petak, 16.11.2018. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 08:23
PREKO PUNE LINIJE

U Nišu kao nekada

Turistički bum traje već nekoliko godina, posebno ove kada je grad na Nišavi posetilo više od 81.000 gostiju
Autor: Toma Todorovićnedelja, 12.11.2017. u 22:00
Лето у Нишу: једна од група страних туриста (Фото: Т. Тодоровић)

Po­sle go­di­na i de­ce­ni­ja stag­na­ci­je, po­sled­njih ne­ko­li­ko go­di­na Niš be­le­ži iz­u­zet­ne re­zul­ta­te u obla­sti tu­ri­zma. U ovoj 2017. po­seb­no jer je pre­ma zva­nič­nim po­da­ci­ma Re­pu­blič­kog za­vo­da za sta­ti­sti­ku Sr­bi­je, za­ključ­no sa 31. ok­to­brom, u gra­du na Ni­ša­vi bo­ra­vi­lo čak 81.220 stra­nih i do­ma­ćih tu­ri­sta. To je u od­no­su na isti pe­ri­od u 2016. čak 35 od­sto vi­še go­sti­ju u Ni­šu, a u od­no­su na pre ra­ni­je čak če­ti­ri i pet pu­ta vi­še.

U Tu­ri­stič­koj or­ga­ni­za­ci­ji Niš (TON), me­đu­tim, ni­su iz­ne­na­đe­ni ova­kvim po­ra­stom bro­ja go­sti­ju, re­kao je za „Po­li­ti­ku” di­rek­tor Uroš Par­lić.

Ka­ko on ob­ja­šnja­va, ne­ko­li­ko po­sled­njih go­di­na na saj­mo­vi­ma i slič­nim ma­ni­fe­sta­ci­ja­ma u Sr­bi­ji, ze­mlja­ma okru­že­nja i uop­šte u Evro­pi, uspe­šno je pro­mo­vi­sa­no ve­li­ko isto­rij­sko, kul­tur­no i tu­ri­stič­ko bo­gat­stvo ko­je Niš ima. O tom bo­gat­stvu, is­ti­če Par­lić, zna­lo se i mno­go ra­ni­je jer je car­ski grad s iz­u­zet­nim kul­tur­no-isto­rij­skim na­sle­đem od­u­vek va­žio za pra­vi mag­net za go­ste iz ze­mlje i ino­stran­stva. Ipak, u po­sled­njoj de­ce­ni­ji pro­šlog i na po­čet­ku ovog ve­ka sko­ro da se ni­šta ni­je ra­di­lo na pla­nu tu­ri­zma.

Da­nas je dru­ga­či­je, na ade­kva­tan i pri­vlač­ni­ji na­čin po­sled­njih go­di­na pred­sta­vlja­no je sve što pri­vla­či pa­žnju, a si­tu­a­ci­ja se naj­vi­še pro­me­ni­la po­sle broj­nih ak­ci­ja ko­je je po­sled­njih go­di­na TOV pred­u­zeo s ru­ko­vod­stvom gra­da i dru­gim or­ga­ni­ma okru­ga i na­še ze­mlje.

Niš ne­ko­li­ko po­sled­njih go­di­na or­ga­ni­zu­je bo­ga­ti­ji i po mno­go če­mu pri­vlač­ni­ji Sa­jam tu­ri­zma i po­sle be­o­grad­skog ta tu­ri­stič­ka ma­ni­fe­sta­ci­ja naj­zna­čaj­ni­ja je u Sr­bi­ji. Isto ta­ko, grad i TON na mno­go kva­li­tet­ni­ji na­čin ne­go do­sad pru­ža­ju mo­guć­nost da se vi­še sa­zna o isto­rij­sko-kul­tur­noj ba­šti­ni Ni­ša.

Pre­ma sta­ti­stič­kim po­da­ci­ma, u pr­vih de­set me­se­ci ove go­di­ne broj do­ma­ćih tu­ri­sta u Ni­šu bio je u od­no­su na 2016. ve­ći 24, a stra­nih go­sti­ju čak 43 od­sto. U ovom pe­ri­o­du po­ve­ćan je ukup­no 23 od­sto i broj no­će­nja tu­ri­sta u Ni­šu – 11 pro­ce­na­ta do­ma­ćih, a 39 od­sto stra­nih. Ukup­no je ostva­re­no oko 150.000 no­će­nja. Sa­mo od bo­ra­vi­šnih tak­si grad je ostva­rio pri­hod od pre­ko 18,5 mi­li­o­na di­na­ra. 

Još zna­čaj­ni­ji je po­da­tak da su di­rekt­ni i in­di­rekt­ni pri­ho­di u ukup­noj tu­ri­stič­koj po­tro­šnji pre­ko mi­li­jar­du di­na­ra. 

Po­ve­ća­nju bro­ja go­sti­ju, sva­ka­ko, osim broj­nih ak­ci­ja i ma­ni­fe­sta­ci­ja ko­je je or­ga­ni­zo­vao TON, do­pri­neo je i re­do­van sa­o­bra­ćaj s Aero­dro­ma „Kon­stan­tin Ve­li­ki”, ko­ji iz go­di­ne u go­di­nu ima sve ve­ći broj ak­tiv­nih avio-li­ni­ja do mno­gih evrop­skih me­tro­po­la u Evro­pi.

Pro­ce­nju­je se da je i bo­gat kul­tur­ni i sport­ski ži­vot Ni­ša do­pri­neo pra­vom tu­ri­stič­kom bu­mu.


Komentari2
44a78
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Pilot major Dragoslav
Razvoj aerodroma je pokrenuo turistički talas. U Nišu vidim da samo Muzej ima volju da ispoštuje turiste.
Milan Tr
Živim u Kanadi i sve više čujem od Kanadjana da bi voleli da posete Srbiju. Misim da će turizam još više napredovati.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Arhiva Impresum O nama Kontakt Pretplata Oglašavanje Pravila korišćenja Biznis Klub Pravila o privatnosti

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja