petak, 17.01.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 19:39
Počela realizacija projekta „Duboka prerada” u Pančevu

Vučić: Direktne strane investicije 1,6 milijardi evra

ponedeljak, 23.10.2017. u 12:26
Председник Србије Александар Вучић са руским амбасадором Александром Чепурином и генералним директором Гаспром Њефта Александром Дјуковом (Фото Ж. Јовановић)

PANČEVO –U rafineriji u Pančevu danas je počela realizacija projekta „Duboka prerada” investicija vredna 300 miliona evra, sa tehnologijom odloženog koksovanja, ključne investicije druge faze modernizacije rafinerije.

Početku radova prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je naznačio značaj tog projekta ne samo za Pančevo, južni Banat i Vojvodinu već čitavu Srbiju i naveo da će iskorišćenost kapacioteta u preradi nafte biti podignuta na više od 99 odsto, sa kvalitetnim gorivom i manje mazuta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Naftna industrija Srbije najviše doprinosi budžetu Srbije, da je od početka godine donela više od 100 milijardi dinara u državnu kasu i poručio da će se u Srbiji proizvoditi najkvalitetnije gorivo.

Vučić je, istakao da očekuje da taj iznos do kraja godine bude i 1,3 milijarde evra.

To je, kazao je, oko deset odsto na nivou konsolidovanih prihoda, svih prihoda u Srbiji, čak 16 odsto prohoda za vladu i između 2,5 do 2,6 BDP-a Srbije.

„Iz toga je jasno koliki je značaj NIS-a za Srbiju i ovo što danas radimo i otvaramo u Pančevu”, rekao je Vučić i dodao da očekujemo mnogo od projekta „Duboke prerade”.

NIS, podseća, nije ruska, već rusko-srpska kompanija.

Vučić: Uskoro profesori predstavljaju mišljenja o Kosmetu
Unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji ulazi u institucionalizovanu fazu, i , već do kraja meseca, veliki broj profesora Pravnog fakulteta izneće na jednom skupu svoje ideje i svoj način sagledavanja pitanja Kosova i Metohije, najavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.„Zatim nastavljemo dalje. Za dan ili dva imaćete informaciju kako će se to kretati, komplentu dinamiku”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara povodom institucionalizacije radne grupe za podršku unutrašnjem dijalogu za KiM, odnosno u kojoj će se instituciji najpre pričati o KiM.Vučić je pre par meseci pozvao domaću stručnu javnost da se uključi u unutrašnji dijalog o KiM i ponudi svoja rešenja za probleme u južnoj sprskoj pokrajini. 

Vučić je istakao da od tog projekta za dve godine očekujemo iznavredne rezultate.

Investicije NIS-a su, naznačio je, do danas obezbedile da imamo najbolje gorivo u ovom delu Evrope.

„Kvalitet dizela i beznina bolji je kod nas nego u okolnim zemljama, a naš posao je da uvećamo prozivodnju dizela, da imamo koksa, da tešku frakciju u nafti svedemo na minimum i pokušamo da kažemo da pripadamo jednoj od zemalja sa najmodernijom proizvodnjom nafte”, rekao je Vučić.

U tom smislu predsednik Srbije je rekao i da je Srbija ove godine, u prvih osam meseci, imala 1,6 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je za 8,3 odsto više nego što je bilo prošle godine.

„A prethodne godine imali smo više investicija nego sve zemlje i teritorije u regionu zajedno”, rekao je Vučić na obeležavanju početka radova na projektu „Duboka prerada” u rafineriji Pančevo.

On je rekao da sa Ruskom federacijom povećavamo trgovinsku razmenu.

Ta zemlja je sve značajaniji spoljnotrgovinski partner Srbije, rekao je Vučić koji je zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu koji se uvek interesuje za našu ekonomsku i svaku drugu saradnju.

Predsednik Srbije je naznačio da je posebno važno što će deca ubuduće u Pančevu i okolini rasti bez gas maski i imati drugačiju i sigurniju budućnost.

Može izbori, ako misle da svake godine treba da dožive poraz
PANČEVO– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su mogući vanredni parlamentarni izbori, ako ih opozicija „žarko bude želela”, ali je pozvao političke protivnike da još jednom razmisle o tome da li im se na izbore ide ili ne.„Da ne bude da smo ih terali bez potrebe. Neka razmisle još jednom da li ih žele ili ne. Ako ih dovoljno žarko budu želeli, možda ih i dobiju, samo nemoj posle da plaču ili kukaju kako je Sveti Petar kriv što su izbore izgubili ili ne znam šta im se dogodilo”, rekao je Vučić.On je, u Pančevu odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše pozive opozicije na izbore za parlament, poručio da je od ključnog značaja da razmišljamo kuda ide Srbija i da radimo dobre stvari, kako bismo mogli, kao sada, da se pohvalimo da u osam meseci imamo 1,6 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je za 8,3 odsto više nego što je bilo prošle godine.To su, podvukao je, stvari o kojima treba da razgovaraju, jer je to naša budućnost.„Ali, ako misle da svake godine treba da dožive poraz, ako se bolje osećaju, OK, nemam ništa protiv toga”, rekao je Vučić, ali i poručio da neće popustiti ni pred čijom agresivnošću ili zato što neko vređa svakog dana, omalovažava...„Zato što je neko rekao - mi smo pametni, a to što ne znamo ko je Uroš Predić ili Milutin Milanković - nema veze, to što smo bili gori đaci i studenti od Vučića - nema veze, mi ćemo da kažemo da smo pametni, jer umemo u 140 karaktera da se izrazimo, a ti to retko koristiš...„, rekao je Vučić.Kako je rekao, ako je to sve što opozicija zna i ako je to razlog, onda nema izbora, ali ako žarko žele da pobede, nude bolji program i uvereni su da će pobediti - možda i dobiju izbore.„Samo nemojte da plačete da je neko pokrao izbore, jer ste nesposobni da dobijete poverenje naroda, jer građani neće da glasaju za one koji su kradljivci, nesposobni i ne govore istinu. A svaki dan laž do laži... Ne možete da ostvarite dobar rezultat”, rekao je Vučić.A, valjda su juče nešto naučili iz izbora na KiM, zapitao se i dodao:„Na njihovom mestu iz tih izbora bih mnogo naučio, kao što i mi imamo da naučimo”, zaključio je Vučić.

Ponovio je da je ovo veliki i važan korak napredi da se nada da ćemo svi zajedno imati snage za još puno takvoih koraka koji nas vode u budućnost.

Kako je rekao, očekuje da u 2019. godini bude priređen veliki događaj kada se radovi na projektu „Duboka prerada” završe i još jednom čestitao svima koji su zaslužni da je taj projekat krenuo u realizaciju.

U projekat „Duboka prerada” biće uloženo oko 330 miliona evra, završetak radova na završetku postrojenja planiran je za treći kvartal 2019.godine i njegovom izgradnjom prerađivački kompleks NIS-a biće najmoderniji u Evropi.

Tim projektom NIS nastavlja trend modernizacije svojih postrojenja i radnih procesa kako bi tržištu obezbedio ponudu najkvalitetnijih goriva.

Nova postrojenja omogućiće optimalna iskorišćenja kapaciteta Rafinerije nafte u Pančevu i povećanje efikasnosti prerade do 99,2 odsto, sa sadašnjih 86 procenata.

To će značiti, kako je saopštio NIS, povećanu proizvodnju viskokvalitetnog benzina i dizela kao i početak proizvodnje koksa koji se do sada uvozio u našu zemlju.

Time će NIS nastaviti da unapređuje energetsku stabilnost Srbije.

Realizacijom projekta NIS nastavlja sa ulaganjima u unapređenje zaštite životne sredine jer će se početkom rada „duboke prerade” steći uslovi za prestanak prozvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora.

Vučić: Azotara trenutno najveći problem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Azotara trenutno najveći problem.

„U sredu ili četvrtak imaćemo sastanak, Azotara i MSK su naši trenutno najveći problemi i gledaćemo da pomognemo”, rekao je Vučić novinarima u Pančevu.

On je objasnio da te firme, posebno Azotara, moraju imati profitabilno poslovanje, jer država hoće da pomogne, ali ne može da „krvari”, kao što je ranije, do dolaska Kineza, „krvarila” zbog smederevske železare.

S Petrohemijom, rekao je, nemamo problem u ovom trenutku, preduzeće ima 80 miliona trenutno na računu, ali će iduće godine biti na dnevnom redu za rešavanje.

Ni problem s RTB Borom nije hitan, jer je sada dobra cena bakra na svetskim berzama.

Vučić: Srbi pokazali jedinstvo i prepoznali važnost trenutka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su Srbi glasanjem na lokalnim izborima na KiM u nedelju pokazali da umeju da prepoznaju rad i ko vodi brigu o zaštiti njihovih interesa, ali i da znaju da prepoznaju važnost trenutka i odluka koje donose.

Vučić je rekao da je malo ko primetio da je Srpska lista pobedila u prvom krugu u devet od 10 opština u kojima su Srbi većina, a da će se samo u jednoj ići u drugi krug, dok je u većinski albanskim opštinama svega u tri izabran gradonačelnik u prvom krugu.

Kako je rekao, i to govori da su Srbi jedinstveniji, manje posvađani nego što su to Albanci među sobom, što nama donosi prednost, jer su mnogi spolja, a i Albanci, želeli da Srbi budu razjedinjeni i da mogu da kažu kako jedni Srbi žele ovo, a drugi ono.

On je ocenio da na ovaj način Srbi mogu još žešće da se bore za Zajednicu srpskih opština, i da pokažu svoju slogu i jedinstvo.

Čestitam im je na tome i zahvalan što su pokazali to jedinstvo rekao je predsednik Srbije Vucičh i zahvalio na poverenju koje su pokazali.

Kako je rekao, i pobeda od 51 na prema 49 odsto je pobeda, ali ovde su razlike bile mnogo veće.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa stavom pojedinih političkih stranaka u Beogradu i podrškom nekim drugim politčkim opcijama na KiM, Vučić je rekao da se izbori ne dobijaju tako što se napiše dva puta po 140 karaktera, na tviteru, i sedi u toploj sobi, već radom i poverenjem koje vam narod ukazuje.

„Što se tiče ovih u Beogradu - da nisu neke podražali ovi u Beogradu, ti neki bi dobili više glasova, nego što su ih dobili”, rekao je Vučić. 

Vučić: Pitajte Nikolića zašto nije došao na skup

Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić izjavo je danas da ima dobre odnose sa Tomislavom Nikoliće, te da je pitanje za Nikolića zašto nije došao na proslavu devet godina SNS, čiji je bio lider.

„To pitajte njega, njegova je stvar da li želi negde da dođe ili ne želi da dođe”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinake N1 zašto Nikolić nije bio na Tašmajdanu u subotu.

„Sa Nikolićem imam dobru saradnju. U petak smo se videli i razgovarali o odnosima sa Kinom, Rusijom, u subotu smo bili zajedno u Kragujevcu. Moj posao i nadam se da i kada ne budem predsednik SNS, osećaću je kao svoju, ne mislim da ćete dugo čekati da tako nešto vidite, i pojavljivaću se ukoliko me budu pozivali”, kaže Vučić.

To je, navodi, stvar nečijeg ličnog opredeljenja, te da ne misli da je to mnogo važno.

„Sasvim sam siguran da je Nikolić za svoju stranku, za SNS uvek, a da li će da bude na nekom skupu ili ne, to je njegova privatna stvar”.

Vučić kaže da zna da na američkoj televiziji N1 nisu zainteresovani ni za ono što se moglio čuti na tom skupu, niti za bilo šta drugo, osim „ako može negde nešto da se napakosti SNS”, kao što je ranije pokušala „da ima više kandidata SNS za predsednika Srbije”.

„Tako to ide i sa drugim stvarima”, dodao je.

Na pitanje N1 da li mu je Nikolić rekao da neće doći na taj skup, uzvratio je da je odgovorio:

„Ako vam se ne sviđa moj odgovor, kažite da vam se ne sviđa. Odgovorio sam sve što sam imao po tom pitanju da vam kaže, ali sam veoma srećan i da obavestim gledaoce američke televizije N1, koji to nisu mogli da vide na toj televiziji, da su na tom skupu bili i naši prijatelji iz Španije, Kine, Grčke, Mađarske, sve to na vašoj televiziji nisu mogli da čuju, a i mene su slabo mogli da čuju, više su čuli Dačića, pošto im je to odgovaralo jer im se moj govor nije svideo”, kaže Vučić.

Naveo je i da mu je žao što se američkoj televiziji N1 njegov govor nije dopao.

„Mislim da je bio ozbiljan, odgovoran, govorio o tome u kom smeru treba da ide Srbija u budućnosti, a možda vam se zato nije ni dopalo. Nemojte da se ljutite što vam se ni moji odogovori danas možda ne dopadaju, ali to su moji odgovori i ja ću da odgovorim na način na koji ja mislim da je potrebno”, kaže Vučić.

Na kostataciju novinarke N1 da se ni Vučiću ne dopada ono što objavljuje ta televizija, Vučić je rekao da mu se veoma dopada to što ta televizija govori i objavljuje.

„Kao što vidite, to svaki put iskoristim da narodu pokažem šta je to što vi objavljujete, čak i da ga podsetim na ono što ste objavili i na ono što niste objavili. To mi se veoma dopada”, naveo je Vučić.

„Drago mi je što ste priznali da vam se ne dopada jer ste ponekad nekome govorili da ste profesionalni. Drago mi je da ste priznali da vam se ne dopada ono što ja govorim i odgovaram, a meni se mnogo dopada to što vi objavljujete i želim vam uspešan rad i da samo tako nastavite i da mi i dalje pomažete u ovom poslu”, zaključio je Vučić. 

(Tanjug)


Komentari4
30b95
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Dragoljub
Direktne domace devizne doznake iz inostranstva na racune gradjana, 3.5 milijardi evra! Od cijih to para zivi tvoja Srbija, Vucicu?!
Goran
Samo u poslednje tri godine u Srbiji je ucinjeno nego za 15 godina bivse vlasti.
Katarina
Ovo je samo dokaz da nasa zemlja sve uspesnije funkcionise i da samo nastavlja napred, ako se ovako nastavi predstoji nam veliki uspeh u buducnosti.
Milorad Mrdja
Ovakve tekstove ste pisali i 2013 godine.
Preporučujem 56

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja