sreda, 16.10.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 22:55

Likovna kolonija u zadužbini kneza Lazara

U porti crkve u požeškom selu Prilipcu stvara dvadesetak domaćih i inostranih slikara i vajara
Autor: B. Pe­jo­vićsubota, 23.09.2017. u 20:02
Умет­ност је сти­гла и с по­чет­ком је­се­ни (Фото С. Јовичић)

Pri­li­pac – Cr­kva u po­že­škom se­lu Pri­lip­cu ko­ju je, pre­ma na­rod­nom pre­da­nju, po­di­gao knez La­zar 15 go­di­na pre Ko­sov­skog bo­ja, šest i po ve­ko­va po grad­nji le­po je ure­đe­na sve­ti­nja, ali i ste­ci­šte umet­ni­ka iz ze­mlje i sve­ta, či­jim stva­ra­njem ga­le­ri­je umet­nič­kih de­la na­sta­ju. Ov­de se već 23. go­di­nu za­re­dom, uvek oko Ma­le Go­spo­ji­ne, odr­ža­va li­kov­na ko­lo­ni­ja „Pri­li­pac”.

Njoj za­hva­lju­ju­ći, se­lo sa­da u ob­no­vlje­noj za­dru­žnoj gra­đe­vi­ni ima tri ga­le­ri­je s pre­ko 500 vred­nih sli­ka i skulp­tu­ra, ra­do­va uče­sni­ka pret­hod­nih ko­lo­ni­ja.

Umet­nost je ov­de sti­gla i s po­čet­kom ove je­se­ni, dva­de­se­tak do­ma­ćih i ino­stra­nih sli­ka­ra i va­ja­ra stva­ra uz taj hram: pred dve­ri­ma cr­kve i u nje­nom ko­na­ku, u li­va­da­ma i voć­nja­ci­ma. Pri­li­pac je se­lo rod­no, u obi­lju je­se­njih plo­do­va, a i umet­nič­ke sli­ke ov­de sa­da do­bro „ra­đa­ju”. 

Me­đu uče­sni­ci­ma ko­lo­ni­je i ove go­di­ne je Mi­o­mir Mi­šo Ve­mić, aka­dem­ski sli­kar iz Nik­ši­ća, ko­ji već 11 je­se­ni stva­ra uz cr­kvu u Pri­lip­cu. – Ova ko­lo­ni­ja je pre­ra­sla u in­sti­tu­ci­ju s ob­zi­rom na tra­ja­nje, kva­li­tet i broj­nost stvo­re­nih umet­nič­kih de­la. Mi­slim da ona tre­ba da uđe na kul­tur­nu ma­pu ne sa­mo op­šti­ne Po­že­ga već i naj­va­žni­jih de­ša­va­nja u kul­tu­ri Sr­bi­je. Le­po je ov­de ra­di­ti, me­šta­ni nas na sva­kom ko­ra­ku po­dr­ža­va­ju u stva­ra­nju, če­sto i da­ru­ju – ka­že on.

Iz Če­ške je na ovu ko­lo­ni­ju do­šao is­ku­sni Ja­ri Va­sin­ger (70), aka­dem­ski sli­kar iz gra­da Aš, a svo­je uti­ske ova­ko pre­no­si: – Iako sam ka­to­lik, bli­zi­na ove cr­kve i du­hov­ni mo­me­nat mi iz­u­zet­no go­di u mom sli­kar­stvu. A ono što mi je u du­ši pre­no­sim na plat­no. 

Ov­de je pr­vi put San­dra Sto­ja­no­vić, aka­dem­ski di­zaj­ner tek­sti­la iz Ni­ša. Odu­še­vlje­na je go­sto­prim­stvom, am­bi­jen­tom i pro­sto­rom za rad. Sli­ka na svi­li, iako to ni­je la­ko ra­di­ti na ko­lo­ni­ja­ma. – Vr­lo mi je bi­tan du­hov­ni mo­me­nat, drev­na cr­kva kao osno­va ovog de­ša­va­nja da­je po­seb­no na­dah­nu­će za stva­ra­nje – re­kla nam je ona.

A sve oko ko­lo­ni­je, ka­ko ka­žu u Pri­lip­cu, po­če­lo je i de­ša­va se uz en­tu­zi­ja­zam sve­šte­ni­ka Mi­la­na Po­po­vić, pro­to­na­me­sni­ka ove cr­kve. Ni­je se, ve­li on, ova­kvom po­stig­nu­ću na­dao na po­čet­ku po­du­hva­ta 1995. go­di­ne. Osmi­slio je ta­da da se umet­ni­ci oku­pe i dru­že, sva­ko ov­de osta­vi po dve svo­je sli­ke ili skulp­tu­re, a za­uz­vrat do­bi­je ma­te­ri­jal za rad, lep sme­štaj, do­ma­ću hra­nu, pa­žnju. Sve to ka­ko bi se ovim sa­dr­ža­jem ču­lo za Pri­li­pac i cr­kvu. Ostva­re­no je i vi­še od to­ga, ko­lo­ni­ja je ste­kla ugled u umet­nič­kom sve­tu.  

– Is­tra­ja­va­mo na or­ga­ni­zo­va­nju ove ko­lo­ni­je, ma­da ni­je la­ko s kul­tur­nim sa­dr­ža­jem u jed­nom se­lu ova­ko du­go tra­ja­ti. Imam po­dr­šku me­šta­na, op­šti­ne Po­že­ga, spon­zo­ra. Mi Sr­bi smo kul­tu­ran na­rod, sa­mo nas tre­ba upo­sli­ti – re­če nam sve­šte­nik Mi­lan.


Komentari0
14705
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja