ponedeljak, 26.10.2020. ✝ Verski kalendar € Kursna lista
četvrtak, 16.11.2017. u 19:46 E. D.

Si­mons: Euleks je po­li­tič­ka mi­si­ja

Sva­ko ko mi­sli dru­ga­či­je je na­i­van ili glup, oce­nio su­di­ja mi­si­je EU ko­ji je pod­neo ostav­ku zbog za­ta­ška­va­nja slu­ča­je­va ko­rup­ci­je na Ko­so­vu
Малколм Симонс (Фото Еулекс)

Pred­se­da­va­ju­ći su­di­ja Eulek­sa Mal­kolm Si­mons pod­neo je ostav­ku zbog „slu­ča­je­va ko­rup­ci­je u okvi­ru mi­si­je”, pre­no­se pri­štin­ski me­di­ji na­vo­de fran­cu­skog li­sta „Mond”. „Po­sled­njih ne­de­lja pri­ja­vio sam ne­ke slu­ča­je­ve ko­rup­ci­je u okvi­ru mi­si­je. Kon­kret­no, po­sta­vio sam pi­ta­nje po­vo­dom to­ga što je dru­gi su­di­ja Eulek­sa ha­ko­vao moj mejl. Za­mo­lio sam bri­tan­sko Mi­ni­star­stvo  spolj­nih po­slo­va i EU da pro­sle­de slu­čaj po­li­ci­ji. Od­bi­li su da me po­dr­že”, re­kao je su­di­ja Mal­kolm Si­mons.

Euleks: Si­mons ni­je pru­žio do­ka­ze
Mi­si­ja Eulek­sa sa­op­šti­la je ju­če da je Mal­kolm Si­mons, su­di­ja te mi­si­je ko­ji je pod­neo ostav­ku, to­kom pro­te­kle go­di­ne bio pred­met vi­še ne­za­vi­snih is­tra­ga u ko­ji­ma se na­vo­de ozbilj­ne op­tu­žbe pro­tiv nje­ga, kao i da se vo­di is­tra­ga o na­vo­di­ma ko­je je on iz­neo. „Ove is­tra­ge spro­vo­di tim ko­ji je osno­van i na­la­zi se u Bri­se­lu, i ko­jim pred­se­da­va biv­ši su­di­ja Evrop­skog su­da prav­de. Ovi na­vo­di su u ra­znim fa­za­ma is­tra­ge, a ne­ki od njih pro­sle­đe­ni su Di­sci­plin­skom od­bo­ru i tre­nut­no če­ka­ju nje­go­vu od­lu­ku. Osta­li su u to­ku”, na­vo­di se u sa­op­šte­nju, pre­neo je Tan­jug. U sa­op­šte­nju se is­ti­če i da EU i Euleks pro­vo­de po­li­ti­ku nul­te to­le­ran­ci­je pre­ma „ne­pri­me­re­nom po­na­ša­nju i po­gre­šnim po­stu­pa­nji­ma”, i svi čla­no­vi mi­si­je su shod­no to­me od­go­vor­ni za svo­je po­stup­ke. „Svi na­vo­di ko­je je ne­dav­no iz­neo Si­mons uze­ti su u ob­zir pod­jed­na­ko ozbilj­no i re­zul­ti­ra­li su te­ku­ćom is­tra­gom ko­ja se spro­vo­di. Od Si­mon­sa je za­tra­že­no da pru­ži sve do­ka­ze ko­je po­se­du­je ka­ko bi pot­kre­pio svo­je na­vo­de, me­đu­tim – na­ža­lost – on to još ni­je uči­nio”, na­vo­di Euleks.Euleks ta­ko­đe is­ti­če i da je ova mi­si­ja vla­da­vi­ne pra­va usred­sre­đe­na na pru­ža­nje po­dr­ške ko­sov­skim vla­sti­ma.

Por­tal „Ko­so­vo se­ver” pre­no­si da je Si­mons iz­neo i dru­ge op­tu­žbe pro­tiv Eulek­sa. „Euleks ni­je mi­si­ja pro­mo­vi­sa­nja vla­da­vi­ne i za­ko­na. To je po­li­tič­ka mi­si­ja. Sva­ko ko mi­sli dru­ga­či­je je na­i­van ili glup,” re­kao je Si­mons, ko­ji je bio su­di­ja od po­čet­ka de­lo­va­nja mi­si­je 2008, dok je sudskom sa­ve­tu Eulek­sa pred­se­da­vao od 2014. go­di­ne.

„Mond” je za­tra­žio re­ak­ci­ju nad­le­žnih, ko­ji su re­kli da Si­mons „na­ža­lost još ni­je do­sta­vio ni­ka­kve do­ka­ze o svo­jim tvrd­nja­ma”.

Na dru­goj stra­ni, Si­mons ka­že da ne že­li da pre­pu­sti do­ka­ze ko­je ima jer ne ve­ru­je da će is­tra­ga bi­ti ne­za­vi­sna – pre­ma pro­to­ko­lu, on svo­ja sa­zna­nja mo­ra da iz­ne­se pred pret­po­sta­vlje­ni­ma u mi­si­ji Euleks, a on že­li da to po­dig­ne na vi­ši ni­vo – u kan­ce­la­ri­ju še­fi­ce evrop­ske di­plo­ma­ti­je Fe­de­ri­ke Mo­ge­ri­ni.
Ina­če, fran­cu­ski list na­vo­di da me­đu su­di­ja­ma Eulek­sa po­sto­ji „otrov­na at­mos­fe­ra”, kao i da Si­mon­so­ve op­tu­žbe sti­žu na­kon što su se dvo­je ko­le­ga ža­li­li na nje­ga pred di­sci­plin­skim te­li­ma.

„U pi­ta­nju su slu­ča­je­vi ko­ji do­dat­no na­ru­ša­va­ju re­pu­ta­ci­ju evrop­skog te­la ko­je je če­sto op­tu­ži­va­no da za­tva­ra oči pred ose­tlji­vim slu­ča­je­vi­ma ko­rup­ci­je u ime sta­bil­no­sti i da­lje ne­sta­bil­ne dr­ža­ve. To se to­li­ko de­ša­va da de­lu­je da su Euleks i nje­go­vih 800 do­bro pla­će­nih za­po­sle­nih vi­še pri­hva­ti­li lo­kal­ne po­slov­ne obi­ča­je ne­go što se bo­re pro­tiv njih”, pi­še „Mond”.

Ostav­ka Si­mon­sa je dru­gi ve­li­ki skan­dal sa ko­jim se mi­si­ja su­o­ča­va od 2008. go­di­ne, na­kon što su je uz­dr­ma­le op­tu­žbe Ma­ri­je Ba­mi­je 2014. go­di­ne. Ona je tada navela da su zvaničnici misije primali mito od kosovskih političara i kriminalaca. Euleks je slučaj zatvorio 2016. godine navodeći da nema dokaza za njene tvrdnje. 

Advokatica Bamije je otpuštena iz Euleksa i vodi spor sa Ministarstvom spoljnih poslova Velike Britanije zbog toga što nije, kao ni sada u slučaju sudije Simonsa, želelo da ispita njene tvrdnje o tome da su zvaničnici Euleksa i osumnjičeni za kriminal na Kosovu bili u dosluhu.

Njen pravni tim predao je dokumenta koja pokazuju da je Bamije najpre izrazila svoju zabrinutost Vladi Ujedinjenog kraljevstva u junu 2012. godine. Ona je zakazala sastanak sa tadašnjim šefom britanskog kontingenta na Kosovu u jednom baru u Prištini, i kako tvrdi, dala tom diplomati kopije relevantnih dokumenata, uključujući i transkripte tajnih snimaka, koji pokazuju da su subjekti njene istrage i sami bili nezakonito obavešteni o toj istrazi. Bamije dalje navodi da on nije ni pogledao dokaze već joj je samo rekao da na sve to – zažmuri, piše britanski „Gardijan”.

Komentari2
e2626
Molimo vas da sе u komеntarima držitе tеmе tеksta. Rеdakcija Politikе ONLINE zadržava pravo da – ukoliko ih procеni kao nеumеsnе - skrati ili nе objavi komеntarе koji sadržе osvrtе na nеčiju ličnost i privatan život, uvrеdе na račun autora tеksta i/ili članova rеdakcijе „Politikе“ kao i bilo kakvu prеtnju, nеpristojan rеčnik, govor mržnjе, rasnе i nacionalnе uvrеdе ili bilo kakav nеzakonit sadržaj. Komеntarе pisanе vеrzalom i linkovе na drugе sajtovе nе objavljujеmo. Politika ONLINE nеma nikakvu obavеzu obrazlaganja odluka vеzanih za skraćivanjе komеntara i njihovo objavljivanjе. Rеdakcija nе odgovara za stavovе čitalaca iznеsеnе u komеntarima. Vaš komеntar možе sadržati najvišе 1.000 pojеdinačnih karaktеra, i smatra sе da stе slanjеm komеntara potvrdili saglasnost sa gorе navеdеnim pravilima.

Vera
У г. Симонсу је провладала савест и треба му честитати. Већ 55 година живим у Енглеској и знам колико се мало зна овде за Србе и Србију чак и међу образованим људима а у главном сви се ослањају на медијске вести. И овде има неписмених. Мотивисани неодољивом жељом да овладају целим светом политичари, иза којих се и на западу крије вера, користе медије као своје најмоћније средсво. ”У некога мора да се има поверења” како ми је рекла једна моја дугогодишња пријатељица, редован слушалац Бибисија, поводом догађаје на Балкану протеклих година, а то нисам била ја на моје запрепашћење. Бибисијев Џереми Паксман, уредник и најгромогласнији презентер вести, би требало да је отишао у Хаг због ширења нистине и страсних изјава против Срба, који су у одлучном часу самоодбране били заузели став ”мудро ћути”. Србија треба да се угледа на Запад и без предаха да истиче чињенице о српским избеглицама, страдањима, о свему у Сребрици, захтева надокнаду за чишћење земље од уранијумских бомби, мина ...
Петар,Загреб.
Жмурили,не жмурили пукотине у њиховој политици виде се на све стране,само треба бити стрпљив,није далеко дан када ће се догађаји убрзати,Стрпљен спашен.

Komentar uspešno dodat!

Vaš komentar će biti vidljiv čim ga administrator odobri.

Prijavite se na našu mailing listu

* Obavezna polja