkel i Hrišćansko demokratskoj uniji, jer mislim da će to biti dobra vest i za Srbiju”, rekao je Vučić.

Naveo je da je to samo njegovo lično mišljenje.

„Dejvide, ne sekiraj se, to svi u Srbiji znaju, kada ja kažem da neko pobeđuje na izborima taj sigurno pobeđuje na izborima. To je sigurnije, nego bilo kakva kladionica i istraživanje. Znaju to svi ovde”, rekao je Vučić.

Mekalister je, odgovarajući na isto pitanje, rekao da je 28 šefova vlada zemalja članica EU ponovilo svoje uverenje da svih šest zemalja zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu.

Naveo je da je po tom pitanju Evropski parlament jasan, da je i Evropska komisija veoma aktivna

„Oskar Benedikt iz Delegacije EU u Srbiji prati veliko interesovanje koje članovi Komisije pokazuju za dešavanja u Srbiji, kao i komesar Johanes Han, Federika Mogerini je intenzivirala svoje angažovanje”, kaže Mekalister.

Kada Srbija bude spremna, navodi Melakister, Srbija će moći da se pridruži EU.

„To je naporan posao da se postane član EU, ali na kraju to donosi koristi i narodu, poslovnom okruženju, društvu i zemlju. Osećam da bi EU bez Srbije bila nepotpuna”, poručio je Mekalister.

Za Srbiju kaže da je sjajna evropska nacija, da je u poslednje tri godine mnogo pročitao i srpskoj istoriji, o tome kakav je veliki narod i kakav je vredan doprinos Srbija dala porodici naroda u okviru EU.

Rekao je da duboko žali što Velika Britanija planira da napusti EU kada će u EU biti 27 članica.

„Mislim da će mesto 28 i 29 biti rezervisano za Srbiju i Crnu Goru”, kaže Mekalister.  (Tanjug)

 

Vučić: Kosovo je ipak ključno pitanje, pa Rusija, pa vladavina prava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne deli stav predsedavajućeg spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i izvestioca za Srbiju Dejvida Mekalistera da je vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

„Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari to uvek 'izvuku'“, rekao je Vučić novinarima u zajedničkom obraćanju posle razgovora sa Mekalisterom i ukazao da, recimo, niko iz EU ne pita ko će, na primer, biti šef Agencije za borbu protiv korupcije.

Predsednik Srbije je, odgovarajući na pitanje šta ga najviše brine po pitanju vladavine prava, rekao da su ključne oblasti na putu ka EU tiču Kosova i Metohije, potom spoljne politike i tek potom vladavine prava, a da ga „glava najviše boli” po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

„Samo Srbija ima Poglavlje 35. Zato je i važan naš interni dijalog o Kosovu i Metohiji, jer, dok nema napretka u odnosima po tom pitanju, nema napretka na putu ka EU”, rekao je Vučić.

„Niko nas ne pita ko će biti šef Agencije za borbu protiv korupcije”, primetio je predsednik , nastojeći da ilustruje ocenu da nije vladavina prava ta koja se vidi kao ključna za napredak Srbije ka EU.

Podsetio je da neke zemlje članice EU , naročito 2007, poput Bugarske i Rumunije, nisu bile spremnije za članstvo nego što je to sada Srbija.

„Ali, to je stvar EU”, rekao je i istakao:

„Ja, međutim, ne vidim drugi put za Srbiju do puta u Evropsku uniju”, zaključio je Vučić. (Tanjug)

 

Vučić: Ne planiram odmor, iako bi svi da me se oslobode

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da nije planirao da ide na odmor, dodajući da ima dosta vremena da se odmara i čita.

On je, na konferenciji za štampu, posle razgovora sa predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, rekao da je imao više vremena da čita i prethodnih dana.

„U popodnevnim satima nemam koga da srećem. Ne dolaze gosti iz inostranstva, a malo ko je i u zemlji. Sve obaveze završavam od 7 do 16, najduže 17 časova. Imam dosta vremena da se odmaram i nisam ništa posebno planirao”, rekao je on odgovarajući na pitanje da li planira da ode na odmor.

„Znam da bi svi da me se oslobode”, dodao je Vučić u šali. (Tanjug)

 

Vučić: Radi se na mojoj poseti Sarajevu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se ovih dana radi na njegovoj poseti BIH, na poziv predsedavajućeg Predsedništva BiH, da te da je uvek raspoložen za razgovore u Sarajevu, jer je to prilika da se reafirmiše politika mira i stabilnosti i dobrih odnosa.

„Za mene je ovo prilika da reafirmišemo politiku mira i stabilnosti, dobrih odnosa, jer čini mi se da je to jedna od stvari koju moramo da uradimo na najbolji mogući način da bismo stabilnost i mir mogli da sačuvamo”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara,.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsedavajućim spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i izvestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, Vučić je naveo da će uskoro biti poznate sve informacije o toj poseti.  (Tanjug)

(Foto Tanjug/D. Kujundžić)

Vučić i Mekalister: Šta je stvarno ključno za napredak Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne deli stav predsedavajućeg spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i izvestioca za Srbiju Dejvida Mekalistera da je za Evropsku uniju vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije na putu ka članstvu.

„Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari to uvek „izvuku”, rekao je Vučić novinarima u zajedničkom obraćanju posle razgovora sa Mekalisterom i ukazao da, recimo, niko iz EU ne pita ko će, na primer, biti šef Agencije za borbu protiv korupcije.

Predsednik Srbije je, odgovarajući na pitanje šta ga najviše brine po pitanju vladavine prava, rekao da su ključne oblasti na putu ka EU tiču Kosova i Metohije, potom spoljne politike i tek potom vladavine prava, a da ga „glava najviše boli” po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

„Samo Srbija ima Poglavlje 35. Zato je i važan naš interni dijalog o Kosovu i Metohiji, jer, dok nema napretka u odnosima po tom pitanju, nema napretka na putu ka EU”, rekao je Vučić.

„Niko nas ne pita ko će biti šef Agencije za borbu protiv korupcije”, primetio je predsednik, nastojeći da ilustruje ocenu da nije vladavina prava ta koja se vidi kao ključna za napredak Srbije ka EU.

Podsetio je da neke zemlje članice EU , naročito 2007, poput Bugarske i Rumunije, nisu bile spremnije za članstvo nego što je to sada Srbija.

„Ali, to je stvar EU”, rekao je i istakao:

„Ja, međutim, ne vidim drugi put za Srbiju do puta u Evropsku uniju”, zaključio je Vučić.

Mekalister je, odgovarajući pre toga na pitanja novinara, rekao da je njegov stav jasan - kada je zemlja spremna, tada može da se pridruži Evropskoj uniji, te da od Srbije zavisi kakav će napredak učiniti u narednim godinama.

„Nije tajna da bih želeo da vidim Srbiju pre, a ne kasnije u EU i imam dosta kolega koje tako misle. Ali, i dalje preostaje da se još neki posao uradi, naročito u vezi sa vladavinom prava i borbom protiv korupcije. Ima veoma važnih stavki koje sam izneo u izveštaju i vaša vlada zna šta je po sredi”, rekao je Mekalister.

On je takođe rekao da bi želeo da se otvori što pre još više poglavlja, jer Srbija dobro napreduje, ali i da je na državama članicama da odluče da li će se nova poglavlja otvarati.

„Moj stav je da, ako Srbija naporno radi, dostiže ciljeve, treba otvarati nova poglavlja, jer svako poglavlje predstavlja signal da je EU ozbiljna u svojoj nameri prema zemljama regiona”, objasnio je Mekalister.

Mekalister je istakao da ne može da da datum, kad je reč o priključenju Srbije Evropskoj uniji, ali je obećao svaku podršku za nastavak dobrog posla u Sbriji, navodeći da se nada da će naša zemlja još nekoliko poglavlja uskoro otvoriti i da će se priključiti kada zatvori svih 35 poglavlja.

On je poručio da treba nastaviti sa reformama, te da će se Srbija priključiti EU kada zatvori svih 35 poglavlja.

„Kad je reč o vremenskom okviru... Znate, zemlja koja je u Evropi i koja ima fundamentalne evropske vrednosti i koja je spremna da se upusti u komplikovan proces pregovora, može da se priključi EU. Srbija se nalazi u sred tog procesa pristupanja”, rekao je Mekalister. „Srbija dobro stoji”, primetio je Mekalister i istakao da je pročitao i govor nove premijerke prilikom preuzimanja dužnosti, te sa velikim interesovanjem slušao šta je govorio predsednik Vučić danas.

„Situacija je zaista dobra i to je dobro po zemlju i građane. Srbija ima suficit u svom budžetu i to je ogroman uspeh. Želeo bih da pozovem predsednika vlade i druge da nastave putem ekonomskih reformi, konsolidacije budžeta, zato što na duge staze to vodi ka održivom razvoju i rezultati postaju vidljivi. Srbija je jasno posvećena evropskoj integraciji i ona je na putu ka članstvu EU”, istakao je Mekalister podsećajući da je do sada 10 poglavlja otvoreno, a dva privremeno zatvorena.

Izrazio je uverenje da je politička i ekonomska stabilnost u ovom delu Evrope od suštinskog značaja za ceo kontingent.

Kazao je da Crna Gora i Srbija prednjače na putu u EU, ali da veruje da će sve zemlje regiona imati evropsku budućnost.

Zahvalio se predsedniku Vučiću i za napore koje je ulagao s tim u vezi i za vreme vođenja vlade, ponovivši da je Srbija na dobrom putu, ali da još ima puno posla pred sobom.

Rekao je da predsednik i vlada to znaju, ali da mogu očekivati političku podršku od država članica EU, Evropske komisije i Evropskog parlamenta. (Tanjug)

 

Mekalister: Nastavak dijaloga na predsedničkom i na vladinom nivou

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas da bi Evropska unija želela nastavak dijaloga Beograda i to „na predsedničkom nivou i na nivou dve vlade”, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao da je Beograd, za razliku od Prištine, spreman i na dijalog i na kompromis.

Mekalister je, posle razgovora sa Vučićem, rekao novinarima da je važno da dve strane nastave dijalog, kako bi se sprovodilo ono što je dogovoreno.

Važno je, kaže, i da se formira stabilna vlada u Prištini, što je, primetio je, teže nego što se očekivalo.

Vučić je istakao da je Beograd spreman za nastavak dijaloga i da je, za razliku od Prištine, spreman za kompromise.

„Za razliku od mnogih albanskih političara, mi smo spremni da razgovaramo o kompromisu, a ne o tome kako će nešto da zvuči pred zapadnim političarima i šta je to što njima treba 'prodati', a šta je za unutrašnju javnost”, primetio je Vučić.

On je naveo da je, pored izjave u kojoj Hašim Tači govori optimistično o dijalogu, čuo i one gde je izneo zamerke Srbiji.

„Nisam toliki optimista kao Tači, pošto on uz to dodaje i da Priština treba da dobije sve, a Beograd, valjda, da izgubi sve”, rekao je Vučić. (Tanjug)

 

Vučić: Ne idemo u Guču, Mekalisteru žao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ipak neće otići danas u Guču sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, što se moglo pročitati u medijima poslednjih dana, dok je Mekalister izrazio žaljenje što ne može da poseti Sabor trubača.

„Razmišljao sam, ali verovatno nećemo ići u Guču. Imaćemo radnu večeru, neki drugi put naći ćemo više vremena za zabavu. Oni koji su planirali da od toga prave lep događaj, neka ostave za sledeći put”, rekao je Vučić nakon sastanka sa Mekalisterom.

Nadovezujući se na Mekalisterove reči da je prethodnih dana pročitao nekoliko knjiga o istoriji Srbije, predsednik Vučić je rekao da je i sam iskoristio dane kada je bilo manje ljudi u gradu i manji pritisak na poslu za čitanje knjiga, te da je pročitao više knjiga u poslednjih osam dana nego u prethodnih šest meseci.

Pročitao je, kaže, dve knjige u vezi sa britanskim uticajem na „kosovski vilajet” od 1878. do 1912. godine, kao i knjigu o spoljnoj politici Jugoslavije 1934-1939, o dinastiji Obrenovića...

„Izgleda da smo obojica spremni da radimo malo više, a ne samo da odmaramo. A, kad bude bolje vreme, ići ćemo i u Guču”, rekao je Vučić.

Mekalister je izrazio žaljenje što ne može danas da poseti festival trube u Guči.

On je kazao da je pre nedelju dana bio u Keniji, da posmatra predsedničke i parlamentarne izbore, i da je vreme bilo loše, te da se to vreme sada preselilo u Srbiju.

„Sećam se 2014, kada sam prvi put došao u Beograd i čuo za Guču... Šteta što ne mogu ovog puta da posetim festival, ali sledeće godine on će se ponovo održati i nadam se da će iduće godine vreme biti bolje”, kazao je Mekalister.

Rekao je da se raduje nastavku razgovora sa predsednikom Srbije Vučićem, dodavši da je ovde da sluša i vidi šta se radi, kako bi znao kada se razgovara u Briselu o čemu se radi. (Tanjug)


Komentari39
e9bef
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Car Dusan
Dragi Sinisa: diti evropljanin rekao Gandi (misleci na engleze) oni su veoma kulturni i dobri... prema svojim kerovima. Evropljani su vekovima od rimskog carstva tlacili i iskorisciavali druge narode pa silno bogatsvo odneli svojoj kuci. Seti se koliko su ljudi pobili u obe amerike, australiji, africi, aziji i u samoj evropi da bi danas englezi, francuzi, belgijanci, spanci, portugalci, holandjani, nemci bili bogati a ti ih smatras kulturnim narodima. Kultura nije Sekspir ili Balzak, ABBA ili Roling Stones, kultura je koliko si oteo da bi katedrale gradio ili slikare placao. Znas li koliko su ljudi pobili spanci da bi do njuhovog zalta stigli, ili englezi? To je za tebe kulura i civilizacija? Da bi naftu jeftino dobijali pola afrike ce da sprze do temelja ako treba. Hoces sa njima u drustvu da budes?
andrijasevic
Eu je katolicka unija.Bugarska je samo putna obilznica nase zemlje.NATO je do sada uzeo sve sto mu je potrebno daklem ne da je van konteksta clanstvo u EU nego je pitanje i ovog drugog.Nije bio problem rasturiti SFRJ sa dvadeset miliona ljudi a bice tesko ugasiti srbiju sa tri miliona penzionera. Shvatiti ovo ispraviti se i polako napred ledjima uz zid a ne ovo prosjacenje.
Siniša
Evropa bez granica je divna ideja i siguran sam da ce uskoro funkcionisati od Lamansa do Bosfora kao jedno trziste. Evropa je i danas bez premca po uslovima za zivot,kulturnoj,naucnoj ili bilo kojoj sferi,ali mora se jos potruditi da i nas koji jos nemamo dovoljan kulturni i obrazovni potencijal u tom smislu pomognu. Kada jedini na evropskom kontinentu ne osudis agresiju na suverenu Ukrajinu,clanicu UN koju i tvoja drzava priznaje u postojecim granicama onda se ne mozes cuditi sto te sa nepoverenjem posmatraju. Biti Evropljanin znaci biti kulturan,obrazovan,posten i iskren....
Mirjana Paunovic NS
Sinisa Vi ste napisali: " Biti Evropljanin znaci biti kulturan, obrazovan, posten, iskren "....Postovani komentatore Sinisa, ja se dugo nisam smejala kao sto sam to sada citajuci ovu Vasu recenicu!!!!! Vama preporucujem da procitate istorije Evropskih = zapadnih zemalja koje plivaju u krvi porobljenih naroda - ( evropske zapadne zemlje kao kolonijalisti ) lopovi tudjih resursa itd...i time su stvorili bazu svoga bogatstva a - to im je omogucilo da Poet od istoka = Arapa + Grka shvate sta je nauka i kultura!!!! O " iskrenisti i postenju " zapadnih EU-zemalja, oprostite...ali evo opet mogu samo da se smejem...hvala Vam!
Preporučujem 8
Bosa S
A zasto? Sta to Srbija nudi Evropi? Na celu je trenutno i ostace jos dugo Nemacka. Protiv njih smo se borili u dva svetska rata, pa nam se oduzise 99e. Cinjenica je sa Srbija nema izbora, a cinjenica je i da Evropa ima.
Radovan
A da sam ja neko iz EU,prvo bih upristojio drzavu koja se zove Srbija.Zabranio njenim politicarima da besomucno lazu, da postuju pravo,a ne na mesto sudija da dovode poslusnike. Da se postavljaju strucni i sposobni na vazna mesta,a ne partijski kadrovi cije je osnovno merilo samo koliko ce puta da kazu "kao sto kaze nas predsednik".... Da vlast prestane da laze gradjane i da prestane da daje fiktivna ili lazna obecanja. Da "mandat gradjana" ne koriste po licnom nahodjenju ili potrebi.Da licne ciljeve ne postavljaju za opste. Da nam ne objasnjavaju kako ne znamo sta hocemo,nego oni znaju.Da prestanu da iznose nebitne i lazne podatke. I jos mnogo toga....

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja