sreda, 19.09.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:45
SARADNjA „POLITIKE” I DOMA ZDRAVLjA „SAVSKI VENAC”

Naše čitateljke besplatno na pregledima dojki

Zainteresovane žene, bez uputa i zdravstvene knjižice, mogu da zakažu pregled u četvrtak od 12 do 13 sati na broj telefona „Politike” 011-330-1758
Autor: Danijela Davidov-Kesarsreda, 11.10.2017. u 21:11
Ка­да се рак дој­ке от­кри­је на вре­ме девет од десет же­на бу­де из­ле­че­но (Фото Р. Крстинић)

List „Po­li­ti­ka” u sa­rad­nji sa Do­mom zdra­vlja „Sav­ski ve­nac”, po­vo­dom obe­le­ža­va­nja Me­đu­na­rod­nog me­se­ca bor­be pro­tiv ra­ka doj­ke, or­ga­ni­zo­va­će u su­bo­tu, 14. ok­to­bra, od 8 do 18 sa­ti, bes­plat­ne pre­ven­tiv­ne ul­tra­zvuč­ne i ma­mo­graf­ske pre­gle­de doj­ki za za­in­te­re­so­va­ne či­ta­telj­ke. Pre­gle­di bez upu­ta i zdrav­stve­ne knji­ži­ce mo­gu da se za­ka­žu u četvrtak od 12 do 13 sa­ti na broj te­le­fo­na „Po­li­ti­ke” 011-330-1758. 

Ka­ko is­ti­če dr Du­brav­ka Mi­ljuš, di­rek­tor­ka DZ „Sav­ski ve­nac”, le­ka­ri će naj­pre ra­di­ti pri­ja­vlje­nim že­na­ma ul­tra­zvuč­ne pre­gle­de doj­ki, a po po­tre­bi i in­di­ka­ci­ji i ma­mo­graf­ski pre­gled. Osim pre­gle­da, že­ne će do­bi­ja­ti i edu­ka­tiv­ne sa­ve­te o sa­mo­pre­gle­du doj­ki i zna­ča­ju pre­ven­tiv­nih pre­gle­da.

– Pre­ven­tiv­ni pre­gle­di ima­ju ve­li­ki zna­čaj jer da­ju mo­guć­nost ra­nog ot­kri­va­nja kar­ci­no­ma. Bit­no je da se skre­ne pa­žnja na ras­pro­stra­nje­nost ra­ka doj­ke i po­dig­ne svest o zna­ča­ju pre­ven­ci­je i ra­nog ot­kri­va­nja, kao i o mo­guć­no­sti­ma pra­vo­vre­me­nog le­če­nja oso­ba obo­le­lih od ra­ka doj­ke – ka­že dr Mi­ljuš.

Uko­li­ko se kar­ci­nom di­jag­no­sti­ku­je u ra­noj fa­zi i na­kon to­ga le­či, pro­ce­nat iz­le­če­nja iz­no­si čak 97 od­sto. U Sr­bi­ji se sva­ke go­di­ne re­gi­stru­je oko 4.000 no­vo­ot­kri­ve­nih slu­ča­je­va obo­le­lih od kar­ci­no­ma doj­ke, a čak 1.600 že­na umre. Pre­ven­tiv­ni pre­gle­di da­ju mo­guć­nost ra­nog ot­kri­va­nja kar­ci­no­ma i skre­ću pa­žnju na ras­pro­stra­nje­nost ra­ka doj­ke. 

– Neo­p­hod­no je da že­ne bu­du sve­sne zna­ča­ja pre­ven­ci­je ka­da je ova bo­lest u pi­ta­nju, a pre­ven­ci­ja pod­ra­zu­me­va re­dov­ne sa­mo­pre­gle­de, pre­gle­de kod le­ka­ra, re­a­go­va­nje na sva­ku uoče­nu pro­me­nu na doj­ka­ma i zdrav ži­vot – iz­be­ga­va­nje stre­sa, zdra­vu is­hra­nu i ba­vlje­nje fi­zič­kim ak­tiv­no­sti­ma – do­da­je dr Mi­ljuš.

Ka­da se rak doj­ke ot­kri­je na vre­me 9 od 10 že­na bu­de iz­le­če­no.


Komentari0
a3121
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna / Društvo /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja