ponedeljak, 18.01.2021. ✝ Vеrski kalеndar € Kursna lista
četvrtak, 07.09.2017. u 08:45

Srp­ske đakonije u Oslu

(Фото М. Мијатовић)

Ži­vot u stra­noj ze­mlji pod­ra­zu­me­va po­zna­va­nje je­zi­ka, kul­tu­re i obi­ča­ja, ali isto ta­ko i pred­sta­vlja­nje ze­mlji do­ma­ći­nu svo­je kul­tu­re, tra­di­ci­je, pa i ga­stro­no­mi­je. Srp­sko dru­štvo „Ras” u Oslu po­sto­ji od 2010. go­di­ne, oku­plja oko 500 čla­no­va, od ko­jih je oko sto­ti­nu ak­tiv­nih. U sva­koj pri­li­ci ko­ri­ste mo­guć­nost da pred­sta­ve svoj za­vi­čaj. Jed­na od ta­kvih pri­li­ka bio je Byfest odr­žan u me­stu San­dvi­ka, na­do­mak Osla, kra­jem av­gu­sta, tač­ni­je od 24. do 27. pro­šlog me­se­ca.

Na bi­ni su fol­klor­ci po­ka­za­li igre iz  Šu­ma­di­je, na­stu­pi­la je i gru­pa et­no-pe­va­ča, a na štan­du se mo­glo na­ći ko­ba­si­ca, će­va­pa i plje­ska­vi­ca s ro­šti­lja, za­tim gi­ba­ni­ca i izum jed­ne Vi­o­le­te: pa­la­čin­ke u bo­ji. Nor­ve­ža­ni, ali i lju­di iz dru­gih dr­ža­va, do­bro su pri­hva­ti­li na­še spe­ci­ja­li­te­te, kao i kul­tur­ni pro­gram. U stva­ri, sva­ki na­stup na­ših ama­te­ra ov­de je do­bro pri­hva­ćen i pri­vla­či pa­žnju pu­bli­ke. Na ovom fe­sti­va­lu vi­de­lo se ka­ko na­ro­di Afri­ke ne­gu­ju svo­ju kul­tu­ru. pred­sta­vlje­ne su mno­ge dru­ge ku­hi­nje, ta­ko­zva­ne me­sne, ali i ve­ge­ta­ri­jan­ske.

Udru­že­nje „Ras” je osno­va­no 2010, ali je na­kon po­čet­nog za­no­sa ak­tiv­nost opa­la; da bi 2015. po­no­vo kre­nu­la uz­la­znom li­ni­jom. Na­ziv je iza­bran po sta­rom gra­du Ra­su ko­ji je bio cen­tar srp­ske sred­njo­ve­kov­ne dr­ža­ve. Cilj je da or­ga­ni­za­ci­ja bu­de pre­po­zna­ta kod nor­ve­ških vla­sti i da ima čla­no­ve ko­ji pla­ća­ju čla­na­ri­nu. Mla­đi čla­no­vi su udah­nu­li no­vu ener­gi­ju i rad je živ­nuo. Dru­štvo ima za cilj da se oču­va se­ća­nje na za­vi­čaj, da ne­gu­je dru­že­nje su­na­rod­ni­ka i olak­ša ži­vot da­le­ko od za­vi­ča­ja. Le­po je kad čo­vek ima s kim da pro­go­vo­ri na svom je­zi­ku. 

Am­ba­sa­da Sr­bi­je u Oslu or­ga­ni­za­ci­o­no po­ma­že, ne fi­nan­sij­ski, ali su, ka­žu, za­do­volj­ni no­vom am­ba­sa­dor­kom Su­za­nom Bo­ško­vić Pro­da­no­vić. Po­sto­ji i sa­rad­nja sa Srp­skom pra­vo­slav­nom cr­kvom, pa­ro­hi­jom u Oslu i hra­mom Sve­ti Va­si­li­je Ostro­ški, u či­jim pro­sto­ri­ja­ma se odr­ža­va­ju sa­stan­ci dru­štva, a u pa­ro­hij­skom do­mu se sla­vi i sla­va. U no­vem­bru u Oslu bi­će jed­no­dnev­na ma­ni­fe­sta­ci­ja srp­ske ga­stro­no­mi­je, sa ši­ro­kim iz­bo­rom na­ših je­la i po­sla­sti­ca i na­šom mu­zi­kom pod na­zi­vom „Krč­ma”, na ko­joj će mo­ći da se pro­ba­ju i mno­ga dru­ga je­la na­šeg kra­ja. 

Mi­lan Mi­ja­to­vić

Komеntari4
9e49a
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Bianka Risteski
Hvala Politici sto pise o nasim ljudima u inostranstvu. Lepo je sto nasi zemljaci predstavljaju svoj zavicaj. Kad bi takvih tekstova bilo jos vise !? Svaka cast u ovom sluchaju pisano iz iskustva! Bilo bi interesantno pratiti kako se snalazi pisaoc u novoj sredinu u inostranstvu... nije to lak put shto je izabrao... Stecno neka mu je. Hvala
Marija O
Super,lepo je sto cuvate tradiciju. Volela bih vise ovakvih tekstova da citam u svakodnevnim losim vestima.
Sanja
Bravo RAS-ovci
joca jovic
Bravo zemljaci nasi ! Tako i treba neka svet upozna zavicaj iz koga ste otisli ali neka i mladi koji se tu radjaju znaju gde su im koreni!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

logo

Ovaj veb sajt koristi kolačiće

Sajt politika.rs koristi kolačiće u cilju unapređenja usluga koje pruža. Prikupljamo isključivo osnovne podatke koji su neophodni za prilagođavanje sadržaja i oglasa, nadzor rada sajta i aplikacije. Podaci o navikama i potrebama korisnika strogo su zaštićeni. Daljim korišćenjem sajta politika.rs podrazumeva se da ste saglasni sa upotrebom kolačića.

Prijavitе sе na našu mailing listu

* Obavеzna polja