petak, 19.10.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 23:41

Novopazarske mantije na turskoj trpezi

Pekare obradovao je sporazum o izvozu mantija u Tursku, ali se nije lako organizovati za spremanje i dnevnu isporuku oko 70.000 ovih pitica
Autor: Miroljub Dugalićutorak, 07.11.2017. u 14:45
Мантије - савијене и равне (Фото М. Дугалић)

Novi Pazar – Nije odevni predmet već vrsta peciva, ali ne radi se o gibanici, štrudli... Može se reći da su mantije vrsta bureka, jer je to uglavnom pita sa mesom. No, u šali rečeno, burek je pitac a ovo je pitica. Najčešće spremana, kao klasična ,,ravna na boščicu”, a može biti i savijena, bez mesa, znači prazna, ili sa sirom, pečurkama...

Kako ko naruči, ali reći će vam u Novom Pazaru najbolja je klasična. Takvih mantija, prema nedavno potpisanom sporazumu prilikom posete Srbiji i Novom Pazaru turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana, za turske trpeze trebaće godišnje oko 500 tona, ili kad se to detaljnije sagleda oko 1.370 kilograma smrznutih mantija dnevno ili oko 70.000 pomenutih pitica.

U razgovoru sa Nihadom Hasanovićem, pomoćnikom gradonačelnika Novog Pazara za infrastrukturu i investicije doznajemo da u tom sporazumu precizno stoji: ,,Vrsta peciva: Mantije – novopazarski tip”.

– Jeste da u Novom Pazaru ovo pecivo proizvodi svaka kuća, jer mantija je ovde nazvana i „kraljicom zalogaja”, ali da bi se 500 tona zamrznutih mantija spremalo godišnje potrebno je nekoliko meseci priprema. Tu je, naravno, reč o ozbiljnoj organizaciji, ujednačenoj proizvodnji u pogledu kvaliteta proizvoda, sa sertifikatima „Halal” i ,,Hasap”. Posebno je, dakle, važan kvalitet mesa, a sa tim sertifikatima je osam klanica u Srbiji od kojih je četiri ovde, na području Sandžaka. Kada se to pročulo mnogi, znatan broj i mladih se zanima da u ovom poslu učestvuje pa će i lokalna samouprava pomoći da se dobro organizujemo – kaže Hasanović.

Da proizvođači ne mogu sami ističe i Sulejman Dervišnurović Ćuro koji sa sinom Jasminom drži radnju ,,Sve pod sač” i dnevno gostima isporuči u proseku oko dve hiljade mantija, koje proizvede 16 zaposlenih. Tu je deset komada mantija sa mesom, na boščicu 160 dinara i dok ovo pecivo probamo Ćuro nam predočava:

– Dobar je to posao i zahvalan sam svima koji su učestvovali u postizanju sporazuma i sada nam je potrebno zaposliti stotinu ljudi, podići nove pogone, hladnjaču, stvoriti dobru organizaciju. Sve to, ne možemo bez pomoći državnih institucija – kaže Ćuro, koji je u mladosti bio uspešan bokser u poluverter kategoriji, a po okončanoj karijeri, sasvim slučajno je krenuo u ovaj posao pa je i u tome uspešan i nadaleko poznat.

To ističe i njegov sin Jasmin kada nam objašnjava da je zbog ukusa i kvaliteta njihova mantija na stolovima i van Novog Pazara.

– Isporučujemo ih čak i za beogradsko tržište, često povodom nekih svečanosti ona je na stolovima, recimo, u nekoliko ambasada u Beogradu... Ne samo iz Novog Pazara već i iz raznih gradova Srbije imamo i stalne kupce – kaže Jasmin Dervišnurović.

Oni dodaju da je recept poznat, koristi se brašno, maslac, so, juneće ili ovčije meso, luk, biber... Naravno, najpre se jufke razvlače u što tanje kore, do jednog milimetra i sve to mesom puni i slaže, dabome, isključivo ručno: ,,Receptura je svuda slična, ali je samo u Novom Pazaru voda izuzetnog kvaliteta i ne mogu radnice tamo negde, pa i u manjim mestima na području Sandžaka, koje proizvedu stotinak mantija dnevno, imati tako vešte ruke kao Novopazarke koje za radno vreme naprave po dve, tri hiljade komada” – objašnjavaju nam Sulejman Dervišnurović i i njegov sin Jasmin.

Najteže se pravi ravna mantija „na boščicu” i ovde, doznajemo od gostiju u pomenutoj pekari, kad muževi sa posla stižu, ako su na stolu one druge savijene, znaju da kažu: ,,A, šetala si po mahali pa nisi imala vremena za spremanje najboljih mantija”. Ali, kada su na stolu te najbolje domaćice obično dobijaju pohvale u smislu: ,,Alal vera, ruke ti se pozlatile”. Istina, nekim ,,domaćicama” se ruke ,,pozlate” i tako što pre ručka, tajno skoknu do neke od pekara i kupe tepsiju mantija i tako umeće spremanja prisvoje, a vlasnici radnji tu „poslovnu tajnu” od muževa i drugih čeljadi strogo čuvaju.

I, u prilog tradiciji i tome koliko su mantije prisutne na trpezi od Dervišnurovića doznajemo i to da počesto devojke, spremajući se za udaju, provedu nekoliko dana u njihovoj ili nekoj drugoj radionici, na obuci za pripremu ovog peciva. „Jer, kaže se u Novom Pazaru, gde će devojka u novu kuću, a da ni mantije ne zna da spremi”.

Eto, možda će se i ruke novopazarskih majstora ,,pozlatiti”, ako dođe do uspešnog ostvarenja ovog sporazuma, tj. izvoza novopazarske ,,kraljice zalogaja” za turske trpeze.


Komentari8
97eea
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Милча Петринсћи
"Таквих мантија, према недавно потписаном споразуму приликом посете Србији и Новом Пазару турског председника Реџепа Таипа Ердогана, за турске трпезе требаће годишње око 500 тона, или кад се то детаљније сагледа око 1.370 килограма смрзнутих мантија дневно или око 70.000 поменутих питица". Идеална шанса за Сулејмана Угљанина, његову странку и породицу да зараде велике паре, а не да прекраја границе Србије и одводи некакав Санџак у БиХ где никада није припадао. Камо среће да су немци понудили аутономашу Ненаду Чанку да прави сремске кобасице и да их пласира на немачко тржиште. Србија би одахнула а и нека парица би се сакупила од пореза, само под условом да Неша не поједе једнодневну производњу сремских кобасица. Још да се белопаланчани организују и на страно тржиште пласирају своју баницу, паприке вртке и остале специјалитете домаће кухиње, које једном годишње спремају за "Дане банице" око Преображења Господњег. Смоорганизација србина спашава!
Muradin Rebronja
Организација производње је "само" један од три главна изазова: производња, транспорт и канали дистрибуције. Морају бити замрзнути и такви транспоровани у Турску и то за познатог купца. Лакше рећи него урадити.
Muradin Rebronja
@ dr Slobodan Devic: Brate Slobodane, zaista činim sve što je u mojoj moći da pomognem svim ugostiteljima, ne "samo" Sandžaklijama, nego svima u Srbiji i drugim zemljama Balkana. Neverovatan otpor i, na žalost, najviše iz mog Novog Pazara. Imam način da unapredim proizvodnju i prodaju mantija a to je da ih ne peku stisnute nego da ih razdvajaju kako bi para i suv vazduh mogli da cirkuliraju. Za to je potrebna pećnica sa 6 plehova koja ima programe i pare i suvog vazduha. I još jedan uređaj za držanje, i to u izlogu, tih mantija po hasap standardima, tople i zaštićene od kontaminacije, spremne da se dobiju i plate. Ideja je da hotelijeri sa Kopaonika, Zlatibora, Zlatara...vide sistem, nabave tu opremu i da se snabdevaju od proizvođača. Osim toga, gde piše da mantije treba da budu samo sa mesom? Mogu i sa sirom i spanaćem i sa suvim šljivama. Idealan obrok od jedne mantije sa sirom i spanaćem, dve sa mesom i jedna sa suvom šljivom. Uvek vruće, sočne i mekane, da prste poližu. To je to!
Preporučujem 6
dr Slobodan Devic
Nadam se da si brate Muradine i ti ovde umesao svoje prste, jer ako nisi, bolje bi bilo da to pod hitno uradis. Izgleda da se tvoje ideje ipak polako sprovode u delo ...
Preporučujem 3
Prikaži još odgovora
Pavle
ima dobra porodicna pekara na uglu francusk e i dusanove. I sjajne mantije naravno
Petar Amer
Bas sam se pitao gde mogu da probam sledeci put kad dodjem, hvala! Nadam se da ce biti jos znatizeljnih tako da ako dobro rade neka toj porodici procveta biznis. PS Mada kod nas uvek postoji opasnost da kad neko dobro radi odma krenu reketasi iz vlasti ne bi li se malo omastili i nesto oteli...
Preporučujem 8

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja