utorak, 04.08.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
subota, 16.09.2017. u 22:00
DIGITALNI SVET

Onlajn kompanije plaćaju mali porez u Evropi

EU izgubila 5,4 milijarde poreskih prihoda samo od dva internet giganta „Gugla” i „Fejsbuka”
„Гугл” плаћа ван ЕУ порезе у висини девет одсто остварених прихода, а у унији само 0,82 процента (Фото Ројтерс)

Ze­mlje Evrop­ske uni­je su mo­žda iz­gu­bi­le 5,4 mi­li­jar­de evra po­re­skih pri­ho­da iz­me­đu 2013. i 2015. go­di­ne od „Gu­gla” i „Fej­sbu­ka”, po­ka­zu­je iz­ve­štaj po­sla­ni­ka Evrop­skog par­la­men­ta Po­la Tan­ga, nad­le­žnog za iz­ra­du pred­lo­ga re­for­me kor­po­ra­tiv­nih po­re­za.

Iz­ve­štaj je ob­ja­vljen pre tri da­na, uoči po­čet­ka sa­stan­ka mi­ni­sta­ra fi­nan­si­ja EU u eston­skoj pre­sto­ni­ci Ta­lin, na ko­jem će raz­go­va­ra­ti o to­me ka­ko da se po­ve­ća­ju po­re­zi ve­li­kim on­lajn kom­pa­ni­ja­ma op­tu­že­nim da pre­ma­lo pla­ća­ju u Evro­pi, iz­ve­šta­va agen­ci­ja Roj­ters, a kod nas Tan­jug.

Di­gi­tal­ne mul­ti­na­ci­o­nal­ne kom­pa­ni­je „mi­ni­mi­zi­ra­ju ukup­ne po­re­ske oba­ve­ze u EU usme­ra­va­ju­ći sve pri­ho­de u ze­mlje čla­ni­ce s ni­skim po­re­skim sto­pa­ma, kao što su Ir­ska i Luk­sem­burg”, na­vo­di se u iz­ve­šta­ju ovog po­sla­ni­ka u Evrop­skom par­la­men­tu. Do­ku­ment se pr­ven­stve­no od­no­si na dru­štve­nu mre­žu „Fej­sbuk” i pre­tra­ži­vač „Gugl”, ko­ji je sad deo „Al­fa­be­ta”, jer te dve ame­rič­ke kom­pa­ni­je naj­ve­ći deo pri­ho­da ostva­re­nih u EU knji­že u Ir­skoj ko­ja ima ni­sku sto­pu po­re­za na do­bit, što im omo­gu­ća­va da u pla­ća­ju da­le­ko ni­že po­re­ze od onih ko­je da­ju u dru­gim de­lo­vi­ma sve­ta.

„Gugl” pla­ća van EU po­re­ze u vi­si­ni de­vet od­sto ostva­re­nih pri­ho­da, a u uni­ji sa­mo 0,82 pro­cen­ta. „’Fej­sbu­ko­vi’ po­re­zi, iz­ra­že­ni kao udeo u pri­ho­di­ma ostva­re­nim van EU, iz­no­se iz­me­đu 28 i 34 pro­cen­ta, dok je u EU taj ra­spon ni­zak i kre­će se iz­me­đu 0,03 pro­cen­ta i 0,1 po­sto”, do­da­je se u do­ku­men­tu.

Na osno­vu to­ga, pro­ce­nje­no je da su ze­mlje čla­ni­ce EU, iz­u­zev Ir­ske, iz­gu­bi­le iz­me­đu 5,1 i 5,4 mi­li­jar­de evra po­re­skih pri­ho­da iz­me­đu 2013. i 2015. Po­sla­nik Tang je za­du­žen da u Evrop­skom par­la­men­tu „pro­gu­ra” pred­log po­re­ske re­for­me, po­znat kao za­jed­nič­ka po­re­ska osno­vi­ca za pred­u­ze­ća, či­ji je cilj uskla­đi­va­nje na­ci­o­nal­nih po­re­skih olak­ši­ca na do­bit kom­pa­ni­ja. On pla­ni­ra da uve­de amand­man ko­ji bi na­lo­žio on­lajn mul­ti­na­ci­o­nal­nim kom­pa­ni­ja­ma da pla­ća­ju po­rez u ze­mlja­ma EU u ko­ji­ma su pri­sut­ne sa „di­gi­tal­nom plat­for­mom” ko­ja ge­ne­ri­še naj­ma­nje pet mi­li­o­na evra go­di­šnjeg pri­ho­da.

Po­sto­je­ći pro­pi­si pred­vi­đa­ju da in­ter­net kom­pa­ni­je pla­ća­ju po­re­ze sa­mo u onim ze­mlja­ma u ko­ji­ma su fi­zič­ki pri­sut­ne i re­gi­stro­va­ne, bez ob­zi­ra gde ostva­ru­ju do­bit.

Tan­gov amand­man je sli­čan pred­lo­gu ko­ji je sa­či­ni­lo eston­sko pred­sed­ni­štvo EU, a o ko­jem će mi­ni­stri fi­nan­si­ja EU raz­go­va­ra­ti.

Komentari0
982b1
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja