petak, 16.11.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 14:24

Pored Tise i Begeja goveda iz srednjeg veka

Živica Matić iz Perleza već čitavu deceniju prikuplja autohtone vrste stada, odnedavno je zapatio i bivolicu
Autor: Đuro Đukićponedeljak, 06.11.2017. u 23:20
Стадо биволица на ливади код Перлеза (Фото Ђ. Ђукић)

Perlez – Za Vojvodinu neobična slika. Pored puta Perlez–Titel prolaznicima privlači pažnju krdo bivolica kako se vrzma kroz vrbake. Ova vrsta goveda u izumiranju, u Srbiji se sretala poslednjih decenija  na Kosovu i Metohiji i Sandžaku,  a ovde u Banatu  tek odnedavno. Ovde ih je zapatio dugogodišnji stočar Živica Matić i tako se pridružio onima koji  žele da sačuvaju genetičke resurse onih vrsta koje su ovde živele kroz vekove.

U zrenjaninskoj Poljoprivrednoj stručnoj službi kažu da je Matićeva farma pravi raritet za vojvođanske prostore. „Od autohtonih vrsta ovde je na više mesta prisutno podolsko goveče, a kada je reč o bivolicama ove u Perlezu su jedine. One su obuhvaćene zdravstvenom kontrolom i s tog aspekta su zbrinute. Sigurno da je reč o interesantnoj vrsti i procenjuje se da je od državnog interesa da se ona sačuva”, kaže zrenjaninski agronom Predrag Popov. Živica Matić, međutim, navodi da je svoje stado, koje sada broji blizu pedesetak grla, sam zapatio i sam se brine o njegovom opstanku.

„Već dugo se zalažem da dobijem bar neku veću podršku od skromnih subvencija, ali to jako teško ide”, dodaje Živica. Ovaj zaljubljenik u stoku, na salašu pored ušća Begeja u Tisu, celu deceniju prikuplja stado. Počeo je sa dva, tri grla koja je nabavio preko ličnog poznanstva. Pre desetak godina kada je sve počelo nije mnogo znao o ovom govečetu tamnih boja. Ono zimi dobija dugu dlaku, odnosno krzno, pa je zaštićeno od hladnoće i ono bi bar što se nje tiče moglo da prezimi  pod vedrim nebom, ali bi tada nastao problem s ishranom.

Živica je ubeđen da je bivolica, za koju stručnjaci tvrde da je živela još u srednjem veku, a na vojvođanskim prostorima je stigla sa vojskom koju je predvodio čuveni Atila Bič Božiji. Reč je o vrlo izdržljivoj stoci, lako i brzo pokretnoj i nekada je služila za nošenje tereta, pored toga što je vojska jela njeno meso i mleko. U razvoju stočarstva i pojavi izdašnijih vrsta, kada je reč o mesu i mleku, bivolice su se izgubile sa prostora severno od Dunava, a neznatan broj se zadržao u južnim delovima naše zemlje.

U glavne osobine bivolica kravar sa priobalja  Begeja i Tise se i sam brzo uverio. Jasno mu je, veli, što za ovo govedo tvrde da bi jedino od svih domaćih životinja moglo da preživi bez čoveka. U ishrani je veoma skromno. Na salašu na kom se nalazi iskorenilo je sav korov, pojede čak i lišće koje s drveća opada u jesen. Bivolica nosi tele deset meseci i sedam dana, za razliku od ostalih krava koje nose devet meseci.

Ona se  uoči teljenja skloni, oteli se na skrovitom mestu u osami onda, nakon nekoliko dana dovede tele. Kod teljenja joj ne treba pomoć, a posle tri nedelje može da zatrudni. Oteli se svake godine. Vrsta je vrlo otporna o čemu svedoči i podatak da na Živičinom salašu veterinar uopšte nije bio potreban.

„To su samo neke karakteristike bivolica koje ih preporučuju da s njim računa svaka država i da ih ima u rezervi, ako bi došlo do većih kriza i siromaštva, što nalažu ova turbulentna vremena”, kaže Živica.

On prodaje mušku junad i tako ostvaruje bar neki prihod, koji ulaže u prehranu stoke zimi. Da su drugačije okolnosti, odnosno da neko organizuje otkup za tržište bilo bi interesantno mleko od bivolica. Dovoljno je da se samo trećina ovog mleka pomeša s onim od drugih krava pa da se dobije svetski poznati sir mocarela. 

 

 


Komentari10
10bb9
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Бранислав Станојловић
Браћо, време је да се престане са комунистичком пропагандом. За разлику од западног Римског царства које се распало и пало у варваризам, источно (које покушавају да умање називајући га Византијом) је потрајало још више од хиљаду година. Тако на истоку Европе, па и у Србији НИЈЕ БИЛО ни мрачног ни средњег века. НИЈЕ БИЛО пада ни вере ни културе. Молим да уважите ове ЧИЊЕНИЦЕ. Унапред се захваљујем. Чича Бане
Леон Давидович
Похвала човеку који се труди да сачува ову изузетну расу од изумирања. Упоредимо сад ову отпорну биволицу која опстаје у природи са бројним расама крава на фармама у затвореним просторима којима је потребна стална нега и заштита укључујући и ветеринарску и које не могу уопште живети без сталне бриге човека о њима. Селекције су ишле само у правцу која ће раса дати више млека и меса, а фактор отпорност и живот у природи очигледно је запостављен. Овој раси очигледно треба помоћ у исхрани само зими, мада би она можда и зиму сама преживела налазећи и поред снега храну на пољима где је остала стабљика од кукуруза и других биљака као и заостала трава по разним запуштеним пустарама.
dragan d
Interesantan i optimistican poduhvat. Puno srece u poslu gospodine Maticu. Nadamo se da ce omladina u Srbiji biti inspirisna Vasim poslom i imati neku produktivnu ideju za sebe.
Новак
Није санџак већ Рашка.
mile
Bravo Živice, izuzetno otporna i zdrava životinja,a mozarela je nezamisliva bez mleka bivolice. Meso ukusno i veoma zdravo,proteinski dominantno. Želim puno uspeha u poslu i molim nutricioniste da daju svoje mišljenje,
ralence
Гсп. Матић већ има огромно тржиште за продају белог сира који Италијани зову “ Mozzarella”. Оригинални Сир се само прави од млека Биволица и у великом је недостатку на Европском тржишту. Ово је шанса за Србију да постане једна од водећих земаља за производњу и извоз сира Mozzarella.
Preporučujem 3

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja