ponedeljak, 28.05.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:53

Suša desetkovala voće u Podunavlju

Autor: Olivera Miloševićnedelja, 13.08.2017. u 09:30
Високе температуре угрожавају брескве и нектарине (Фото О. Милошевић)

Sme­de­re­vo – Vo­ća­ri u Po­du­na­vlju ne pam­te ova­ko lo­šu go­di­nu. Su­ša je uze­la da­nak na sva­kom plo­du pa u sme­de­rev­skom kra­ju be­le­že ve­li­ku di­rekt­nu šte­tu, a pro­iz­vo­đa­či stra­hu­ju da će po­sle­di­ce ose­ti­ti i u na­red­noj se­zo­ni.

– Ne pam­tim ova­ko ne­što, a ni sta­ri­ji lju­di ne mo­gu da se se­te ovo­li­kih su­ša. Su­šne su bi­le i 2000. i 2012. go­di­na, ali ni­su bi­le ovo­li­ke šte­te. Vo­ća­ri bo­lje da su pre­spa­va­li ovu se­zo­nu jer si­tu­a­ci­ja je rav­na ele­men­tar­noj ne­po­go­di – ka­že za „Po­li­ti­ku” Bo­ban Mar­ko­vić, di­rek­tor Po­ljo­pri­vred­ne struč­ne slu­žbe Sme­de­re­vo.

Ni pro­iz­vo­đa­či ko­ji ima­ju si­ste­me za na­vod­nja­va­nje, a njih je u Po­du­nav­skom okru­gu tek oko tri od­sto, ne­će mo­ći ni osnov­ne tro­ško­ve da po­kri­ju, a ka­ko će se „po­kr­pi­ti“ osta­lih 97 od­sto vo­ća­ra, Mar­ko­vić ne mo­že ni da za­mi­sli.

Ina­če, rod­no Po­du­na­vlje pod vo­ćem ima 12.000 do 13.000 hek­ta­ra. Ube­dlji­vo naj­go­ri pri­nos je kod ja­bu­ke jer je još u cve­tu iz­mr­zla, na­ro­či­to u ni­žim de­lo­vi­ma, što je znat­no ome­lo rod.  

Ce­ne ja­če od kva­li­te­ta
U od­no­su na ka­ta­stro­fa­lan rod, ce­ne po­du­nav­skog vo­ća ni­su dra­stič­no ni­ske. Ja­bu­ka se kre­će od 40 do 50 di­na­ra na ve­li­ko, bre­skva je bi­la 60, a ovih da­na se be­le­ži blag rast ce­ne jer ne­ma za­li­ha. Gro­žđe je star­to­va­lo sa ma­lo ja­čom ce­nom od sto­ti­nak di­na­ra po ki­lo­gra­mu na ve­li­ko, a tre­nut­no se pro­da­je od 60 do 80 di­na­ra. Na to tre­ba do­da­ti tr­go­vač­ku mar­žu, pa je kraj­njim po­tro­ša­či­ma kao i uvek naj­sku­plje.  Sme­de­rev­ska je­sen će i za njih bi­ti pri­li­ka da po po­volj­ni­joj ce­ni pa­za­re vo­će, vi­no i ra­ki­ju.

– Mo­gu da pot­pi­šem da ove go­di­ne pro­se­čan pri­nos ja­bu­ke na te­ri­to­ri­ji Po­du­nav­skog okru­ga ni­je ve­ći od pet to­na po hek­ta­ru, što je i do šest pu­ta ma­nje od re­al­nih oče­ki­va­nja i uslo­va. Ov­de je sa­svim re­al­no da ima­mo od 25 do 30 to­na po hek­ta­ru – ka­že Bo­ban Mar­ko­vić. 

Ako uz vre­men­ske ne­pri­li­ke do­da­mo i sku­pu pro­iz­vod­nju i pad ce­ne, ne ču­di što se u Po­du­na­vlju sve vi­še ja­bu­ka va­di i sma­nju­ju po­vr­ši­ne pod za­sa­di­ma. Tre­nut­no ja­bu­ke ne­ma na vi­še od tri i po hek­ta­ra. Za ja­bu­kom, po lo­šem pri­no­su is­ta­kla se šlji­va. Su­ša je pre­po­lo­vi­la i pri­nos bre­skve pa pro­iz­vo­đa­či ne mo­gu da se po­di­če sa vi­še od 10 do 12 to­na po hek­ta­ru što je za oko 50 od­sto ma­nje ne­go la­ne. Gro­žđe, ko­je od sveg vo­ća naj­vi­še vo­li sun­ce, još uvek se ne­ka­ko dr­ži, ali po­la­ko i ono po­su­sta­je. Po­je­di­na zr­na su već „spa­lje­na“, ni grozd ni čo­kot ne iz­gle­da­ju sve­že, pa su sli­ke iz ov­da­šnjih vi­no­gra­da pri­lič­no su­mor­ne, za raz­li­ku od pro­šle go­di­ne.

Na ob­ron­ci­ma Sme­de­re­va i oko­li­ne, u broj­nim vi­no­gra­di­ma već je po­če­la ber­ba ra­nih sor­ti gro­žđa, a ber­ba „ham­bur­ga” oče­ku­je se za de­se­tak da­na.

– Ako za ne­de­lju da­na ne pad­ne tem­pe­ra­tu­ra i ne bu­de pa­da­vi­na do­ći će do de­hi­dra­ta­ci­je što će do­dat­no sma­nji­ti pri­nos. Tre­nut­no u hla­du vi­no­gra­da me­ri­mo bli­zu 40 ste­pe­ni, a za­mi­sli­te on­da ka­ko je gro­zdo­vi­ma ko­ji su di­rekt­no osun­ča­ni – ob­ja­šnja­va naš sa­go­vor­nik. U od­no­su na pret­hod­nu je­sen, ko­ja je bi­la be­ri­ćet­na i vi­no­gra­da­ri­ma i vi­na­ri­ma, ove go­di­ne se pro­ce­nju­je da će pri­nos bi­ti ma­nji za oko 30 od­sto.

Gro­žđe se da­nas u ce­lom Po­du­na­vlju ga­ji na oko hi­lja­du hek­ta­ra, a u zlat­no do­ba „Go­do­mi­na”, sa­mo je taj po­ljo­pri­vred­ni kom­bi­nat, po­znat po ču­ve­noj „sme­de­rev­ski“, pod vi­no­gra­di­ma imao 500-600 hek­ta­ra.  I pred­sto­je­ća ma­ni­fe­sta­ci­ja u sla­vu vi­na i gro­žđa „Sme­de­rev­ska je­sen“, sva je pri­li­ka ne­će pro­te­ći u be­ri­će­tu.

– Ma­kar će­mo ima­ti za eks­po­na­te, da se po­hva­li­mo, ali ono što iz­la­že­mo ni­je ni pri­bli­žno stvar­noj si­tu­a­ci­ji – ka­že Mar­ko­vić.


Komentari0
0841b
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja