sreda, 26.02.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 12:11

Obnova prihvatilišta za odrasle i starije u Novom Sadu

Radovi startuju sredinom oktobra, za šta je izdvojeno 101,7 miliona dinara. – Umesto za 35, biće mesta za 65 ugroženih
Autor: Marija Brakočevićponedeljak, 18.09.2017. u 20:20
Уста­но­ва од по­ве­ре­ња ко­ја ра­ди већ 53 го­ди­не (Фо­то Ге­рон­то­ло­шки цен­тар „Но­ви Сад”)

Do­bra vest sti­že iz Ge­ron­to­lo­škog cen­tra „No­vi Sad”. Već sre­di­nom ok­to­bra po­či­nje na­do­grad­nja i do­grad­nja Pri­hva­ti­li­šta za od­ra­sle i sta­ri­je ko­je se na­la­zi u okvi­ru kom­plek­sa Do­ma za sta­ri­je i pen­zi­o­ne­re u Fu­to­gu. U ovoj usta­no­vi so­ci­jal­ne za­šti­te tre­nut­no bo­ra­vi 26 ko­ri­sni­ka, iako ima me­sta za 35 oso­ba ko­je su vi­tal­no ugro­že­ne zbog te­škog zdrav­stve­nog sta­nja, lo­še ma­te­ri­jal­ne si­tu­a­ci­je, ne­re­še­nog stam­be­nog pro­ble­ma, al­ko­ho­li­zma...

Svi oni, ka­ko po­ru­ču­je Sla­vi­ca Škr­bić, di­rek­tor­ka Ge­ron­to­lo­škog cen­tra „No­vi Sad”, bi­će va­lja­no zbri­nu­ti dok bu­de tra­ja­la ob­no­va.

– Do po­lo­vi­ne ok­to­bra tre­ba da iz­me­sti­mo ko­ri­sni­ke, od ko­jih će je­dan deo oti­ći u dom na No­vom na­se­lju, a reč je o ne­po­kret­nim sta­na­ri­ma, dok će­mo deo po­kret­nih sme­sti­ti u ne­ki ade­kva­tan pro­stor, uko­li­ko nam „Po­slov­ni pro­stor” obez­be­di ku­tak za njih. Mo­že da se de­si i da iz­naj­mi­mo kon­tej­ne­re za sme­štaj ko­ri­sni­ka, ako ne na­đe­mo bo­lji pro­stor, a ta­kvi već po­sto­je is­pred Cen­tra za so­ci­jal­ni rad – na­ja­vlju­je Škr­bi­će­va. 

Za ob­no­vu pri­hva­ti­li­šta sa pri­hvat­nom sta­ni­com obez­be­đe­no je 101,7 mi­li­o­na di­na­ra, od ko­jih je po­kra­jin­ska vla­da obez­be­di­la 56,7 mi­li­o­na di­na­ra, a grad No­vi Sad 45 mi­li­o­na di­na­ra. 

Ka­da re­no­vi­ra­nje bu­de za­vr­še­no, a pro­ce­nju­je se da će za taj po­du­hvat bi­ti po­treb­no od šest do 12 me­se­ci, u objek­tu će bi­ti me­sta za još 30 ko­ri­sni­ka. 

Ge­ron­to­lo­ški cen­tar „No­vi Sad” osno­van je 1964. go­di­ne i u okvi­ru nje­ga po­sto­je i tri do­ma za sta­re i pen­zi­o­ne­re – u Fu­to­gu, na Li­ma­nu i u No­vom na­se­lju – u ko­ji­ma ima me­sta za 868 du­ša. 

Ove go­di­ne u do­mu na No­vom na­se­lju re­no­vi­ran je tre­ći sprat, na­me­njen za sta­ci­o­nar­ni sme­štaj ko­ri­sni­ka. Od pre pet me­se­ci 20 ko­ri­sni­ka na ras­po­la­ga­nju ima luk­su­zne, kom­for­ne, jed­no­kre­vet­ne gar­so­nje­re. Ukup­no ih je 14. U objek­tu su, do­da­je Škr­bi­će­va, za­me­nje­ni i krov­ni pro­zo­ri, ta­ko da je i pro­stor na pe­tom spra­tu ospo­so­bljen za bo­ra­vak ko­ri­sni­ka. Ge­ron­to­lo­ški cen­tar je ina­če do­bio i no­vo sa­ni­tet­sko vo­zi­lo mi­nu­le go­di­ne, ali i me­di­cin­sku opre­mu u vred­no­sti od 3,5 mi­li­o­na di­na­ra od po­kra­jin­ske vla­sti i Mi­ni­star­stva ra­da. 

Naj­ve­ći pro­blem su li­ste če­ka­nja za dom „Fu­tog”, ta­ko da nad­le­žni tre­nut­no ra­de na iz­ra­di pro­jek­ta za adap­ta­ci­ju ta­van­skog pro­sto­ra u ko­jem bi mo­glo da se obez­be­di me­sto za još 20 ko­ri­sni­ka. 

– „Fu­tog” je spe­ci­fi­čan. Dom je sme­šten u se­o­skoj sre­di­ni i po­sto­ji ve­li­ki pri­ti­sak gra­đa­na za ula­zak u nje­ga. Tre­nut­no 40 lju­di če­ka da bu­de sme­šte­no, a tu se na­la­zi i ode­lje­nje za de­ment­ne, u iz­dvo­je­noj zgra­di, pa je za­to to­li­ka na­va­la na nje­ga. Čim bu­de­mo iz­ra­di­li pro­je­kat ob­no­ve, oče­ku­je­mo i da će nam bi­ti obez­be­đe­na sred­stva za re­kon­struk­ci­ju „Fu­to­ga”, ali i osta­la dva do­ma – na­ja­vlju­je di­rek­tor­ka Ge­ron­to­lo­škog cen­tra „No­vi Sad” i ot­kri­va da je cen­tar još pro­šle go­di­ne sve pro­jek­te za kom­plet­nu ob­no­vu do­ma „Li­man” pre­dao Kan­ce­la­ri­ji za jav­na ula­ga­nja. Zva­nič­ni od­go­vor nad­le­žni ni­su još do­bi­li, is­ti­če Škr­bi­će­va, ali do­da­je da „po­sto­je uve­re­nja od voj­vo­đan­skog pre­mi­je­ra da će sred­stva za ’Li­man’ bi­ti obez­be­đe­na i da će u na­red­noj go­di­ni bi­ti re­kon­struk­ci­je tog objek­ta”. 

U cen­tru is­ti­ču i da su tre­nut­no u iz­ra­di i pro­jek­ti kom­plet­ne sa­na­ci­je do­mo­va „Fu­tog” i „Bistrica” na No­vom na­se­lju, s tim što su sla­be tač­ke onog u No­vom na­se­lju sto­la­ri­ja, fa­sa­da, krov, su­te­ren... 

– Ako bu­de bi­lo nov­ca, ta­mo će­mo re­no­vi­ra­ti i vo­do­vod­no-ka­na­li­za­ci­o­nu in­sta­la­ci­ju. Za ob­no­vu do­mo­va u Fu­to­gu i No­vom na­se­lju po­treb­no nam je oko mi­li­jar­du di­na­ra – is­ti­če Sla­vi­ca Škr­bić.


Komentari1
75a3f
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Teofanija Mitić
Лепа вест, али би било добро да се коначно реновирају и постојећи домови, нарочито онај у Фрушкогорској у Новом Саду, у којем и даље стоје каде у купатилима и зелено обојени зидовиод пре скоро 50 година, а питам се како стари људи улазе у те каде, ако у својим кућама то нису могли. Свако опрема своју собу, кречи, купује електричне уређаје, пресвлачи намештај, све то за скоро педесет хиљада динара и непрекидна поскупљења.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna / Društvo /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja