nedelja, 17.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
nedelja, 13.08.2017. u 11:30 Mi­loš La­zić
SENKE DRAGAČEVA

Neizmiren dug

„Политика” међу оснивачима и гостима (Фото Раде Крстинић)

Na te­snom tr­gu u cen­tru ma­le i ne­kad za­tu­re­ne va­ro­ši­ce, ko­čo­pe­ri se Spo­me­nik tru­ba­ču. Ne jed­nom, već svi­ma ko­ji su pro­de­fi­lo­va­li kroz Gu­ču a Dra­ga­čev­ski sa­bor uz­di­gli do vi­si­na na ko­ji­ma je i da­nas. Ako je, va­lja se, i zbog na­rod­nih mu­zi­ča­ra, i zbog za­hval­nih Dra­ga­če­va­ca. U vre­me Sa­bo­ra bar po­lo­vi­na od ne­ko­li­ko sto­ti­na hi­lja­da go­sti­ju po­že­li da se fo­to­gra­fi­še u sen­ci spo­me­ni­ka, a sreć­ni­ji­ma se ta že­lja i ostva­ri! Zbog to­ga je taj trg sa spo­me­ni­kom jed­no od naj­po­se­će­ni­jih me­sta to­kom nad­me­ta­nja du­va­ča.

A ipak, tu kao da ne­što ne­do­sta­je?

Dra­ga­čev­ski sa­bor je, i ina­če, jed­no ve­li­ko ču­do. Uza sve osta­lo, to se ot­kri­va i u to­me što, ka­ko go­di­ne od­mi­ču, iz­ra­nja sve vi­še „osni­va­ča” tog ču­ve­nog pra­zni­ka srp­skih du­vač­kih ka­pe­la. Kao da ni­ko u Gu­či i Dra­ga­če­vu kra­jem pe­de­se­tih i po­čet­kom še­zde­se­tih go­di­na pro­šlog ve­ka ni­šta dru­go ni­je ni ra­dio već smi­šljao du­vač­ki sa­bor? Za­to bi po­vre­me­no i njih i go­ste va­lja­lo pod­se­ti­ti ka­ko je po­če­lo. Jer, sta­ri­ji su već za­bo­ra­vi­li, dok mla­đi još ni­su do­zna­li.

Osni­va­či Dra­ga­čev­skog sa­bo­ra bi­li su Bla­žo Ra­di­vo­je­vić, u to vre­me no­vi­nar ča­čan­skog „Gla­sa”, doc­ni­je no­vi­nar i ured­nik „Po­li­ti­ke”, Bran­ko V. Ra­di­će­vić, knji­žev­nik, a ta­da iz­ve­štač „Du­ge”, i Slo­bo­dan Pe­ne­zić, ko­ji je, uza sve osta­lo, bio i pot­pred­sed­nik Vla­de Sr­bi­je. 

Ide­ja da se Ve­li­ko­go­spo­jin­ski va­šar u Gu­či oki­ti nad­me­ta­njem du­va­ča iz­ne­dre­na je za sto­lom ča­čan­ske ka­fa­ne „Kod La­zo­vi­ća”, iz ko­je su Bla­žo i Bran­ko kre­nu­li da obi­ja­ju pra­go­ve ko­mi­te­ta, skup­šti­na op­šti­na, udru­že­nja, ra­znih se­kre­ta­ri­ja­ta i dru­gih kul­tur­nih ba­sti­o­na, ne bi li is­ku­ka­li ma­kar po­dr­šku za svoj na­um. A ka­kvo su ras­po­lo­že­nje iza­zva­li, do­bro je te ih ni­su po­hap­si­li, ili sme­sti­li na za­tvo­re­no ode­lje­nje psi­hi­ja­tri­je... a bi­va­lo je i to­ga u ono do­ba!

Ni­ka­da ni­su pri­zna­li ka­ko su se do­mo­gli Slo­bo­da­na Pe­ne­zi­ća, ali on ih je pri­mio i sa­slu­šao, pa ume­sto da ih iz­mar­ši­ra iz kan­ce­la­ri­je, za­ću­tao i uto­nuo u ozbilj­no pre­mi­šlja­nje. Po­sle ne­kog vre­me­na sa­mo je pro­mr­mljao:

– Do­bro, ali ne­moj da ču­jem da je bi­lo ne­ka­kvog sr­bo­va­nja...

Do­volj­no! Ta­ko se i on upi­sao u po­vest Dra­ga­čev­skog sa­bo­ra, a ka­kvo je vre­me bi­lo, nje­go­ve su za­slu­ge mo­žda i naj­ve­će!

Na­ža­lost, pr­vom Sa­bo­ru Kr­cun ni­je pri­su­stvo­vao, imao je valj­da ne­ka pre­ča po­sla, Bran­ka je u po­sled­nji čas iz­da­la hra­brost, pa je čast da pro­gla­si pr­vog po­bed­ni­ka pr­vog Sa­bo­ra pri­pa­la Mir­ku Bo­ji­ću, ta­da no­vi­na­ru „Du­ge”. Do­go­di­ne je pre­šao u „Ilu­stro­va­nu Po­li­ti­ku”, no­se­ći u skrom­nom pr­tlja­gu i Dra­ga­čev­ski sa­bor, pa je naš naj­sta­ri­ji i naj­či­ta­ni­ji ilu­stro­va­ni ča­so­pis de­ce­ni­ja­ma bio po­kro­vi­telj ovog nad­me­ta­nja i pi­sao o nje­mu na­ši­ro­ko, a sva­ke go­di­ne po­bed­ni­ci­ma do­de­lji­vao tru­bu i bu­banj.

Do­bro de, mo­žda Kr­cu­nu, Bla­ži i Bran­ku ne pri­li­če bron­za­na po­pr­sja na ta­kvom me­stu da ne za­zi­va­ju sit­ne pa­ko­sti ve­se­li­jih go­sti­ju Sa­bo­ra, ali bi bar ka­me­no­re­zac mo­gao u mer­mer da ukle­še nji­ho­va ime­na, i krat­ku po­ru­ku o osni­va­či­ma Sa­bo­ra i he­roj­skim po­če­ci­ma, pa da tu plo­ču oka­če na­do­mak onog spo­me­ni­ka, ne­gde na obo­du tr­ga, ko­li­ko da se zna. Jer taj dug se, kad-tad, mo­ra vra­ti­ti. 

Komеntari0
66812
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja