ponedeljak, 28.09.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
nedelja, 24.09.2017. u 09:30 Snežana Kovačević

I komšije muče fenomeni „Bolonje”

Групна фотографија из ректората Универзитета у Новом Саду са јучерашњег скупа (Фото Танјуг/Ј. Пап)

No­vi Sad – Mla­di lju­di s di­plo­ma­ma pr­vog ste­pe­na vi­so­kog obra­zo­va­nja ko­je tr­ži­šte ra­da uop­šte ne tra­ži ni­su sa­mo u Sr­bi­ji fe­no­men bo­lonj­skog si­ste­ma stu­di­ra­nja. S istim pro­ble­mom su­o­ča­va se i hr­vat­sko dru­štvo, su­de­ći po re­či­ma dr­žav­nog se­kre­ta­ra u mi­ni­star­stvu na­u­ke i obra­zo­va­nja Re­pu­bli­ke Hr­vat­ske, do­cen­ta dr Mat­ka Glun­či­ća. Po­pu­lar­na „Bo­lo­nja” do­ne­la je na ovim pro­sto­ri­ma, ka­ko ka­že rek­tor­ka Uni­ver­zi­te­ta Cr­ne Go­re, pro­fe­sor­ka Rad­mi­la Voj­vo­dić, hi­per­fin­fla­ci­ju di­plo­ma.

Go­vo­re­ći za „Po­li­ti­ku” o hr­vat­skom is­ku­stvu, dr­žav­ni se­kre­tar u mi­ni­star­stvu na­u­ke i obra­zo­va­nja Glun­čić re­kao je da je Hr­vat­ska sva­ka­ko spro­ve­la Bo­lonj­sku de­kla­ra­ci­ju, ali da u to­me po­sto­je i pro­ble­mi.

„Ima­mo zna­čaj­nih pro­ble­ma u pro­vo­đe­nju ’Bo­lo­nje’. Je­dan od tih bit­nih pro­ble­ma je što u Re­pu­bli­ci Hr­vat­skoj ni­je pre­po­znat ni­vo pr­vo­stup­ni­ka. Ima­te taj niz stu­de­na­ta ko­ji za­vr­ša­va­ju kao pr­vo­stup­ni­ci i ne­ma­ju se gde za­po­sli­ti”, ob­ja­šnja­va Glun­čić.

„Pr­vo­stup­ni­ci”, ili oni ko­ji za­vr­še pr­vi deo stu­di­ja po bo­lonj­skom si­ste­mu (tri–če­ti­ri go­di­ne), po­sle tih stu­di­ja mo­gu ići na još dve go­di­ne u dru­gom ste­pe­nu. Mno­gi to i či­ne – ka­ko to Glun­čić ka­že, pre­ko 95 od­sto njih. 

„Jed­no­stav­no, ti stu­den­ti mo­ra­ju na­sta­vi­ti stu­di­ra­ti, iako je bi­la ide­ja da se ras­te­re­ti vi­so­ko obra­zo­va­nje, od­no­sno da se je­dan ve­li­ki deo stu­de­na­ta za­po­sli od­mah na­kon tri ili če­ti­ri go­di­ne stu­di­ra­nja”, do­da­je hr­vat­ski dr­žav­ni se­kre­tar za na­u­ku i obra­zo­va­nje. 

Glun­čić je u No­vom Sa­du pri­su­stvo­vao me­đu­na­rod­nom sku­pu o obra­zo­va­nju, odr­ža­nom 21. i 22. sep­tem­bra. Skup je ki­ne­ska ini­ci­ja­ti­va ko­jom ova ze­mlja pod­sti­če di­ja­log, sa­rad­nju i stva­ra čvr­šće ve­ze sa 16 dr­ža­va cen­tral­ne i is­toč­ne Evro­pe, a deo je sve­o­bu­hvat­nog pro­jek­ta Ki­ne „Po­jas i put”.

Sku­pu je pri­su­stvo­va­la i rek­tor­ka Uni­ver­zi­te­ta Cr­ne Go­re, ko­ja je na mar­gi­na­ma ovog do­ga­đa­ja za „Po­li­ti­ku” na­ve­la da je „Bo­lo­nja” na biv­šim ju­go­slo­ven­skim pro­sto­ri­ma do­ne­la ve­li­ku po­pu­la­ri­za­ci­ju i oma­so­vlje­nje vi­so­kog obra­zo­va­nja. To i je­ste bio cilj, ka­že pro­fe­sor­ka Voj­vo­dić, tog flek­si­bil­nog na­či­na stu­di­ra­nja, ali na­po­mi­nje da je „Bo­lo­nja” isto ta­ko do­ne­la hi­pe­rin­fla­ci­ju di­plo­ma.

„Po­sta­la je va­žna di­plo­ma, a ne zna­nje. Na­stao je je­dan ogro­man ’gap’ iz­me­đu ono­ga što pro­iz­vo­de obra­zov­ne in­sti­tu­ci­je i tr­ži­šte ra­da”, is­ti­če.

Ogrom­na je in­fla­ci­ja i uni­ver­zi­tet­skih in­sti­tu­ci­ja, a to, do­da­je, tre­ba kon­tro­li­sa­ti. „Pro­sto, ni­ču i ni­ču uni­ver­zi­te­ti, ne­ma do­volj­no kon­tro­le kva­li­te­ta, ne­ma do­volj­no agen­ci­ja, ne­ma ne­za­vi­sno­sti tih agen­ci­ja. To su ja­ko te­ške po­sle­di­ce po zna­nje, po po­tre­bu da su­štin­ski ospo­so­blja­va­mo lju­de da raz­vi­ja­ju na­še ze­mlje ko­je pa­te u ovim tran­zi­ci­o­nim okol­no­sti­ma i u ovim ne­pre­sta­nim po­li­tič­kim ten­zi­ja­ma, u ovom za­sto­ju u pri­la­zu Evrop­skoj uni­ji, gde i te ka­ko tr­pi­mo u tom sta­tus kvo sta­nju”, na­vo­di Voj­vo­di­će­va.

Cr­no­gor­ski uni­ver­zi­tet, po nje­nim re­či­ma, kao in­te­gri­sa­ni uni­ver­zi­tet mo­gao je da spro­ve­de „re­for­mu re­for­me” i po­sled­nje tri go­di­ne ra­dio je na „te­škom, kr­va­vom po­slu”. Bi­lo je tu i mno­go ot­po­ra, jer su obra­zov­ni si­ste­mi, ob­ja­šnja­va, tro­mi – „ne tr­pe pro­me­ne, pa­ra­dok­sal­no, ali je ta­ko”. Na­vo­di da su se kroz tu „re­for­mu re­for­me” pri­la­go­di­li mo­de­lu „3+2+3”, sma­nji­li ogro­man broj eg­zo­tič­nih sme­ro­va ko­ji su na­sta­ja­li u ne­kim fa­za­ma raz­vo­ja uni­ver­zi­te­ta...

Komentari6
21429
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Ljubisa
" Hiperinflacija diploma" ( rekao bih hiperinflacija bezvrednih diploma). Ugusicemo se " bolonjskim" konceptom obrazovanja. Od pocerka ' invalidan kincept obrazovanja' i, posebno, invalidan naucni koncept. Doktori nauka bez bilo kakvog iskustva. Ono sto znamo u mnogim centrima obrazovanja ( Pariz, na primer) ne prepoznaju " bolonju' - kako da bolonja ' egzistira' pored Sorbone. Bice da je pre u pitanju uloga koju su nam izdefinisali i obrazovni sistem koji treba udovolji tim " zahtevima"
Drnda
Zivim na zapadu vec neko vreme. Kod nas sam studirao, ovde radim kao inzenjer. Iz teksta i vasih predhodnih komentara se vidi koliko zaostajemo za zapadom. Prvo ovde vecina zavrsava bachelor studije i prica da se za tri godine ne moze nauciti ni limarski zanat je smesna. Jedino kod nas se toliko paznje obraca na diplomu, ovde se na to jako malo gleda, najbitnije je iskustvo i preporuka predhodnog poslodavca. Zato je malo teze doci do prvog posla. Naravno od vas se trazi da konstantno ucite, da se usavrsavate i budete kreativni i konstruktivni. Imate godisnje sednice sa predpostavljenim gde se ocenjuje vas rad. Dok sam radio kod nas bitna je bila diploma i po kom stepenu ce mi se obracunati plata, sta i kako radim bilo je manje bitno. Zato i jesmo tu gde smo.
Боривоје Банковић
"На­стао је је­дан огро­ман ’гап’"!? Забога! А шта је струка уважене ректорке Војводић? Фејсбук или кафићологија?
Милош Лазић
Многе државе нису прихватиле такав систем студија, иако је нама то било представљено као обавеза, као некакво морање? Истина је да се за три године не може ваљано научити ни аутолимарски занат, а последице ћемо трпети и ми, и генерације за нама.
Mimica
Hah, Radmila Vojvodić. Prvo političar, pa ostalo; sve što je zapadno, ič nije po volji.

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja