subota, 19.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 11:22

AFP: Prvi put i predsednik Vlade na beogradskom Prajdu

nedelja, 17.09.2017. u 09:58
(Фото Танјуг/С.Р.)

Ovogodišnja Parada ponosa u Beogradu prva je na kojoj će učestovati i predsednik Vlade Srbije, javlja AFP, i podseća da je Ana Brnabić u junu postala jedan od malobrojnih premijera u svetu koji se otvoreno deklariše kao pripadnik LGBT populacije.

Aktivisti, međutim, kažu da su anti-gej predrasude i dalje raširen problem u Srbiji.

Ove godine očekuje se oko 3.000 učesnika Prajda, a za održavanje reda će biti angažovano oko 2.000 policajaca - više nego dvaput manje u odnosu na prošlu godinu, kaže jedan od organizatora Goran Miletić.

„Svake godine imamo neki pozitivan korak napred”, rekao je on za AFP.

Francuska agencija navodi da je imenovanje Ane Brnabić na mesto premijera bilo iznenađenje, koje je kod skeptika izazivalo sumnju da predstavlja deo pokušaja da se promeni imidž Srbije, u sklopu nastojanja predsednika Aleksandra Vučića da zemlju uvede u Evropsku uniju.

Na konferenciji o govoru mržnje, u petak, Brnabićeva je kao „besmislene” odbacila optužbe da je postala šef vlade samo zbog svoje seksualne orijentacije.

Kao tehnokrata, sa iskustvom u biznisu, ona je u intervjuima nastojala da se distancira od LGBT pitanja i izražavala nadu da ljudi na nju neće gledati kroz prizmu njene seksualne orijentacije.

„Različitost i tolerancija ne smeju biti svedeni samo na priznanje i uvažavanje pripadnika LGBT populacije, već i na druge manjinske grupe” rekla je Brnabić.

AFP ukazuje da će još dva ministra Vlade Srbiije ove godine biti na beogradskom Prajdu.

Agencija podseća da je prva Parada ponosa u Beogradu, 2001. godine, završena nasiljem nad učesnicima, a da je skoro deceniju kasnije, 2010. godine takav skup ipak održan, ali je ponovo došlo do nasilja između anti-gej aktivista i policije, posle čega Prajd nije održan naredne tri godine. 

Rebić: Očekujemo da Prajd protekne bez problema

Direktor policije Vladimir Rebić očekuje da Parada ponosa danas protekne bez problema.

„Policija je tu da obezbedi javni red i mir i sigurnost za građane i verujem da će mere koje smo preduzeli, ali i promena svesti kod građana, doprineti da manifestacija prođe bez problema”, rekao je Rebić za RTS.

Govoreći o incidentima ispred TV Pink i RTS-a tokom jučerašnjeg protesta Dveri, on je najoštrije osudio nasilje, pre svega nad ženama i nad novinarskom profesijom i ponovio da je počinilac uhapšen.

„On će danas ili sutra biti priveden nadležnom tužiocu i dalja sudbina će biti određena odlukom tužioca”, rekao je Rebić. (Tanjug)


Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja