sreda, 08.07.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
petak, 03.11.2017. u 13:00 Aleksandra Isakov

Đurčanj gađa Orbana, pogodio vojvođanske Mađare

Lider Demokratske koalicije najavio prikupljanje potpisa za uskraćivanje prava glasa Mađarima van granica. - Pastor: znamo šta je naš interes
Ференц Ђурчањ (Фото Штудхалтер)

Subotica – Mađarski opozicioni lider Ferenc Đurčanj žestoko je razljutio vojvođanske Mađare, ali i političke lidere svojih sunarodnika koji žive izvan granica Mađarske. Predsednik Demokratske koalicije izjavio je u utorak uveče na skupu u Budimpešti da na predstojećim parlamentarnim izborima ne treba da glasaju oni koji nikada nisu živeli u Mađarskoj i svakodnevno se ne suočavaju sa posledicama svog izbora. Đurčanj je najavio da će pokrenuti akciju prikupljanja potpisa kako bi se Mađarima koji imaju prebivalište van granica zemlje uskratilo biračko pravo.

Ovu izjavu nekadašnjeg premijera Mađarske nije dobro primilo oko milion građana koji su po pojednostavljenoj proceduri u proteklih šest godina tražili dobijanje mađarskog državljanstva po osnovu porekla i poznavanja jezika. Među prvima je reagovao i Ištvan Pastor, lider Saveza vojvođanskih Mađara, koji je u izjavi koju prenosi Panon RTV rekao da „vuk dlaku menja ali ćud nikada”. Pastor je podsetio da je isti stav Đurčanj imao i 2004. godine kada je bio premijer i kada je na referendumu 5. decembra odbijeno uvođenje dvojnog državljanstva. Đurčanj je u svojoj izjavi izneo stav da su prekogranični Mađari oruđe u rukama sadašnje vlasti Fidesa radi ostvarenja njenih partijskih interesa.

Pastor kaže da su za Đurčanja Mađari van granica i dalje Srbi, Rumuni, Ukrajinci ili Slovaci, u zavisnosti od toga kako se izjasne.

U izjavi koju u celosti prenosi portal „Vojvodina danas” Ištvan Pastor kaže: „Mi nikada nismo bili nečije oruđe, niti ćemo biti. Tačno znamo šta je naš interes, šta je nacionalni interes.” Ukoliko ostane glasačko pravo – a verujem da će ostati – onda će ga ogroman broj ljudi i iskoristiti. SVM će u naredne dve sedmice uraditi sve na terenu da pomognemo ljudima da se registruju na birački spisak i da sledstveno tome narednog proleća učestvuju na izborima. Nije tajna da smo zainteresovani da naš strateški partner Fides sa Hrišćansko-demokratskom narodnom partijom pobedi i da oni koji o nama misle kao Demokratska koalicija i njen predsednik ni u dogledno vreme dok zastupa ovakvo gledište ne budu u prilici da donose odluke u mađarskom parlamentu.”

U osudi Đurčanjevog stava pridružio se i Bela Čorba, predsednik Demokratske partije vojvođanskih Mađara, koji je opozicionog lidera nazvao političkim lakrdijašem.

Mađarska državna televizija prenosi i stav Žolta Biroa, lidera Mađarske narodne partije iz Erdelja u Rumuniji. Oglasio se i Hunor Kelemen, vođa Saveza mađarskih demokrata, takođe iz Rumunije, koji je ocenio da se na ovaj način usmeravaju „Mađari protiv Mađara”. Državni mediji prenose i stavove analitičara da Đurčanj ovom izjavom nema šta da izgubi jer Mađari van granica i nisu njegovo biračko telo.

Dobijanje dvojnog državljanstva po pojednostavljenoj proceduri jedan je od prvih zakona koje je, nakon preuzimanja vlasti 2011. godine, doneo Viktor Orban i Fidesova većina u parlamentu. Od 2014. godine nosioci dvojnog državljanstva imaju pravo da učestvuju na izborima u Mađarskoj, a na proleće 2018. godine, verovatno u aprilu ili maju, biće održani izbori za novi saziv mađarskog parlamenta. Mađari izvan granica pozvani su i prošle godine da se izjasne na referendumu kojim je Mađarska odbila izborne kvote EU za prijem migranata.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja