sreda, 01.04.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:08

Dnevno policija iseli sto nasilnika iz stana

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici daje rezultate već posle dva meseca primene, kažu u Autonomnom ženskom centru
Autor: Katarina Đorđevićpetak, 25.08.2017. u 22:00
(Фото Пиксабеј)

Za dva me­se­ca iz­re­če­no je oko 5.000 hit­nih me­ra za­šti­te od na­si­lja u po­ro­di­ci, što u sta­ti­stič­kom pre­vo­du zna­či da se dnev­no iz­rek­ne oko sto me­ra za hit­no uda­lje­nje na­sil­ni­ka iz sta­na, od­no­sno za­bra­na pri­la­ska žr­tvi na­si­lja.

Va­nja Ma­ca­no­vić, advo­kat Auto­nom­nog žen­skog cen­tra, u raz­go­vo­ru za naš list za­klju­ču­je za­to da su ohra­bru­ju­ći efek­ti do­sa­da­šnje pri­me­ne Za­ko­na o spre­ča­va­nju na­si­lja u po­ro­di­ci. 

– Ako se u Austri­ji, ko­ja ima isti broj sta­nov­ni­ka kao i mi, iz­rek­ne isti broj hit­nih me­ra za­šti­te od na­si­lja u po­ro­di­ci kao i u Sr­bi­ji, to zna­či da se za­kon pri­me­nju­je. Sta­ti­sti­ka sve­do­či da su u ju­nu bi­le iz­re­če­ne 1.174 pro­du­že­ne me­re za­šti­te od na­si­lja u po­ro­di­ci, a u na­red­nom me­se­cu – 1.292 pro­du­že­ne me­re za­šti­te – is­ti­če na­ša sa­go­vor­ni­ca iz ove or­ga­ni­za­ci­je ko­ja že­na­ma pru­ža bes­plat­nu prav­nu po­moć.

Va­nja Ma­ca­no­vić do­da­je da je va­žno ob­ja­sni­ti da u slu­ča­ju na­si­lja u po­ro­di­ci po­li­ci­ja iz­ri­če hit­nu me­ru za­šti­te u tra­ja­nju od 48 ča­so­va – na­sil­nik se uda­lja­va iz sta­na na dva da­na, od­no­sno do­bi­ja za­bra­nu pri­la­ska žr­tvi na­si­lja na 48 sa­ti. Po­li­ci­ja po­tom oba­ve­šta­va tu­ži­la­štvo i pod­no­si svu pra­te­ću do­ku­men­ta­ci­ju o kon­kret­nom slu­ča­ju, a tu­ži­la­štvo ima rok od 24 ča­sa da pro­ce­ni da li će pro­du­že­nje te hit­ne me­re za­šti­te žr­tve od na­sil­ni­ka za­tra­ži­ti od su­da. Po za­ko­nu, sud ta­ko­đe ima rok od 24 ča­sa da od­lu­či da li će tu me­ru za­šti­te da pro­du­ži za tri­de­set da­na.

– Ako na­sil­nik pre­kr­ši hit­nu me­ru za­šti­te i pri­đe žr­tvi, po­li­ci­ja to pri­ja­vlju­je pre­kr­šaj­nom su­du, ko­ji u tom slu­ča­ju mo­že da iz­rek­ne ka­znu za­tvo­ra do 60 da­na. Pre­ma po­da­ci­ma AŽC, za pr­vih me­sec da­na pri­me­ne Za­ko­na o spre­ča­va­nju za­ko­na u po­ro­di­ci oko 200 na­sil­ni­ka pre­kr­ši­lo je ovu me­ru i od­mah po­sla­to u za­tvor – ka­že advo­kat Va­nja Ma­ca­no­vić, is­ti­ču­ći da od­lu­ka o uda­lje­nju na­sil­ni­ka iz sta­na vi­še ne za­vi­si od su­bjek­tiv­ne pro­ce­ne po­li­caj­ca. Sva­ki po­li­ca­jac sa­da ima li­stu ri­zi­ka na osno­vu ko­je do­no­si pro­ce­nu o ugro­že­no­sti žr­tve – ako je sa­mo je­dan od ri­zi­ka pri­su­tan, po­li­ca­jac je du­žan da pri­vre­me­no uda­lji na­sil­ni­ka iz sta­na. 

– Spi­sak je po­du­ži. Re­ci­mo ako po­li­ca­jac usta­no­vi da na­sil­nik ima oruž­je, pre­ti (sa­mo)ubi­stvom, ako do­đe do po­da­tka da je na­sil­nik već po­či­nio na­si­lje ili je spre­man da ga po­no­vi, ako usta­no­vi da ja na­sil­nik men­tal­no bo­le­stan ili uzi­ma psi­ho­ak­tiv­ne sup­stan­ce… Ta­ko­đe, ako sa biv­šom su­pru­gom po­sto­ji su­kob oko sta­ra­telj­stva nad de­te­tom ili je na­sil­ni­ku i ra­ni­je bi­la iz­re­če­na hit­ne me­ra za­šti­te od na­si­lja i po­li­ca­jac pro­ce­ni da žr­tva ima ose­ćaj stra­ha od na­sil­ni­ka, on ima pra­vo da na­sil­ni­ka uda­lji iz sta­na – za­klju­ču­je Va­nja Ma­ca­no­vić. 

Na­ša sa­go­vor­ni­ca za kraj pod­se­ća da će su­di­je i tu­ži­o­ci ko­ji ne po­stu­pa­ju po slo­vu Za­ko­na o spre­ča­va­nju na­si­lja u po­ro­di­ci bi­ti pod­vrg­nu­ti di­sci­plin­skom po­stup­ku. 


Komentari25
1f76a
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Branislav L.
John, drugi slučaj u policijskoj stanici gde je čikica (svojih 50ak kg) tražio policijsku pomoć. Prumio je ženu sa kojom je bio u vrzi na stan da žive zajedno. Posle nekog vtemena su počele njene torture. Kad se uspritivio, ona je dovela "dečka fa ga sredi". Polivajci su mu se grohotom smejali. Na kraju je jedan rekao "pa šta hoćeš od nas? Idi lepo pa je tuži". Tako fa sve to što si ti napričao jr mrtvo slovo na papiru. U praksi ne postije kazne za žene. A ovaj zakon mu dodje kao unosan biznis za pribavljanje nekretnina.
Branislav L.
John, zn slučaj gde je lažno prijavljeni muž bio prebijen od strane interventne. Prijavila ga jr supruga sa švalerovog fiksnog telefona za pedofiliju. Posle svedočenja dece bilo im je jasno da je prijava lažna. Bez izvinjenja su izašli iz stana, ostavivši ga krvavog pored tri mala sina. Dotična gospodja nije dobila ni usmeny opomenu da to više ne čini.
Dragica
Svrha ovog zakona je da nauci ljude da probleme u porodici resavaju razgovorom, a ne upotrebom sile.
Friend зона
Исто тако, хиљаде мушкараца који нису насилници свакодневно заврше у friend зони, осуђени да чезну за тим истим девојкама које се удају за те исте насилнике којих дневно 100 буде избачено из стана. Како сејете, тако ћете и пожњети, а нама странкиње дефинитивно не гину, јер се са вама више једноставно не може.
Dragan
Ovaj podatak je za zaljenje, a ne za pohvalu. Ovaj podatak bi bio OK kada bi sve te zene podrazumevano bile andjeli koji nicim ne stvaraju uslove i razloge da do ovoga ne dodje, u sta ne verujem generalno, ovako, to je sto unistenih porodica dnevno. Ukoliko je Srbija drzava ravnopravnih rodova, zasto muskarac biva isteran i zasto muskarac placa alimentaciju po pravilu? Cak i kada je zena preljubnica, na primer? pol i rod treba u svemu izjednaciti. Emigracija mladih, obrazovanih i neobrazovanih, abortusi, razvodi, sve to dovodi do sloma nacije koji se blizi vrtoglavom brzinom.
Mirka
Alimentacija je pravo deteta na izdrzavanje a dete nije krivo sto su mama ili tata preljubnici
Preporučujem 3

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja