ponedeljak, 17.02.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:33

Prvi državni centar za palijativnu negu

Pri Gerontološkom centru „Kragujevac” 26. septembra biće otvoreno prvo takvo odeljenje za smeštaj obolelih u nekom državnom centru namenjenom starima
Autor: Marija Brakočevićponedeljak, 11.09.2017. u 21:21
Тре­нут­но на смештај че­ка 46 љу­ди (Фо­то: ГЦ „Кра­гу­је­вац”)

Ge­ron­to­lo­ški cen­tar „Kra­gu­je­vac” po­stao je pr­vi cen­tar u Sr­bi­ji u ko­jem po­sto­ji pa­li­ja­tiv­ni ku­tak za zbri­nja­va­nje i ne­gu oso­ba ko­je bo­lu­ju od te­ških i ne­iz­le­či­vih bo­le­sti. No­vo ode­lje­nje na­me­nje­no ko­ri­sni­ci­ma u ter­mi­nal­noj fa­zi bo­le­sti sme­šte­no je u pot­kro­vlju Sta­ci­o­na­ra 2, a sve­ča­no otva­ra­nje za­ka­za­no je za uto­rak 26. sep­tem­bra. Ob­no­vu do­tra­ja­log ta­va­na ko­ji se pro­sti­re na 500 kva­drat­nih me­ta­ra fi­nan­si­ra­lo je Mi­ni­star­stvo za rad, za­po­šlja­va­nje, bo­rač­ka i so­ci­jal­na pi­ta­nja, i to sa 13,8 mi­li­o­na di­na­ra.

Za opre­ma­nje pro­sto­ra i uvo­đe­nje uslu­ge pa­li­ja­tiv­ne za­šti­te i ne­ge po­bri­nu­la se Evrop­ska uni­ja, ko­ja je kroz pro­je­kat „Po­dr­ška Evrop­ske uni­je in­klu­ziv­nom dru­štvu” za Ge­ron­to­lo­ški cen­tar „Kra­gu­je­vac” obez­be­di­la oko 253.000 evra.

Ka­ko je na­ja­vi­la Ve­sna Ran­đe­lo­vić, di­rek­tor­ka GC  „Kra­gu­je­vac”, u no­vom pa­li­ja­tiv­nom cen­tru bi­će me­sta za 26 ko­ri­sni­ka.

– Uvo­đe­njem ove uslu­ge po­sta­li smo pr­vi dr­žav­ni cen­tar za bri­gu o sta­ri­ma u Sr­bi­ji ko­ji pru­ža spe­ci­ja­li­zo­va­nu pa­li­ja­tiv­nu ne­gu. To zna­či da na­ši bu­du­ći ko­ri­sni­ci mo­gu da ra­ču­na­ju na so­ci­jal­nu, zdrav­stve­nu, psi­ho­lo­šku i du­hov­nu za­šti­tu. Sem to­ga, pa­li­ja­tiv­ni cen­tar bi­će okre­nut i po­ro­di­ca­ma obo­le­lih ko­ji su kod nas na sme­šta­ju – ot­kri­va di­rek­tor­ka GC „Kra­gu­je­vac”.

U pa­li­ja­tiv­nom cen­tru na­la­zi se osam bo­le­snič­kih so­ba, ser­vir­ni­ca, ku­pa­ti­la, to­a­let­ni čvo­ro­vi, po­sto­je i dve ve­li­ke dnev­ne so­be, ode­lje­nje in­ten­ziv­ne ne­ge, i sve je ure­đe­no po stan­dar­du za ovu vr­stu uslu­ge.

Već sa­da vla­da ve­li­ko in­te­re­so­va­nje za sme­štaj sta­rih i ne­moć­nih u ovaj no­vi ku­tak pa ta­ko, ot­kri­va Ran­đe­lo­vi­će­va, tre­nut­no na li­sti če­ka­nja ima 46 lju­di. 

– Bi­će me­sta za one naj­u­gro­že­ni­je, a kod nas u cen­tar ina­če mo­gu da do­đu iz svih kra­je­va Sr­bi­je i okru­že­nja. Naj­vi­še ko­ri­sni­ka ima­mo iz Kra­gu­jev­ca i Šu­ma­dij­skog okru­ga, ali no­vaj­li­je pri­ma­mo i iz Ko­sov­ske Mi­tro­vi­ce, Be­o­gra­da, Kru­šev­ca, Ba­nja­lu­ke, Cr­ne Go­re, Voj­vo­di­ne... – na­bra­ja Ran­đe­lo­vi­će­va. 

U pa­li­ja­tiv­ni cen­tar pa­ci­jen­ti će naj­če­šće sti­za­ti iz Kli­nič­kog cen­tra „Kra­gu­je­vac” i bol­ni­ca, ali će i eki­pe ge­ron­to­lo­škog cen­tra ko­ju či­ni le­kar, psi­ho­log i so­ci­jal­ni rad­nik, a ko­je su ob­u­če­ne za zbri­nja­va­nje, od­la­zi­ti u po­ro­di­cu bu­du­ćeg po­ten­ci­jal­nog ko­ri­sni­ka. 

– Oni će od­la­zi­ti u po­ro­di­cu pre­ko Slu­žbe kuć­ne ne­ge i le­če­nja pri do­mu zdra­vlja, od­no­sno po nji­ho­vom zah­te­vu. Sta­tus pa­ci­jen­ta pro­ce­nji­va­će se u cen­tru za so­ci­jal­ni rad po­sle če­ga će, prak­tič­no do kra­ja ži­vo­ta, ko­ri­snik mo­ći da bu­de sme­šten u naš pa­li­ja­tiv­ni cen­tar – ob­ja­šnja­va Ran­đe­lo­vi­će­va, i do­da­je da će se ce­na sme­šta­ja kre­ta­ti iz­me­đu 33.000 i 40.000 di­na­ra.

Ta­kvi ko­ri­sni­ci uglav­nom su zbri­nu­ti na kra­ći pe­ri­od, jer je reč o oso­ba­ma ko­je bo­lu­ju od te­ških i ne­iz­le­či­vih bo­le­sti u svom do­mu ili bol­ni­ci. Cilj je po­bolj­ša­nje kva­li­te­ta nji­ho­vog ži­vo­ta u ter­mi­nal­nom sta­nju. Po­sto­je pro­ce­ne da se na pa­li­ja­tiv­nom sme­šta­ju ina­če za­dr­ža­va­ju od ne­ko­li­ko ne­de­lja do se­dam me­se­ci.


Komentari4
edae0
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

dr
Lepa vest, sa jednom korekcijom: ovo nije prvi drzavni palijativni centar, u Beogradu odavno postoji centar za palijativnu negu u KBC Zvezdara.
Dragic
" u svim zemljama" nema palijativnih centara, ima domova za velike pare!
Dr Petar Z.Stanucevic
U bolnici Dr Voja Dulic u Pozarevcu godinama postoji odeljenje za palijativnu negu i uspesno funkcionise. Pozdavljam vrlo pozrtvovano osoblje i zahvaljujem na nezi clanova moje familije. S postovanjem, dr Pera
Lula
Neophodno je da svaki grad ima po jedan palijativni centar ,kao u svim zemljama

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna / Društvo /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja