četvrtak, 26.11.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
nedelja, 12.11.2017. u 21:11 Đ. Đu­kić

Uskraćena zdrava voda za piće koju građani čekaju decenijama

(Фото С. Гуцијан)

Zre­nja­nin – Uoči pro­te­klog vi­ken­da pre­ki­nu­to je snab­de­va­nje gra­da pro­či­šće­nom vo­dom iz no­vog po­stro­je­nja ko­je je ne­dav­no za­vr­še­no. Pre­ma tvrd­nja­ma in­ve­sti­to­ra, u me­đu­vre­me­nu je do­ka­za­no da je njen kva­li­tet pot­pu­no u skla­du s pro­pi­si­ma Re­pu­bli­ke Sr­bi­je.

Tim po­vo­dom pred­stav­ni­ci Kon­zor­ci­ju­ma fir­mi in­ve­sti­to­ra no­vog po­stro­je­nja su sa­op­šti­li da je do pre­ki­da do­šlo jer ni­je sti­glo obe­ća­no odo­bre­nje za rad po­stro­je­nja od nad­le­žnog Po­kra­jin­skog se­kre­ta­ri­ja­ta za zdrav­stvo.

– Uspe­šno su za­vr­še­na sva pred­vi­đe­na is­pi­ti­va­nja ko­ju su još je­dan­put po­tvr­di­la po­tre­ban kva­li­tet pre­či­šće­ne vo­de pre­ma Pra­vil­ni­ku o hi­gi­jen­skoj is­prav­no­sti vo­de za pi­će Re­pu­bli­ke Sr­bi­je, na sa­mom po­stro­je­nju i u grad­skoj mre­ži, ka­že se u sa­op­šte­nju i pod­se­ća da je vo­da u pro­te­klih de­se­tak da­na is­po­ru­či­va­na pot­pu­no bes­plat­no, a da dnev­ni tro­ško­vi pre­va­zi­la­ze su­mu od 4.000 evra. 

– Po­stro­je­nje će po­no­vo bi­ti u funk­ci­ji i grad će se snab­de­va­ti pre­či­šće­nom vo­dom onog mo­men­ta ka­da se do­bi­je sa­gla­snost nad­le­žnog se­kre­ta­ri­ja­ta ko­jem je sva po­treb­na do­ku­men­ta­ci­ja ured­no pre­da­ta – pre­ci­zi­ra­no je u sa­op­šte­nju ko­je je pot­pi­sao Ne­nad Ob­ra­do­vić, pred­stav­nik kon­zor­ci­ju­ma fir­mi in­ve­sti­to­ra po­stro­je­nja za pre­či­šća­va­nje pit­ke vo­de za grad Zre­nja­nin.

Ra­ni­je je re­če­no da oko no­ve fa­bri­ke po­sto­je ne­su­gla­si­ce iz­me­đu po­me­nu­tog Po­kra­jin­skog se­kre­ta­ri­ja­ta, s jed­ne, i in­ve­sti­to­ra i zre­nja­nin­ske JKP „Vo­do­vod i ka­na­li­za­ci­ja”, s dru­ge stra­ne. Po­kra­jin­ska ad­mi­ni­stra­ci­ja tvr­di da po po­zi­tiv­nim pro­pi­si­ma snab­de­va­njem gra­đa­na vo­dom ne mo­že da se ba­vi pri­vat­na fir­ma, već sa­mo jav­no ko­mu­nal­no pred­u­ze­će. Zre­nja­nin­ci pak na­gla­ša­va­ju da i u ovom slu­ča­ju pri­vat­na fir­ma sa­mo vr­ši uslu­ge pre­či­šća­va­nja vo­de, a snab­de­va­nje i da­lje oba­vlja ov­da­šnje JKP. Ov­de se is­ti­če da se i po tu­ma­če­nju Mi­ni­star­stva gra­đe­vi­nar­stva, sa­o­bra­ća­ja i in­fra­struk­tu­re Zre­nja­nin iz no­ve fa­bri­ke mo­že snab­de­va­ti vo­dom.

Da pod­se­ti­mo, ko­ri­šće­nje vo­de za pi­će iz grad­skog vo­do­vo­da za­bra­nje­no je još 2004. go­di­ne jer njen kva­li­tet ni­je bio u skla­du s pro­pi­si­ma zbog pre­ko­mer­nog pri­su­stva ar­se­na. Za­bra­nu je do­ne­la sa­ni­tar­na in­spek­ci­ja ko­ja pri­pa­da Po­kra­jin­skom se­kre­ta­ri­ja­tu za zdrav­stvo.

Komentari0
753ca
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja