nedelja, 05.07.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 07.09.2017. u 08:45

Srp­ske đakonije u Oslu

(Фото М. Мијатовић)

Ži­vot u stra­noj ze­mlji pod­ra­zu­me­va po­zna­va­nje je­zi­ka, kul­tu­re i obi­ča­ja, ali isto ta­ko i pred­sta­vlja­nje ze­mlji do­ma­ći­nu svo­je kul­tu­re, tra­di­ci­je, pa i ga­stro­no­mi­je. Srp­sko dru­štvo „Ras” u Oslu po­sto­ji od 2010. go­di­ne, oku­plja oko 500 čla­no­va, od ko­jih je oko sto­ti­nu ak­tiv­nih. U sva­koj pri­li­ci ko­ri­ste mo­guć­nost da pred­sta­ve svoj za­vi­čaj. Jed­na od ta­kvih pri­li­ka bio je Byfest odr­žan u me­stu San­dvi­ka, na­do­mak Osla, kra­jem av­gu­sta, tač­ni­je od 24. do 27. pro­šlog me­se­ca.

Na bi­ni su fol­klor­ci po­ka­za­li igre iz  Šu­ma­di­je, na­stu­pi­la je i gru­pa et­no-pe­va­ča, a na štan­du se mo­glo na­ći ko­ba­si­ca, će­va­pa i plje­ska­vi­ca s ro­šti­lja, za­tim gi­ba­ni­ca i izum jed­ne Vi­o­le­te: pa­la­čin­ke u bo­ji. Nor­ve­ža­ni, ali i lju­di iz dru­gih dr­ža­va, do­bro su pri­hva­ti­li na­še spe­ci­ja­li­te­te, kao i kul­tur­ni pro­gram. U stva­ri, sva­ki na­stup na­ših ama­te­ra ov­de je do­bro pri­hva­ćen i pri­vla­či pa­žnju pu­bli­ke. Na ovom fe­sti­va­lu vi­de­lo se ka­ko na­ro­di Afri­ke ne­gu­ju svo­ju kul­tu­ru. pred­sta­vlje­ne su mno­ge dru­ge ku­hi­nje, ta­ko­zva­ne me­sne, ali i ve­ge­ta­ri­jan­ske.

Udru­že­nje „Ras” je osno­va­no 2010, ali je na­kon po­čet­nog za­no­sa ak­tiv­nost opa­la; da bi 2015. po­no­vo kre­nu­la uz­la­znom li­ni­jom. Na­ziv je iza­bran po sta­rom gra­du Ra­su ko­ji je bio cen­tar srp­ske sred­njo­ve­kov­ne dr­ža­ve. Cilj je da or­ga­ni­za­ci­ja bu­de pre­po­zna­ta kod nor­ve­ških vla­sti i da ima čla­no­ve ko­ji pla­ća­ju čla­na­ri­nu. Mla­đi čla­no­vi su udah­nu­li no­vu ener­gi­ju i rad je živ­nuo. Dru­štvo ima za cilj da se oču­va se­ća­nje na za­vi­čaj, da ne­gu­je dru­že­nje su­na­rod­ni­ka i olak­ša ži­vot da­le­ko od za­vi­ča­ja. Le­po je kad čo­vek ima s kim da pro­go­vo­ri na svom je­zi­ku. 

Am­ba­sa­da Sr­bi­je u Oslu or­ga­ni­za­ci­o­no po­ma­že, ne fi­nan­sij­ski, ali su, ka­žu, za­do­volj­ni no­vom am­ba­sa­dor­kom Su­za­nom Bo­ško­vić Pro­da­no­vić. Po­sto­ji i sa­rad­nja sa Srp­skom pra­vo­slav­nom cr­kvom, pa­ro­hi­jom u Oslu i hra­mom Sve­ti Va­si­li­je Ostro­ški, u či­jim pro­sto­ri­ja­ma se odr­ža­va­ju sa­stan­ci dru­štva, a u pa­ro­hij­skom do­mu se sla­vi i sla­va. U no­vem­bru u Oslu bi­će jed­no­dnev­na ma­ni­fe­sta­ci­ja srp­ske ga­stro­no­mi­je, sa ši­ro­kim iz­bo­rom na­ših je­la i po­sla­sti­ca i na­šom mu­zi­kom pod na­zi­vom „Krč­ma”, na ko­joj će mo­ći da se pro­ba­ju i mno­ga dru­ga je­la na­šeg kra­ja. 

Mi­lan Mi­ja­to­vić

Komentari4
1a117
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Bianka Risteski
Hvala Politici sto pise o nasim ljudima u inostranstvu. Lepo je sto nasi zemljaci predstavljaju svoj zavicaj. Kad bi takvih tekstova bilo jos vise !? Svaka cast u ovom sluchaju pisano iz iskustva! Bilo bi interesantno pratiti kako se snalazi pisaoc u novoj sredinu u inostranstvu... nije to lak put shto je izabrao... Stecno neka mu je. Hvala
Marija O
Super,lepo je sto cuvate tradiciju. Volela bih vise ovakvih tekstova da citam u svakodnevnim losim vestima.
Sanja
Bravo RAS-ovci
joca jovic
Bravo zemljaci nasi ! Tako i treba neka svet upozna zavicaj iz koga ste otisli ali neka i mladi koji se tu radjaju znaju gde su im koreni!

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja