četvrtak, 18.07.2019. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
Poslednja izmena 21:15

Ružić: I za medije važe zakoni tržišta, u Tirani-"nehigijenski

sreda, 15.11.2017. u 18:56
Министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић (Фото Танјуг/Т.В.)

UŽICE – Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić izjavio je danas da su u Srbiji izmenjeni zakoni i da mediji moraju da funkcionišu po tržišnim principima, ali da ne izostaje ni pomoć države.

„Država je preko transfera lokalnim samoupravama u ovoj godini opredelila za medijske aktivnosti oko milijardu i 800 miliona dinara, od čega je realizovano do sada 850 miliona dinara”, rekao je Ružić i naglasio da će država i ubuduće voditi računa o medijima u lokalnim sredinama.

Ministar je ukazao da, mimo pomoći države, i mediji moraju da se izbore za svoju poziciju na tržištu.

„Ne živimo u socijalizmu i onaj ko se izbori na tržištu taj će i raditi”, rekao je Ružić.

U tom kontekstu on je ukazao da i zahtev neformalne grupe „Za slobodu medija” za zatvaranje novinske agencije Tanjug treba gledati u tržišnom kontekstu:

„To je kao da zatvorite Koka kolu da bi ste pomogli Pepsiju”, objasnio je Ružić.

Dodao je i da bi se Moša Pijade „okretao u grobu” kada bi Tanjug bio ugašen.

On je takođe naveo da su članovi neformalne medijske grupe za slobodu medija na sastanku sa ministrom Vukosavljevićem i premijerkom Anom Brnabić, kojem je i on prisustvovao, izneli i zahtev za totalnim povlačenjem države iz Novosti i Politike, što bi, ocenjuje Ružić, mogao biti i njihov kraj.

Ministar je istakao i da je bitno da se slika o navodnom medijskom mraku u Srbiji zameni realnošću.

Govoreći o nastupu predstavnika neformalne grupe, koja je pre nekoliko dana u Tirani nosila crne majce kao simbol medijskog mraka u Srbiji, Ružić je kazao:

,,Ja nikada neću kritikovati bilo kog novinara, ma iz kog udruženja ili medija dolazi, ali pokušaj da se država Srbija na taj način predstavi u inostranstvu nije pitka. Čak nije ni higijenska”, kazao je on.

Čabarkapa: Grupa za slobodu medija samo pravi štetu

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa danas je u otvorenom pismu neformalnoj Grupi za slobodu medija istakla da su upravo novinarska udruženja okupljena u toj Grupi, insistiranjem prethodnih godina na izlasku države iz medija, napravila ogromnu štetu na medijskoj sceni, a sada to isto traže u slučaju „Politike”, „Novosti” i „Dnevnika”.

„Ne odustaju ni od zahteva da sa radom prestane agencija Tanjug, kako bi vlasnici Foneta i Bete, članovi Grupe, mogli da posluju bez ozbiljne konkurencije”, kaže Čabarka.

Ona je pismo uputila povodom zahteva koje je Grupa za slobodu medija uputila Vladi Srbije, među kojima je i zahtev da se država povuče iz „Večernjih novosti”.

„Kao novinarka te kompanije i predsednica jednog od dva reprezentativna sindikata u toj medijskoj kući, javno vam poručujem: Dalje od 'Novosti'“, navela je Čabarkapa u pismu.

Ona smatra i da je neformalna Grupa za slobodu medija odgovorna i za urušavanje novinarstva na lokalnom nivou i za to što su, kako kaže, nekada odlične redakcije postale lak plen partijskih funkcionera „što je doprinelo daljoj tajkunizaciji i tabloidizaciji medija”.

Navodi da Grupa sada zahteva da se isti model primeni u slučaju „Politike”, „Novosti” i „Dnevnika”.

Izlazak predstavnika Grupe za slobodu medija iz radne grupe za izradu nove medijske strategije bila je, kaže Čabarkapa, farsa, a kritikovala je i izjavu te grupe da u aktuelnoj Radnoj grupi „više nema predstavnika novinara”.

„Odakle vam pravo da osporite legitimitet našeg predstavnika (i celog Medijskog saveza Srbije) dr Milana Petkovića, bivšeg urednika nekada odlične Niške televizije, predsednika Izvršnog odbora Profesionalnog udruženja novinara Srbije, člana Upravnog odbora Društva novinara Niša, i člana Izvršnog odbora Sindikata novinara Srbije”, pita Čabrakapa.

Upitala je i da li je predstavnik SINOS-a „sporan” zato što zahteva uspostavljanje socijalnog dijaloga i što traži da postojanje sindikalne organizacije bude jedan od kriterijuma kod projektnog sufinasiranja.

„Treba li više podsećati da poslodavci u medijima, računajući članove vaše Grupe, zabranjuju sindikalno organizovanje, ne žele da se organizuju u poslodavačku organizaciju i time onemogućavaju potpisivanje granskog kolektivnog ugovora koji bi zaštitio sve novinare i zaposlene u medijima”, navodi Čabarkapa.

Udruženja koja deluju u Grupi za slobodu medija optužila je da na svaki način negiraju i opstruišu rad SINOS-a koji je, kaže, od 2005. godine član Evropske i Svetske federacije novinara.

(Tanjug)

Komentari8
ec633
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Aleksa Marka
Ја дубоко вјерујем да држава мора имати своје медије (ТВ, новине, ...), баш као што мора да има своје изворе воде, војску и све остало што је неопходно за независно функционисање. Енглески BBC је нпр. државни медији. Како ће се то уредити код нас да би се избјегла корупција у државним предузећима је посве друго питање. Препустити све дивљчком и у нашем случају крајње примитивном приватном власништву, доводи до таблоидизације медија, безброј реалитија и готово никаквих извјештаја о култури. А поврх свега и ти приватни медији добијају потпору од разноразних.
Gordana
Нас необавештене, интересује имају ли ти слободари имена и презимена, па да схватимо шта су им намере.
Savo Petrović
O čemu ministar Ružić trabunja? U vrijeme socijalizma su ''Politika'', ''Večernje novosti'' u Beogrdau, ''Večernji list'' u Zagrebu, ''Večernje novine'' u Sarajevu, ''Večer'' Maribor i još nekoliko listova poslovali bez dotacija, dakle bez para od države. I imali znatnno veće tiraže i veći ugled nego danas. Ne samo ovaj ministar nego i ostali ministri bi trebalo da više znaju i da ne pričaju nebuloze. a0263
Zoran
Neobično. Kaže drug ministar da nismo u socijalizmu i da za medije mora da važi tržište, pa onda u narednoj rečenici kaže da za neke mediji tržište ne treba da važi. Dosledno, nema šta!
Velizar
„Не живимо у социјализму и онај ко се избори на тржишту тај ће и радити”, рекао је Ружић." .... :))) :))))) :)))))). Ruzicu, podseti nas kako glasi ime partije kojoj pripadas???? ... Ovaj lik je Apsolutni Car!!! :))))))))

PRIKAŽI JOŠ

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Početna /

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja