sreda, 02.12.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 12.10.2017. u 09:11

Ljajić: Po Erdoganu, Eksim banka daje i povoljnije kredite

Расим Љајић (Фото Танјуг/С. Радовановић)

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom posete Srbiji rekao da turska Eksim banka može da daje kredite po kamatnoj stopi od 1,6 odsto, što bi ubrzalo saobraćajne i infrastrukturne projekte.

Predsednici Turske i Srbije, Erdogan i Aleksandar Vučić, govorili su o autoputu Beograd - Sarajevo, odnosno Požega - Boljare.

„To jeste jedna od glavnih tema koja je otvorena, to je živ projekat. Šta će od toga biti zavisi od sledećih koraka koja napravimo”, rekao je Ljajić za RTS.

On je dodao da je visoka kamatna stopa Eksim banke bila jedan od glavnih razloga što ovi infrastrukturni projekti nisu realizovani.

„Eksim banka je tražila kamatne stope od 6,5 odsto pa, 4,8 odsto sa popustom, ali je to za nas bilo potpuno neprihvatljivo. Sada je Erdogan rekao da turska Eskim banka može da daje kredite po kamatnoj stopi od 1,6 odsto. Videćemo da li će biti tako ili nešto više”, rekao je on.

Kako kaže, od toga će zavisiti dinamika i brzina realizacije ovih infrastrukturnih projekata.

Srbija je, podseća, dva dana bila vest u turskim medijima, što je dvostruko važno zbog investitora i turista.

Proširivanje sporazuma o slobodnoj trgovini, ali i odlične odnose predsednika Vučića i Erdogana, kako kaže, domaći privrednici ne bi smeli da propuste.

On je rekao da su realna očekivanja Razvojne agencije da će nakon potpisanih brojnih sporazuma i najave dolaska turskih investitora biti otvoreno 4.000 radnih mesta.

Govoreći o proširenom Sporazumu o slobodnoj trgovini, on je rekao da će razmena Srbije i Turske biti ove godine blizu milijarde evra, da je prošle godine bila 850 miliona evra.

Upitan da li će biti dovoljno junećeg mesa za izvoz u Tursku jer je potpisan sporazum za izvoz pet tona, on je rekao da Srbija već ima 6.000 tona goveđeg mesa viška za izvoz i da je interes naših proizvođača da više ulažu. (Tanjug)

Komentari5
79632
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Milos miokovic
Tramp'kaze,americkim bankama otpisite dugove Portoriku,Erdogan veli Eksim banka moze-dace manje kamate,Vucic kaze,.,sve sto kaze moze da se upotrebi protivu njega...........jesu to te banke na slobodnom konkurentnom trzistu ili su one deo politickog oruzija,znamo da su u osvojene teritorije,one prve usle kao prethodnica zapadnih snaga i kada su nas dokusurile,unakazile financ.e onda je usao esalon firmi koje smo molili,molimo i dalje i platili da dodju,da radimo za najnizu cenu rada.....u predhodnim sl.poduhvatima taj isti W je imao zrtve da ovo postigne,sada im je najveca zrtva strpljivost sa neposlusnima,kao sto smo mi do skora bili....
Muradin Rebronja
Од ових 6.000 тона сировог говеђег меса ("трупци") вишка за извоз треба направити "фини намештај", код нас у угоститељству вакуум упаковани порцијаши спремни за завршну фазу термичке обраде када се поруче. Ново код вас на Балкану али се одавно примењује код нас у Канади. Наиме, велике кланице су ангажовале професионалне шефове кухиња да све оно што се ради у хотелским кухињама, да се ради у самим кланицама. Тако је елиминисана потреба за хотелским месарама али и знатно смањили трошкове рада кувара. Апсолутно све могу да добијају из кланице. Преко 60 различитих производа од јунетине. Чак и готове супе паковане и замрзнуте у специјалним пластичним контејнерима. Све што је потребно јесте да се ти контејнери убаце у кључалу воду, пребаце у посуде и порцијају за госте. Мислим да би најпре наши хотели требали да примењују такве адете па тек онда да се извози за Турску. Много је већа зарада преко нашег туризма јер уз меса иду салате, поврћа, пиће...смештај...Господо кланичари, опасуљите се!
Muradin Rebronja
@ Драган: Ко не жели да буде јефтина радна снага, нека буде скупи стручњак. И/или, као код нас у угоститељству, ко пере суђе примиће толико колико ће примити али ко ради као креативан шеф кухиње имаће добру зараду, чак и део профита. Моја маленкост се управо припрема да започне са предузетничким образовањем где ће сви ови што су завршили бескорисне Шуварове угоститељске школе, а нарочито они што су завршили још бескориснију Високу хотелијерску школу и/или један приватни факултет, моћи у рекорно кратком времену да науче све што им треба како би регистровали своју агенцију за менаџмент и консалтинг. Могу онда да отворе свој бизнис (ресторан брзе услуге или са конобарском услугом) а могу и да раде у елитним хотелима у бањама и на планинама (5 летњих месеци и 4 зимска) да пружају своје услуге, од њиве до трпезе, власницима хотела и да буду плаћени најмање 10 евра на сат, плус смештај и исхрана. Уплаћује им се бруто на њихов жиро рачун а они знају шта треба да раде (да плаћају обавезе).
Маја М.
Агенда 21 (22) налаже много ригорозније од наведеног о чему причате... Шта мислите о томе?! Је ли могуће да у блиској будућности нећемо смети ни да кувамо ручак?
Prikaži još odgovora

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja