subota, 31.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
ponedeljak, 06.11.2017. u 22:00 Marija Brakočević

Otežan pristup zdravstvenim uslugama za starije građane

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti pristupio je razvoju sveobuhvatnog modela za praćenje diskriminacije, u okviru pilot- projekta koji podržava Vlada Velike Britanije
Фото Ж .Јовановић

Sta­ri­ji su me­đu naj­če­šće dis­kri­mi­ni­sa­nim oso­ba­ma u na­šoj ze­mlji, a je­dan od uzro­ka su i ne­ga­tiv­na sli­ka, ste­re­o­ti­pi i pred­ra­su­de o ovoj ve­li­koj gru­pi gra­đa­na. Sa­mo u to­ku mi­nu­le go­di­ne na adre­su po­ve­re­ni­ka za za­šti­tu rav­no­prav­no­sti sti­glo je 75 pri­tu­žbi zbog dis­kri­mi­na­ci­je na osno­vu sta­ro­sti, što či­ni 11,8 od­sto od ukup­nog bro­ja pod­ne­tih pri­tu­žbi. Sta­ti­sti­ka po­tvr­đu­je i da je sta­ro­sna dob tre­ći osnov po bro­ju pod­ne­tih pri­tu­žbi u pro­šloj go­di­ni. Prak­sa je po­ka­za­la i da su pod­no­si­o­ci pri­tu­žbi u naj­ve­ćem bro­ju fi­zič­ka li­ca. Bi­lo ih je 60. 

Ka­ko bi pra­tio sta­nje o obla­sti ostva­ri­va­nja rav­no­prav­no­sti, po­ve­re­nik za za­šti­tu rav­no­prav­no­sti pri­stu­pio je raz­vo­ju sve­o­bu­hvat­nog mo­de­la za pra­će­nje dis­kri­mi­na­ci­je, u okvi­ru pi­lot-pro­jek­ta ko­ji po­dr­ža­va Vla­da Ve­li­ke Bri­ta­ni­je kroz Fond za do­bru upra­vu. Mo­del je za­mi­šljen da pru­ži kvan­ti­ta­tiv­nu me­ru iz­lo­že­no­sti gra­đa­na dis­kri­mi­na­ci­ji.

– Po­ve­re­nik za za­šti­tu rav­no­prav­no­sti je iden­ti­fi­ko­vao de­set obla­sti ži­vo­ta u ko­ji­ma se me­ri sta­nje u ostva­ri­va­nju rav­no­prav­no­sti. To su rad i za­po­šlja­va­nje, po­tom do­men obra­zo­va­nja i struč­nog ospo­so­blja­va­nja, so­ci­jal­na za­šti­ta, zdra­vlje, slo­bo­da i bez­bed­nost, pri­stup prav­di, uče­šće u za­jed­ni­ci, kul­tu­ra, me­di­ji i in­for­mi­sa­nje, uče­šće u po­li­tič­kom i jav­nom ži­vo­tu, i na kra­ju in­fra­struk­tu­ra – is­ti­ču u struč­noj slu­žbi po­ve­re­ni­ka. 

Ka­da je reč o dis­kri­mi­na­ci­ji sta­ri­jih, po­da­ci iz obla­sti do­stup­no­sti i pri­stu­pač­no­sti zdrav­stve­nim uslu­ga­ma po­ka­zu­ju da su sta­ri­ji pre­te­žno za­do­volj­ni od­no­som zdrav­stve­nog oso­blja pre­ma nji­ma, s ob­zi­rom na to da ovo kao problem prepoznaje sa­mo 8,1 od­sto sta­ri­jih. Re­zul­ta­ti pokazuju i da zdrav­stve­ne uslu­ge jesu do­stup­ne sta­ri­jim gra­đa­ni­ma, osim naj­sta­ri­ji­ma, od 85 i vi­še go­di­na, me­đu ko­ji­ma 45 od­sto pri­ja­vlju­je da ima­ju ote­žan pri­stup tim uslu­ga­ma. Da im ni­je pru­že­na na ade­kva­tan na­čin zbog ne­kog lič­nog svoj­stva sma­tra 12 od­sto is­pi­ta­ni­ka. Kao osnov­no lič­no svoj­stvo pre­po­zna­ju go­di­ne sta­ro­sti (90 od­sto) i to pre sve­ga oso­be od 65 do 74 (41,3 od­sto), od­no­sno 85 i vi­še go­di­na (34,8). Ovo kao pro­blem znat­no če­šće (37 od­sto) do­ži­vlja­va­ju sta­ri­ji sa in­va­li­di­te­tom. 

Međutim, o problemima i mogućoj diskriminaciji, stariji se ni­su u većem broju obraćali nadležnima ili podnosili pritužbe, jer podaci pokazuju da je to učinilo svega 5,2 pro­cen­ta is­pi­ta­nik. Oni navode da su bi­li dis­kri­mi­ni­sa­ni po osno­vu ne­kog lič­nog svoj­stva u obla­sti zdrav­stva, ne­za­vi­sno od pe­ri­o­da ka­da se to do­go­di­lo.  

 

Najviše siromašnih

Za 25 godina četvrtina srpskog stanovništva biće starija od 65, dok će osamdesetgodišnjaci činiti 7,5 odsto ukupne populacije, pokazuju novije demografske projekcije. Kada je reč o svetskim kretanjima, naučnici upozoravaju da će se čovečanstvo do 2050. godine suočiti sa brojnim izazovima, a jedan od njih je starenje populacije.

Predviđa se da će do 2100. godine broj stogodišnjaka  na svetu porasti sa sadašnjih 500.000 na njih 26 miliona. I takvim ljudima je potrebna nega i podrška u slučaju diskriminacije, podsetili su naučnici. 

 

Preporuke mera za domove i kuće zdravlja

U toku 2016. godine poverenik za zaštitu ravnopravnosti uputio je preporuke mera zdravstvenim ustanovama za otklanjanje diskriminacije na osnovu starosnog doba prilikom upućivanja na specijalizaciju. Pored toga, poverenik je uputio i preporuke mera domovima za smeštaj starijih i odraslih a svoje odluke prilikom pružanja usluga ne zasnivaju na stereotipima i predrasudama o mogućnostima i sposobnostima starijih.

Kada je reč o postupanju  poverenika,u toku minule godine broj podnetih tužbi na osnovu starosne dobi se povećao u odnosu na broj pritužbi po istom osnovu u godini pre 2016.  Ukupno  je podneto 75 pritužbi zbog diskriminacije na osnovu starosti.

Komentari12
c6635
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

ljutko ljutković
Ima svega, ali shvatite jedno(imam i ja lepih godina da se razumemo):NEMA dovoljno doktora, sestara ,vozila....Masovno odoše...Nije normalno da policajka sa kursom živi duplo bolje od doktorke !!Da sam doktor i ja bih zbrisao !Kupujete 710 novih luksuznih auta za policiju,300 miliona za rekonstrukciju vojne akademije a nema vozila,skenera,prokišnjavaju zgrade i da ponovim-odoše doktori i dobre sestre(ne ove prekvalifikovane) !!!!!Biće još gore jer smo staračka nacija(43 god.prosek)a odlazak medicinara se povećava(ne zameram im ni malo) !
Bosa S
Razvoj jednog drustva se ogleda u tome kakav odnos ima prema starim ljudima, nemocnim, invalidima, djeci...U svakoj kategoriji smo ispod minimuma. Jos gore sto takav tretman pruzaju ljekari. Na ispitni ispit za medicinu ubacite koje pitanje iz humanosti i postovanja.
ljutko ljutković
Šta je to "ispitni ispit" !!??
Vucetic S.
U Srbiji je ocita ukupna nefunkcionalnost zdravstva,a pogotovo kada se radi o starijim osobama kao nigde u svetu.Svakom coveku bez obzira na godine je stalo do zivota.Diskriminacija po ovom osnovu je poprimila razmere,koje je nemoguce suzbiti,a nikako eliminirati.Svedok sam da u drugim drzavama nije ova diskriminacija poprimila takove razmere kao u Srbiji pogotovo u Pancevu,gde se tezgarenjem u sprezi s privatnikom ostvaruje dodatna zarada,i nivo zdravstvene usluge im najmanje cini bitnim.
Branko MB
Mnogo stari ne mogu ici kod lekara specijaliste zbog bolesti i starosti.Molim nadlezne da pri hitnoj sluzbi odvoje dva tri vo- zila sa nosilima za prevoz iznemoglih bolesnika uz placanje prevoza po ceni taksi sluzbe.
Вукица
Некада, давно, кажу, лапотом су деца одлучивала о судбини остарелих родитеља, јер није било довољно хлеба за све. Данас нам недостатак хлеба не може бити оправдање, па родитеље одведемо код лекара, да они пресуде уместо нас. Доста њих прво погледа годину рођења, слегне раменима, одмахне руком и процеди: „Шта очекујете, видите колико година има, ни Ви, ни ја нећемо толико доживети!“ И - завршена прича! Ми-умирили савест, старци-постиђени што су и толико живели, полако одустају, а медицинском особљу-мање посла...( Истине ради, мора се рећи да још увек има изузетно савесних, добрих лекара, којима су сви пацијенти подједнако важни, ма ко били и ма колико година имали. На жалост, о њима најмање јавно причамо, а требало би! Можда би се нешто и променило, ко зна?)

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja